Belföld

Tizenöt centis hó a Kékesen, áramkimaradás Vas megyében

Tizenöt centiméter vastagságú hótakaró alakult ki az ország legmagasabb pontján, a Kékestetőn pénteken reggelre, az előző este megkezdődött havazás nyomán. Vas megye északi részén 12 centiméter hó hullott, az éjszaka folyamán gondok voltak az áramellátással is a nyugati megyében.



 Fennakadások a MÁV-nál

A Mávinform közleménye szerint a havazás késéseket okozott a vasúti közlekedésben – írja az Origo.hu. A gondot főként az okozta, hogy a vasúti pályatestek melletti ágakra ráfagyott csapadék elektromos zárlatot okozott a vasúti felső-vezetékrendszerben. Máshol a hirtelen lehullott hó fagyott rá a váltóberendezésekre. Emiatt akadozott a vonatközlekedés Bük és Acsád, Pinnye és Fertőboz között, 20-30 perces késések voltak napközben is Sopron és Győr térségében a GYSEV vonalán. A Szombathely-Kőszeg, a Szombathely-Nagykanizsa, valamint a Bakony vasútvonalain 10-15 perces késések előfordultak. A Budapest-Cegléd vonalon, a Monor-Pilis-Albertirsa közötti szakaszon is elektromos zárlat nehezíti a vasúti közlekedést. A Budapest-Cegléd vasútvonalon a reggeli órákban 60-70 perces késések is előfordultak, napközben 20-30 perces késések várhatók.

A korán jött októberi hó gyakorlatilag egész Északkelet-Magyarországot befedte – tájékoztatott Zvara Ernő, az Országos Meteorológiai Szolgálat kékestetői obszervatóriumának ügyeletes észlelője. Hozzátette: a mínusz 5 fokos hidegben, pénteken délelőtt folytatódott a havazás a Mátrában és a Bükkben. Arról is beszámolt, hogy a Mátra útjai pénteken korán reggel csak hólánccal voltak járhatók.

A Heves Megyei Közútkezelő Kht. pénteken reggel 6 munkagéppel megkezdte a Mátra és a Nyugat-Bükk útjainak síkosságmentesítését – közölte Herendovics István, a társaság ügyeletese. Hozzátette, hogy a hegyi utakat mintegy 5 centiméteres friss hó borítja. Tájékoztatása szerint a hószolgálat hivatalosan ugyan csak november 15-én kezdi meg a működését, ennek ellenére felkészültek a síkosságmentesítés elvégzésére.

Tizenkét centiméter vastagságú hó hullott Vas megye északi részén péntek reggelre – közölte Unger Ferenc, a Vas Megyei Közútkezelő Kht. útügyeletese az MTI-vel. Az útnak induló autósoknak téli útviszonyokra kell számítaniuk. Több alsórendű úton fák dőltek az útra.

Az MTI tudósítójának érdeklődésére a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletén elmondták: a megyében 60 helyen dolgoznak a kidőlt fák és letört faágak eltakarításán. Körmend és Kőszeg közelében, valamint az Őrségben okoznak fennakadásokat a közlekedésben fakidőlések. Az éjszaka folyamán Vas megyében gondok voltak az áramellátással is.

Szombathely és Kőszeg környékén, valamint az Őrségben jelenleg is hosszabb-rövidebb idejű áramkimaradások vannak. Az ÉDÁSZ hibaelhárítási ügyeletének munkatársát az MTI tudósítójának nem sikerült elérnie, egy géphang annyit közölt: az áramszolgáltató munkatársai hibaelhárításon dolgoznak.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik