Belföld

Gyorsult a gazdaság növekedése

A bruttó hazai termék (GDP) 2003 harmadik negyedévében 2,9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden az előzetes adatok alapján. Az elemző szerint nem valószínű, hogy a negyedik negydévben 3 százalék fölé kúszik a mutató.

Az elemzők a harmadik negyedévre 2,92 százalék körüli bruttó hazai termék növekedést vártak. Az előző negyedévhez viszonyítva a szezonálisan kiigazított adatok szerint a GDP 0,8 százalékkal nőtt.


Az idén az első háromnegyed évben a gazdasági növekedés 2,7 százalék volt a tavalyi bázishoz képest. A második negyedévében a növekedés 2,4 százalék volt. Tavaly a harmadik negyedévben a GDP 3,7 százalékkal bővült.


A bruttó hozzáadott érték volumene az iparban és a szolgáltató ágazatokban nőtt, a mezőgazdaságban csökkent 2003 harmadik negyedévében az egy évvel korábbihoz képest.


Vojnits Tamás, az OTP Bank elemzője valószínűnek tartja, hogy a felhasználási oldal szerkezete is kedvezőbb, mint a korábbi negyedévé. Az elemző szerint elképzelhető, hogy a negyedik negyedéves adatok is enyhe javulást mutatnak majd, azonban úgy véli: rövidtávon nem lehet a GDP növekedési ütemének további gyorsulására számítani, nem valószínű, hogy az meghaladja a három százalékot.


A jövő évi költségvetés várhatóan valamelyest átrendezi a GDP növekedésének szerkezetét, így a lakossági fogyasztás valószínűleg jelentősen mérséklődik az év elején, ami a GDP növekedési ütemének változásában is lecsapódik – tette hozzá.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik