Belföld

Betelepül Romániába az amerikai hadsereg

Bukarest hat támaszpontot ajánl fel az USA-nak. Az itt létesítendő amerikai bázisokról jövő héten kezdődnek meg a tárgyalások. Patriot-rakétákat valószínűleg hozna magával a US Army, de atomfegyvert szinte biztosan nem.

Rövidesen Romániába érkeznek az amerikai kormány képviselői, hogy az ország területén létesítendő amerikai katonai támaszpontok elhelyezéséről tárgyaljanak a román illetékesekkel. A bukaresti Evenimentul Zilei napilapnak George Cristian Maior védelmi államtitkár elmondta: az utóbbi hónapokban az esetleges katonai bázisokról több informális megbeszélésre került sor.

Románia hamarosan teljes jogú NATO-taggá válik. Hivatalos források szerint az ország területén létrehozandó támaszpontokon a jövő évtől több ezer amerikai katona állomásozik majd Romániában. Elképzelések szerint több “biztonsági körzetet” alakítanának ki – ezek közül az egyik állandóan, a másik időszakosan, a harmadik pedig kifejezetten válsághelyzetek esetén működne.

A részleteket a Pentagon és az amerikai külügyminisztérium illetékeseivel a közeli romániai tárgyalásokon fogják pontosítani. A Bukarestbe érkező amerikai küldöttséget Douglas Feith, az amerikai védelmi miniszter helyettese vezeti, a delegáció tagja lesz Marc Grossman politikai ügyekért felelős külügyi államtitkár is.

Főleg repterek érdeklik az amerikaiakat

A sajtó úgy tudja, a megbeszéléseken a román fél hat támaszpontot ajánl majd fel: a Constanta melletti Mihail Kogalniceanu repülőteret, melyet az amerikaiak már az iraki háború idején is használtak, továbbá a Topraisar, a Temes megyei Gyarmata (Giarmata), a bukaresti Otopeni, a Ialomita megyei Fetesti, illetve a Kolozs megyei Aranyosgyéres közelében fekvő aranyoslónai (Luna) katonai repülőtereket.

Ezek közül a constantai és az aranyoslónai repülőtér szinte biztosan amerikai támaszpont lesz. Az amerikaiak a romániai lőterek (Babadag, Cincu és Smirdan), valamint a hegyivadász-alakulatokat kiképző gyakorlóterek használatában is érdekeltek. Ugyanakkor nem kizárt, hogy védelmi célból Constanta mellett rakétaelhárító Patriot rakétaütegeket állítanak majd fel – ismerteti az Evenimentul Zilei összeállítását a Népszabadság kolozsvári tudósítója.

Németországban 27 ezer munkahelyet teremtett a US Army

A román fél nem csak geopolitikai vagy geostratégiai célok miatt szeretné, ha területén amerikai bázisok létesülnének: a gazdasági szempontok sem elhanyagolhatók – Németországban több tízezer amerikai katona állomásozik, ami 1,4 milliárd dollárnyi profitot hoz és 27 ezer munkahelyet biztosít. Az amerikaiak azonban egyre inkább a Közel-kelethez közelebb fekvő országokba helyeznék át csapataikat, így lehetséges, hogy Romániának is fontos bevételi forrást jelenthet támaszpontjainak felajánlása. Addig azonban a román hatóságoknak ki kell dolgozniuk az átadásra kerülő bázisok működését szabályozó törvényeket.

Nukleáris fegyvert szinte biztosan nem telepítenek

Egyben tárgyalni kívánnak azon romániai vállalatokról és kórházakról, amelyek az amerikai katonákat szolgálják ki majd. Ami nukleáris fegyverek esetleges romániai állomásoztatását illeti, a hivatalos álláspont szerint eddig nem esett szó erről. Honvédelmi forrásokból azonban azt is tudni lehet, hogy ebben a tekintetben nem létezik semmiféle megállapodás se Románia és Oroszország, sem pedig Románia és a NATO között.

Jamie Shea NATO-szóvivő szerint mielőtt Romániát befogadták volna az Észak-Atlanti Szövetségbe, biztosították Oroszországot, hogy nem fognak nukleáris fegyvereket állomásoztatni területén.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy honvédelmi források szerint az érintett országnak, de főleg a lakosságnak fontos beleszólása van, ami a nukleáris fegyverek idetelepítését illeti. (Elegendő itt a németországi zöldek 80-as évekbeli monstre atom-ellenes tüntetéseire gondolni, mikor a tiltakozók azt követelték, az USA vigye haza nukleáris fegyvereit németországi támaszpontjairól.) Ha a lakosság ellenzi amerikai csapatok romániai állomásozását, atomfegyverek esetében az elutasítás még jelentősebb lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik