Belföld

Bennfentes kereskedelem vádja a PKN Orlen elnöke ellen

Zbigniew Wróbel, a vezető lengyel olajcég, a PKN Orlen elnöke idén tavasszal gyanú szerint előidézte vállalata részvényeinek áresését, amiből a bennfentesek milliókat kereshettek.

A hírt a Dow Jones Newswires jelentette, és a hét végi lengyel sajtó is átvette. Az amerikai gazdasági hírügynökség hozzájutott Krzysztof Rogala, a PKN Orlen volt szóvivőjének feljegyzéséhez, mely szerint Wróbel utasította őt, szivárogtassa ki a PAP lengyel hírügynökséghez, hogy az Orlennek nem sikerül megvásárolnia a második számú lengyel olajcég, a gdanski kőolaj-finomító (RG, újabb nevén: Lotos Csoport) többségi részvénypakettjét.

A kiszivárogtatás idén májusban történt, de az Orlen-RG-fúzió meghiúsulásáról a lengyel kincstárügyi minisztérium csak júliusban hozott döntést. Az idő előtti megszellőztetés hozzájárult a PKN Orlen-részvények 2,71 százalékos áreséséhez.

Rogala idézett feljegyzésében bevallja, hogy nem mondott igazat az Orlen elnökének a részvénymanipulációban játszott szerepét vizsgáló ügyésznek, védeni akarván a cég és elnöke jóhírét. Wróbel korábban cáfolta, hogy bármi köze lett volna a kiszivárogtatáshoz, mondván, hogy az idő tájt szolgálati úton az Egyesült Államokban járt.

A kormány négy magas állású tagja és az Orlen igazgatóságának tagjai megerősítették a feljegyzésekben foglaltakat – írta a Dow Jones. Egyikük azonban megjegyezte, hogy ha Rogala egyszer már hazudott az ügyésznek, semmi biztosíték nincs arra nézve, hogy legújabb állítása megfelel a valóságnak.

Az Orlen-részvények májusi áresésének ügyét a lengyel értékpapír- és tőzsdebizottság is vizsgálta, mely megállapította, hogy fennáll a bűncselekmény elkövetésének gyanúja, és ezért az ügyet továbbította az ügyészséghez. Részvényárfolyam manipulálását a lengyel törvények 5 millió zlotyig (55 forint/zloty) terjedő pénzbírsággal és 3 évig terjedő börtönbüntetéssel szankcionálják.

A kiszivárogtatás előtti napon az Orlen részvényforgalma elérte a 109 millió zlotyt, de a fúzió fiaskójáról szóló hír hatására a forgalom 78 millió zlotyra esett vissza. Akik számítottak az árfolyamesésére, egy nappal korábban eladhatták részvényeiket, hogy azután jóval olcsóbban visszavásárolják azokat. Egyes feltételezések szerint az árfolyam-manipulátorok a kincstárügyi minisztériumra akartak nyomást gyakorolni, hogy az Orlennek adja el a gdanski finomítót. Az árfolyamesés azt lett volna hívatott igazolni, hogy a fúzió kudarca káros az Orlen számára, amelyben az államnak mintegy 28 százalékos részesedése van.

A botrány mindenesetre rosszkor jött a PKN Orlennek és a lengyel kormánynak. Piotr Czyzewski kincstárügyi miniszter pénteken Budapesten – nem hivatalos értesülések szerint – az Orlen és a Mol tervezett fúziójáról tárgyalt. Az ügy gyengítheti a miniszter tárgyalási pozícióját, növelve a magyar fenntartásokat a lengyel vállalat menedzsmentjének kompetenciája iránt. Emellett a leleplezés kárt okozhat Wróbelnek is, akinek nem hivatalos hírek szerint amúgy is jó ideje inog az elnöki széke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik