Belföld

Sztrájk a Ganz Gépgyárban

Sztrájkba lépnek a Ganz Gépgyár Energetikai Gépgyártó Kft. munkatársai, hogy elmaradt munkabéreik és jogos járandóságaik kifizetését kikényszerítsék.

A fizetési problémák már több mint egy éve jelentkeztek. A munkabéreket ettől kezdve először több napos csúszással tudta a cég fizetni, majd a 2003-as évben már csúszással és két részletben fizette csak ki. A 2003. november 5-én esedékes bérekből a mai napig csak dolgozónként 25000 Ft-ot fizetett, azt is november 20. ill. 21-én a dolgozói tiltakozások és a sztrájkkészültség hatására. A bérek csúszásával egy időben elkezdődött a kollektív szerződés szerinti juttatások kifizetésének elmaradása is.

Mindezek miatt a helyi szakszervezet folyamatosan tiltakozott, egyeztetéseket kezdeményezett a munkáltatóval, sőt a tulajdonosok képviselőjével is.  Elfogyott a dolgozók türelme, és anyagi kitartása is. Egy összegben követelik kamataival az elmaradt járandóságaik teljesítését és a munkabérüket. Már nem tudják tolerálni, hogy a cég a külső gazdasági és a belső vezetési problémák miatt nem képes nekik kellő időben fizetni.

“Elkeseredésükben a nyomásgyakorlás eszközeihez folyamodtak, aminek eredményeként hirdették meg a 2 órás figyelmeztető sztrájkot” – áll a szakszervezet közleményében.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik