Belföld

Rejtő E. Tibor megtagadta a rendőrségi kihallgatást

Meghiúsult Rejtő E. Tibor rendőrségi kihallgatása, miután a K and H volt vezérigazgatója megtagadta a vallomást - közölte a rendőrség szerdán, Budapesten.

A Fővárosi Főügyészségtől megkapta a rendőrség az engedélyt Rejtő E. Tibor kihallgatására. A hétfőn délelőtt történt, ügyész és ügyvéd jelenlétében megkísérelt kihallgatáson azonban Rejtő E. Tibor megtagadta a vallomást, és közölte, hogy ha mondanivalója van, akkor ügyvédje útján tudatja – mondta sajtótájékoztatóján az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának vizsgálati főosztályvezetője.

Rejtőt október közepén szállította el a rendőrségi fogdából az ügyészség, mert a volt bankvezér panasza szerint svábbogarak voltak cellájában. A K and H korábbi vezérigazgatója többször is vallomást tett az ügyészek előtt. Gera Antal ezredes közölte: a K and H brókercégnél történt sikkasztás kapcsán a korábbi 16 bankpénztároson túl még kettőt gyanúsítanak azzal, hogy nem tettek bejelentést pénzmosás alapos gyanúja miatt, és további gyanúsítottak kihallgatását is tervezik. A rendőrség jelenleg az Inter-Európa Bank tizenöt és az OTP Bank három pénztárosát gyanúsítja.

Az ezredes elmondta: a nyomozás során tanúként hallgattak ki több, az ellenőrzési területen dolgozó banki alkalmazottat, illetve alsó szintű vezetőt. Szükségessé vált hat cég banki forgalmának részletes áttekintése, hogy megvizsgálják, történt-e bejelentési kötelezettség elmulasztása – mondta Gera Antal, aki a cégeket nem nevezte meg.

Papp Csaba alezredes, osztályvezető arról számolt be, hogy a négy hónapja zajló nyomozás alatt kiderült: az Inter-Európa Banktól mintegy 5 milliárd, míg az OTP Banktól egymilliárd forintot vettek fel többnyire készpénzben, az előbbi banktól 105, míg az utóbbitól 42 alkalommal. Hozzátette: eddig 150-160 tanút hallgattak ki, közülük 116-an egy, vagy több ügyfélszámlát vezettek a K and H brókercégénél. Papp Csaba arról is szólt, hogy 17 magán- és jogi személy számlájára kerültek olyan pénzek, amelyek a nyomozás adatai szerint bűncselekményből származnak, ezeket zárolták.

Elmondta: a nyomozás adatai szerint a bűncselekmények 1998-ban kezdődtek. Azóta tűntek el pénzek különböző számlákról, eleinte csak kisebb összegek, de 2001-ben a Betonút Rt. kétmilliárdos számláján mintegy 140-150 millió forint értékű értékpapír maradt az év végére. És ez a folyamat folytatódott, illetve az Állami Autópálya Kezelő Rt. számlájáról is nagy összegeket utaltak át.

Papp Csaba szerint a nyomozás során vizsgálniuk kell azt is, hogy a számlatulajdonosoknak milyen közük volt a pénzmozgásokhoz. Arra a kérdésre, hogy kiknek a zsebébe kerültek a pénzek, Papp Csaba közölte: megállapításaik már vannak, de azokat még nem akarják a nyilvánosság elé tárni, mert szeretnék kétséget kizáróan tisztázni a körülményeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik