Belföld

Közszolgálati leépítés: átszervezés vagy elbocsátás?

A központi közigazgatásban bejelentett létszámcsökkentés mintegy hétezer embert és azok családját érinti, de ez csak "a jéghegy csúcsa" - mondta Balsai István. A közszolgálat reformjáért felelős kormánymegbízott szerint azonban a 6921 embert érintő létszámcsökkentés nem jelent elbocsátásokat, ugyanis ezeknek az embereknek a jelentős részét a közszolgálat olyan területeire irányítják át, ahol hiány van szakemberekből.

A központi közigazgatásban bejelentett létszámcsökkentés mintegy hétezer embert és azok családját érinti, de ez csak “a jéghegy csúcsa” – mondta Balsai István pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten. “A soha nem látott méretű leépítés tovább fog gyűrűzni, és hozzá kell még számolni az önkormányzati szférában dolgozók elbocsátását is” – hívta fel a figyelmet az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságának MDF-es elnöke.

Balsai István úgy vélte, hogy az önkormányzati szférában a tervezett kötelező béremelés, mivel arra nem biztosít fedezetet a költségvetés, csak létszámleépítéssel valósítható meg. Szerinte ez közel 30 ezer embert érint majd, így jövőre ez az intézkedés összesen 37 ezerrel fogja növelni a munkanélküliek számát.

A központi közigazgatásban a 6921 embert érintő létszámcsökkentés nem jelent elbocsátásokat, ugyanis ezeknek az embereknek a jelentős részét a közszolgálat olyan területeire irányítják át, ahol hiány van szakemberekből – reagált Vadász János az ellenzéki képviselő nyilatkozatára. A 6921 fő döntő többségét, azokat a köztisztviselőket, akik tapasztalattal, magas kvalifikációval és jó munkateljesítménnyel rendelkeznek, az egészségügy, a szociális ellátás, munkaügyi ellenőrzés és felügyelet területére fogják átirányítani – fejtette ki a közszolgálat reformjáért felelős kormánymegbízott. Jelezte, hogy a költségmegtakarítás abból következik, hogy nem kell felmentési időket, végkielégítéseket fizetni.

Vadász János szavai szerint “azokon a területeken, ahol a hiányokat ezekkel az emberekkel pótoljuk, korábban a piaci szférától vettük meg méregdrágán a szolgáltatásokat. (…) Magyarán szólva közpénzt takarítunk meg, 20 milliárdos nagyságrendben”. A kormánymegbízott elmondása szerint az intézkedések nem érintik az önkormányzatokat, az ott dolgozók 6 százalékos bérfejlesztésére pedig kormánypárti módosító indítványt nyújtottak be.

Simon Gábor, az MSZP-frakció munka világa munkacsoportjának vezetője – Vadász Jánoshoz hasonlóan – azt emelte ki, hogy a 6921 embert érintő létszám-racionalizálás nem elbocsátást, hanem új munkakörben való foglalkoztatást jelent. Hozzátette, ez a folyamat összefüggésben van az egységes közszolgálati reformokkal, a létszámarányok kialakításával, a létszám és a feladatok összehangolásával.

Elmondta, hogy a több minisztérium együttműködésével létrejött szociális és foglalkoztatási munkacsoport feladata a közigazgatásban történő létszámcsökkentésben érintettek elhelyezkedésének, más munkakörben történő foglalkoztatásának kidolgozása. A tárcák által működtetett testület országos programot fog kidolgozni további álláslehetőségekre, az elhelyezkedés alternatíváira.

Balsai István kijelentésével kapcsolatosan, mely szerint “a soha nem látott méretű leépítés tovább fog gyűrűzni, és hozzá kell még számolni az önkormányzati szférában dolgozók elbocsátását is”, a szocialista képviselő úgy foglalt állást: ízléstelen dolog, ha egy politikus az önkormányzatokban dolgozókat ijesztgeti. Szavai szerint a 2004-es költségvetés tartalmazza az önkormányzati szférában dolgozók béremelésének fedezetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik