Belföld

Jövőre megszűnhetnek az idegenforgalmi pályázatok

admin
admin

2003. 11. 06. 16:16

Idén augusztus végéig az ország idegenforgalmi bevétele 16 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest, a turisztikai egyenleg pedig 29 százalékkal romlott. Ágazati szinten a jövő évi költségvetés legnagyobb vesztese az idegenforgalom lesz.

A szektor borús jövőjéről Lasztovicza Jenő, az Országgyűlés Idegenforgalmi Bizottságának elnöke beszélt csütörtökön Veszprémben sajtótájékoztatón.

Az elnök kiemelte: 2001-ben 30 milliárd forint költségvetési támogatást kapott a turizmus, 2002-ben 28,7 milliárdot, 2003-ban 19 milliárdra csökkent ez az összeg, jövőre pedig már csak 14,2 milliárdot tervez a kormányzat. Ebből is már elígértek elődöntéssel 9,5 milliárd forintot, így csak 4,7 milliárd marad a jövőre.

Lasztovicza Jenő szerint ez még a Magyar Turizmus Rt. évi 10 milliárd forintos működési és marketing költségeit sem fedezi. Így elképzelhető, hogy jövőre idegenforgalmi pályázatokat sem írnak ki, mert nem lesz pénz vállalkozói fejlesztések támogatására, marketingre, turisztikai vonzerő-fejlesztésre – jegyezte meg.

Lasztovicza Jenő szólt arról is, hogy ha a kormány által tervezett adómódosításokat fogadja el a parlament, akkor átlagosan 15 százalék lesz az idegenforgalmi szolgáltatások adóterhelése, ami kétszer-háromszor annyi, mint a nyugat-európai országokban. Mivel a vállalkozók a 15 százalékos áfa-terhet a fogyasztókra fogják áthárítani, Magyarország versenyképessége jelentősen romlik a turisztikai piacokon a konkurens országokéhoz képest – tette hozzá.

Példaként Portugáliát és Franciaországot említette Lasztovicza Jenő. Ezekben az országokban a turisztikai szolgáltatások áfa-terhe 4,5 százalék, Spanyolországban 6,5 százalék, Görögországban pedig 8 százalék. Utalt arra is: a Balatonra – mint kiemelt üdülőkörzetre – sem jut pénz, hiszen Balaton címszó alatt csupán néhány 100 millió forintot terveztek a jövő évi költségvetésben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.