Belföld

Tovább kellene csökkenteni a büdzsé hiányát

Az államháztartási hiány további csökkentése alapvető feltétele az egészséges gazdasági fejlődésnek és a beruházások növekedésének - rögzítette a pénteki Cégvezetők Klubjának konferenciáján Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium megbízott közigazgatási államtitkára.

Mivel az államadósság törlesztésére fordított kamatteher a költségvetés 8-9, illetve a bruttó hazai termék (GDP) 4-5 százalékát viszi el, igen fontos a költségvetés, illetve az államháztartási hiány további csökkentése – mondta Kovács Álmos.

Véleménye szerint a következő években ez meg is valósul, hiszen jövőre 3,8, 2005-ben pedig 2,8 százalékra mérséklődik a GDP-arányos államháztartási hiány. A korábbi évek folyamatainak eredményeképpen nem csak a belső egyensúly romlott, hanem a külső is, amit jelez a fizetési mérleghiány: ez ebben az évben eléri a GDP 6 százalékát, a következő három évben azonban ennél 1 százalékponttal kevesebb lehet. Mivel a helyzet egészen más, mint 1994-95-ben, amikor a fizetési mérleg hiánya elérte a GDP 9 százalékát is, most nem kritikus a helyzet, hiszen a külső hiány finanszírozható – tette hozzá Kovács Álmos.

Az megbízott államtitkár megfogalmazása szerint az egészséges gazdasági fejlődés alapfeltétele a vállalati szektor beruházásainak növekedése. Ez meg is valósulhat a következő években, hiszen az elképzelések szerint a 2002-es 12 százalékról a felhalmozási ráta 2005-re elérheti a 17 százalékot.
Mindezek mellett a gazdasági egyensúly helyreállításánál az is elengedhetetlen, hogy a reálkeresetek ne nőjenek a termelékenységnél gyorsabban, ahogy az az elmúlt két-három évben tapasztalható – tette hozzá Kovács Álmos.

A pénzügyi szakember szerint jövőre az infláció hat százalék alatt maradhat, 2005-ben pedig 4 százalékra csökken. Az idei és a jövő évi GDP alakulásában nincs ellentét a Pénzügyminisztérium és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) prognózisa között – jelentette ki Mellár Tamás, a KSH távozó elnöke.

A hivatal becslése szerint jövő év első felében az infláció 6 százalék fölé mehet, igaz a második félévben azután csökkenni fog. Mellár Tamás a jövő évi prognózisokkal kapcsolatban elmondta, hogy az ipari termelés növekedését 6-8 százalékra becsülik, a reálkeresetek 3 százalékkal emelkedhetnek, s javul az államháztartás egyensúlya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik