Belföld

Siemens – innovációk világhálózata

Azért változtatta nevét Siemens PSE Kft.-re a Sysdata, hogy ezzel is jelezze: az osztrák központú kutatás-fejlesztési cég leányvállalatai egy világméretű hálózat részeiként működnek.

A Siemens PSE Kft. a Siemens szoftverfejlesztéssel foglalkozó csoportjának, a Program and System Engineering (PSE) Groupnak a leányvállalata
Siemens – innovációk világhálózata 1

Magyarországon. A cég korábban Sysdataként működött, majd az idén október 1-jétől nevet váltott.

A vállalat elsősorban a telekommunikációs ágazat számára készít szoftvereket, amelyek a Siemens rendszerek elemeiként kerülnek a világpiacra. A magyarországi piacon egyedi szoftverek fejlesztésével, emellett pedig rendszerintegrációval és különféle informatikai szolgáltatásokkal vannak jelen.

Négy évtizedes történet

 

A szoftverfejlesztéssel foglalkozó Siemens PSE-nek már 40 éves múltja van. Az Ausztriában alapított társaság a kilencvenes évek elejéig kizárólag az országon belül működött, majd leányvállalatokat hozott létre; ezt a nagy fejlesztések miatt folyamatosan növekvő erőforrásigények tették szükségessé. Ma már hét közép-európai országban – Ausztria mellett Németországban, Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban, Horvátországban és Romániában – továbbá az Egyesült Államokban, Törökországban és Kínában összesen 22 telephelyen körülbelül ötezer fejlesztőmérnök dolgozik – tudtuk meg Fehéregyházy Jánostól, a Siemens PSE Kft. ügyvezető igazgatójától, aki két és fél évvel ezelőtt tért vissza Magyarországra; Ausztriában tanult, majd a Siemens kutatási-fejlesztési részlegeinél töltött be különböző tisztségeket. 

Rendszerház köldökzsinóron

Magyarországon ma két telephelyen, Budapesten és Szegeden összesen közel 500 mérnök foglalkozik fejlesztéssel. Budapesten egy évtizede működik a Siemens szoftverfejlesztési egysége, de már előtte is dolgoztak magyarországi fejlesztőmérnökök a Siemens számára. Az együttműködés a nyolcvanas években kezdődött, amikor a magyar állam a Siemenstől kapott szerverekért cserébe magyar mérnökök munkaerejével fizetett. 1991-ben a Siemens megvette a Telefongyárat, majd két éven át a Siemens Telefongyár Kft. fejlesztési osztályán folyt a K+F tevékenység.

Az események 1993 decemberétől pörögtek fel, amikor megalakult a Sysdata, ahol 40 szakemberrel kezdték meg a munkát. Az első időszakban a fejlesztők főleg Bécsben dolgoztak különböző projektekben, 2-3 évvel később azonban a munka nagy része már itt zajlott, és kisebb projekteket is végeztek önálló felelősséggel. Az elmúlt három évben pedig nemzetközi ügyfelek számára is megoldottak feladatokat, önálló projektfelelősséggel – sorolta el a legfontosabb szakaszokat Gerner Péter, a Siemens PSE üzletfejlesztési igazgatója. A budapesti telepen ma több mint négyszázan, a három éve alakult szegedi telephelyen 45-en dolgoznak.

A folyamatos fejlődés eredményeként Magyarországon a multinacionális vállalatok között a Siemens PSE Kft. az egyik legnagyobb kutatási-fejlesztési központtá vált: tavaly 5,455 milliárd forint árbevételt ért el, egy évvel korábbi forgalma meghaladta a 6 milliárd forintot is. A cég tevékenységének súlyát jelzi az is, hogy 1997 óta folyamatosan a második helyet foglalja el a szoftverfejlesztésből elért bevételek alapján a magyarországi szoftverfejlesztő vállalatok között, míg a Siemens a magyar szoftverexport több mint negyedét teljesítette.

Mivel a fejlesztéseket nagyobbrészt a Siemens rendszerekbe építik be, a külvilágnak ez sokszor észrevétlen marad. Nem sokan tudják például, hogy a Matáv vezetékes telefonhálózatának több mint fele Siemens rendszereken alapul, s olyan szoftverek is dolgoznak benne, amelyeket a magyar mérnökök fejlesztettek.

Utazó nagykövetek

 

Budapesten van az intelligens mobil, illetve vezetékes távközlési hálózatokkal kapcsolatos kompetenciaközpont, ahol világszinten végzik a termékfejlesztést, a karbantartást, illetve a támogatást. Több mint 20 hazai tanácsadó a világ minden pontján, Szingapúrtól Kolumbiáig vesz részt különböző feladatok megoldásában; ez gyakran akár több hónapi távollétet is megkövetel munkatársainktól – magyarázta Gerner Péter. Hasonlóképpen világszinten dolgoznak prepaid rendszerekkel kapcsolatos projekteken. Az intelligens hálózatok a távbeszélő hálózatok új szolgáltatásokkal kibővített változatai, amelyek skálája az egyszerű alkalmazásoktól, mint például a “zöld szám”, az egészen bonyolult alkalmazásokig – például a virtuális privát hálózat (VPN) – terjedhet. 

Intelligens rendszerek

A Siemens PSE Kft. szoftverfejlesztéseinek, illetve kutatás-fejlesztési feladatainak mintegy 80 százaléka a távközléshez kapcsolódik, s ezt többnyire a PSE hálózatában, más leányvállalatokkal együtt végzi. Ezen belül az üzletfejlesztési igazgató a vezetékes hálózati rendszerek területén a telefonalközpontokkal kapcsolatos fejlesztéseket emelte ki, de emellett fontosnak tartotta a rendszerfejlesztési támogatást és az egyedi projektek keretében vállalt integrációt és alkalmazásfejlesztést.

A mobilhálózatok esetében a bázisállomások menedzselését, illetve a szoftververziók nyilvántartását végző rendszer (operating and maintanance system) áll a fejlesztések középpontjában. A Siemens ma összesen négy kompetenciaközpontban foglalkozik a mobilhálózatok vezérlését és karbantartását végző rendszerekkel, ebből kettő Budapesten, míg a másik két központ Bécsben található.

A Siemens fejlesztésében a Siemens PSE Kft. 35 fővel vesz részt, a projekt több mint negyedrésze az övék; a csapat létszáma a projekt kezdete óta folymatosan bővül. A magyar mérnökök emellett mobilalkalmazások fejlesztésével is foglalkoznak, így például október elején vezették be Bécsben azt a mobil parkolási rendszert, amelyet nagyrészt a magyar cég munkatársai fejlesztettek ki.

Egyetemekkel együttműködve

A Siemens PSE más K+F cégekhez hasonlóan a hazai műszaki egyetemekkel is együttműködik: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az UMTS-rendszerekkel kapcsolatos kutatások eredményeit osztja meg a vállalattal, a Siemens PSE pedig szakdolgozati témákat ad az egyetemi kutatóknak, illetve munkatársaik is igénybe veszik az oktatási lehetőségeket. A Szegedi Tudományegyetemmel ennél szorosabb kapcsolatban állnak; a támogatások mellett különböző kutatásokban is együttműködnek, különösen a mesterséges intelligencia területén. 

Informatikai fejlesztések

A Siemens PSE emellett – a távközlési kutatás-fejlesztéssel foglalkozó cégek többségétől eltérően – jelentős mértékben informatikai fejlesztéseket is végez. Gerner Péter szerint ez különösen jól jött nekik a távközlési recesszió idején, amikor a kieső bevételeket informatikai fejlesztésekkel tudták pótolni. Ezeken belül meghatározó területet képviselnek a közlekedéstechnikával kapcsolatos fejlesztések, például itt készítettek szoftvert az új BMW 5-ös sorozat fedélzeti számítógépéhez. A napokban adták át a New York-i metró számára a magyar cég által készített jelentéskészítő rendszert is.

A másik fő tevékenységi kört az informatikai fejlesztéseken belül az internetes adatbázis alapú fejlesztések jelentik. Amint Gerner Pétertől megtudtuk: a Siemens PSE-nek erős Oracle kompetenciája van, amely a forgalmat tekintve egy önálló cégben jelentős nagyságrendet képviselne, így azonban a több fejlesztés mellett egy kissé elsikkad. Ezen a téren a legfontosabb fejlesztés az Európai űrkutatási Központ számára készített információs rendszer.

Technológiai értelemben a Siemens PSE a világ élvonalához tartozik: a Siemens szoftverfejlesztési módszertanok használatával, Unix és Windows környezetben, elsősorban JAVA, C++ és C programnyelveken folynak a fejlesztések. Az objektumorientált és webes technológiák mellett egyre több IP alapú fejlesztést is végeznek.


Ez a cikk a távközlési cégek kutatási-fejlesztési tevékenységét bemutató sorozat befejező része, a sorozat többi írása a Számítástechnikában olvasható. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik