Belföld

Részvényjegyzés – kinek FHB, kinek Mol?

Régen élt a tőzsde ilyen időszakot, egyik nyilvános kibocsátás követi a másikat. Az FHB privatizációja siker, és nyilván az lesz a Mol jövő héten induló magánosítása is.

Az FHB jegyzésénél igen jelentős volt a túljegyzés. A kedvezményes magánbefektetői kibocsátásnál maximum 167 részvényt kaphatott egy jegyző. A rendes áron történő jegyzésnél is meg kellett húzni a határt 500 darabnál, a fölött csak az igényelt mennyiség felét vásárolhatták meg a befektetők. Végül a korábban bejelentett 4900 forintos maximált árnál alacsonyabban, 4300 forinton határozták meg a kibocsátási árat, ami a kedvezménnyel jegyzők esetében 4000 forintot jelentett. Az intézményi befektetők négyszeresen jegyezték túl a papírt, annak ellenére, hogy ez hazai kibocsátás volt (még angol nyelvű tájékoztató sem készült).

Jövő héttől a tőzsdén az FHB


Részvényjegyzés – kinek FHB, kinek Mol? 1

Érdemes lehet-e FHB-részvényt vásárolni a piacon, miután november 24-én, azaz jövő hétfőn elkezdődik a tőzsdei kereskedés? Az intézményi túljegyzés méretéből arra lehet következtetni, hogy sok portfólió maradt részvény nélkül, vagy legalábbis nem sikerült annyi részvényt megszerezni, amennyit szerettek volna. Amennyiben az első napokban ez a kereslet megjelenik a piacon, akkor jelentősen emelkedhet az FHB-részvények árfolyama, tekintettel arra, hogy vélhetően nem sokan akarják majd eladni frissen vásárolt részvényeiket. Óvatosságra int azonban, hogy a kialakult ár elmarad a maximált ártól, tehát az intézményieknek sem ért meg minden pénzt az FHB, annak ellenére, hogy igazi kuriózummal van dolgunk.

Az FHB-részvények tőzsdei bevezetésével egyidejűleg a BÉT határidős kontraktusok indítását is tervezi. Horváth Zsolt, vezérigazgató szerint ez azoknak a magánbefektetőknek előnyös, akik a kedvezményes jegyzési lehetőséget kihasználva féléves eladási moratóriumot vállaltak (így egy hedge-ügylettel most le tudják fedezni a pozíciójukat), illetve azoknak is, akik nem jutottak a jegyzés során részvényhez.

A múlt árnyéka

A kibocsátási konstrukció hasonlít az előző Mol-kibocsátáséra. Csakhogy rossz lóra tett, aki 1998-ban Mol-részvényt vásárolt a privatizáció során. Akkor a befektetők 6100 forinton vásárolhattak papírokat márciusban, de a jegyzés során csak 2000 forintot kellett befizetni és maradék 4100-at decemberben. A Mol árfolyama azonban olyan sokat esett, hogy decemberre már alulról szagolta a 4000-es szintet, így megérte veszni hagyni a befektetett kétezret és inkább venni a piacon. És még azt mondják, hogy nem lehet elbukni az összes pénzt a tőzsdén! Aki arra számított, hogy a Mol árfolyama emelkedni fog és decemberben eladva a papírokat, a hátralevő 4100 forintot ebből lehet kiegyenlíteni, az csúnyán elszámította magát. Nemcsak, hogy extraprofit nem lett a történet vége, hanem sok embernek egy életre elment a kedve a Mol-részvényektől. Hogy mennyien maradtak, ez most kiderül. 

Indul a Mol-jegyzés is

A Mol-részvények jegyzése mintegy három héttel követi az FHB-jegyzést. Az olajpapírokat november 27. és december 5. között lehet jegyezni. Lesz mód halasztott fizetésre is, ez esetben 2500 forintot kell jegyzéskor befizetni, a többit 2004. szeptember 1-jéig. Viszont ha a kasszákhoz járulunk 2004. március 29. után, de szeptember előtt, akkor még 500 forintos kedvezményt is kapunk. Azért ne érezzük magunkat valami hipermarketben, itt nem bab a tét.

Egy biztos, már csak a kegyetlen múlt miatt sem lesz 6100 forint a kibocsátási árfolyam. A privatizáció menete meg fog egyezni az FHB magánosításával, azaz lesz egy felajánlott mennyiség az intézményi befektetők számára és maximalizált árral egy csomag a magánbefektetők igényeinek kielégítésére. Ez utóbbi módon maximum 4,4 millió részvény kerülhet a magánbefektetők kezébe.

Hogy ezt sikerül-e mind eladni, abban azért elég nagy szerepe lesz annak, hogy milyen maximált árat állapít meg az ÁPV Rt. november 26-án. Ha a privatizációs árat megfelelőképpen vonzónak találjuk – itt egy 6000-6500 forintos szintre gondolunk –, akkor elég jó az esélye annak, hogy ezúttal már jó üzletet csinálhatunk a Mollal. Akinek jelenleg is Van Mol-részvénye, az megfontolhatja, hogy eladja a piacon a pakettjét és visszavásárolhatja a piacon. Ezt azonban csak akkor játssza meg a kedves olvasó, ha figyelembe vette a kereskedés költségeit és a piac ármozgását.

Mi lesz azután?


Részvényjegyzés – kinek FHB, kinek Mol? 2

Számos érv szól amellett, hogy a privatizáció után ismét lendületet kap az árfolyam. Vélhetően nagy lesz az érdeklődés, ismét túljegyzésre számíthatunk. A gázüzletág helyzetének rendeződése még nem teljesen épült be az árfolyamba. Az összes nevesebb hazai elemző 8000 forint fölé teszi a Mol célárfolyamát, és ez az értékkülönbség kijöhet a papírból, amikor a Mol értékesíti a gázüzletág egy részét. Akkor ugyanis készpénz formájában fog megjelenni az érték és nem az elemzők jelentéseiben. Nem képezheti hát vita vagy megítélés tárgyát.

A harmadik negyedéves gyorsjelentés is jelezte, hogy az idei év jól fog alakulni és vélhetően jövőre jelentős EBITDA-növekedéssel számolhatunk. Azt nehéz megítélni, hogy mennyire nevezhető katalizátornak a tervezett Mol-PKN fúzió, a lengyel olajcég körül sok a politikai hókusz-pókusz, és ezt a bizonytalanságot nem biztos, hogy szívesen vállalnák a befektetők. Bízzunk abban, hogy ez nem fogja megzavarni a privatizációs folyamatot, habár elvárható lenne, hogy a Mol tájékoztassa a befektetőket az eseményekről. Lehet, hogy Mol-részvényt jegyzünk, de MolPKN-t kapunk?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik