Belföld

Tovább kellene csökkenteni a büdzsé hiányát

admin

2003. 11. 21. 17:30

Az államháztartási hiány további csökkentése alapvető feltétele az egészséges gazdasági fejlődésnek és a beruházások növekedésének - rögzítette a pénteki Cégvezetők Klubjának konferenciáján Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium megbízott közigazgatási államtitkára.

Mivel az államadósság törlesztésére fordított kamatteher a költségvetés 8-9, illetve a bruttó hazai termék (GDP) 4-5 százalékát viszi el, igen fontos a költségvetés, illetve az államháztartási hiány további csökkentése – mondta Kovács Álmos.

Véleménye szerint a következő években ez meg is valósul, hiszen jövőre 3,8, 2005-ben pedig 2,8 százalékra mérséklődik a GDP-arányos államháztartási hiány. A korábbi évek folyamatainak eredményeképpen nem csak a belső egyensúly romlott, hanem a külső is, amit jelez a fizetési mérleghiány: ez ebben az évben eléri a GDP 6 százalékát, a következő három évben azonban ennél 1 százalékponttal kevesebb lehet. Mivel a helyzet egészen más, mint 1994-95-ben, amikor a fizetési mérleg hiánya elérte a GDP 9 százalékát is, most nem kritikus a helyzet, hiszen a külső hiány finanszírozható – tette hozzá Kovács Álmos.

Az megbízott államtitkár megfogalmazása szerint az egészséges gazdasági fejlődés alapfeltétele a vállalati szektor beruházásainak növekedése. Ez meg is valósulhat a következő években, hiszen az elképzelések szerint a 2002-es 12 százalékról a felhalmozási ráta 2005-re elérheti a 17 százalékot.
Mindezek mellett a gazdasági egyensúly helyreállításánál az is elengedhetetlen, hogy a reálkeresetek ne nőjenek a termelékenységnél gyorsabban, ahogy az az elmúlt két-három évben tapasztalható – tette hozzá Kovács Álmos.

A pénzügyi szakember szerint jövőre az infláció hat százalék alatt maradhat, 2005-ben pedig 4 százalékra csökken. Az idei és a jövő évi GDP alakulásában nincs ellentét a Pénzügyminisztérium és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) prognózisa között – jelentette ki Mellár Tamás, a KSH távozó elnöke.

A hivatal becslése szerint jövő év első felében az infláció 6 százalék fölé mehet, igaz a második félévben azután csökkenni fog. Mellár Tamás a jövő évi prognózisokkal kapcsolatban elmondta, hogy az ipari termelés növekedését 6-8 százalékra becsülik, a reálkeresetek 3 százalékkal emelkedhetnek, s javul az államháztartás egyensúlya.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.