Belföld

Ön is lehet “Az Év Üzletembere”!

Bárki pályázhat november közepéig a Magyarországon először elnyerhető "Az Év Üzletembere" díjért. Az üzleti Oscarnak is nevezett elismerés nemzetközi karrierlehetőségeket nyit meg a győztes előtt.

Az Ernst & Young ” Év Üzletembere” díjával nem jár pénzbeli elismerés, a szervezők és a szponzorok a „market value”, vagyis a szakmai elismertség növelését állították előtérbe. A jövő februárban ismertté váló magyar fődíjas részt vesz a cég által megrendezendő világszintű megmérettetésen Monte-Carlóban, amelyről a CNBC televízió élőben tudósít.

 Jelentkezési feltételek

A jelentkezési határidő 2003. november 20.
Az indulók három kategóriában versenyezhetnek:
1. A jövő ígérete
2. A példakép
3. A merész újító

A vállalkozó szellemek elismerése

Minden vállalkozó szembesül azzal a problémával, hogy valamit megálmodni mindig egyszerűbb, mint megvalósítani azt, sőt mi több: hosszú távon fenn is tartani a felmerülő nehézségek ellenére. Mi az, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy egy üzletember sikerre vigye elképzelését? Elhivatottságon, kitartáson, mások tehetségének felismerésén és felkarolásán, kimagasló problémamegoldó képességen, avagy veleszületett készségeken és ösztönökön múlik-e a vezetők sikeressége?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések megválaszolására jött létre 16 évvel ezelőtt az Ernst & Young „Entrepreneur Of The Year” („Az Év Üzletembere”) díja, amely nemzetközileg kidolgozott, pontos kritériumok alapján, évente kutatja fel az egyes nemzetek és a nemzetközi üzleti élet kiválóságait – mégpedig az általuk vezetett vagy alapított cég nagyságára való tekintet nélkül.

A díj immáron hazánkban is lehetőséget teremt a különböző iparágakban, eltérő méretű vállalatokat irányító, ám tevékenységükkel, eredményeikkel élenjáró üzletemberek és sikereik bemutatására.


Mint Terták Ádám, az Ernst & Young elnöke, a díj szponzorációs igazgatója a FigyelőNetnek elmondta, olyan vezéregyéniségeket keresnek, akik csapatjátékosok, s mint ilyenek komoly erőket mozgatnak meg a társadalmi felelősségvállalás területén is. „Bárki esélyes életkortól, nemtől és szakmai tapasztalattól függetlenül, aki képes felmutatni a nemzetközi kritériumoknak megfelelő és személyéhez köthető kiemelkedő vállalati teljesítményt” – fűzte hozzá Terták Ádám.


Az elbírálás szempontjai

1. vezetés (elkötelezettség, jövőkép, kockázatok felmérése, személyes fejlődés)
2. pénzügyi eredmények (eszközarányos megtérülés, bevételek, növekedési ütem, hosszú távú fenntartható fejlődés)
3. management (az igazgatótanács megfelelő összetétele, a sikerben játszott aktív szerep)
4. vállalati kultúra (munkakörnyezet, a munkavállalók ösztönzése, közösségi felelősségvállalás)
5. eredetiség (kreativitás, innovativitás)
6. a problémakezelés foka (jelentős akadályok elhárítása)

Objektív és független kiválasztási rendszer

A pályázat beadása egyaránt nyitva áll állami vagy magáncég vezetője, illetve tulajdonosa számára, aki különösen sokat tett vállalatának eredményéért és jelenleg is aktív tagja a felső vezetésnek. „A nemzetközileg meghatározott kiválasztási feltételrendszer és a kuratórium működési elvei megfelelő garanciát jelentenek arra, hogy Magyarországon is a legkiválóbb üzletemberek kapják a díjat” – véli az Ernst & Young elnöke.

A felkért zsűritagok közül eddig Hardy Ilona volt tőzsdei elnök, Bojár Gábor, a Graphisoft vezérigazgatója, Sárközy Tamás gazdasági jogász és Török Ádám közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia legfiatalabb tagja vállalta el a zsűritagságot. A kiválasztási rendszer kétszintű: az első szint az előszűrés, amely alapján az Ernst & Young stábja ellenőrzi, hogy a jelentkező megfelel-e a szigorú kritériumoknak. Második lépcsőként, átfogó és professzionális dokumentum készül a jelöltek üzleti teljesítményéről és hitvallásáról, amely alapján a független zsűri hozza meg döntését.

 Kiket díjaztak eddig?

2003-ban Csehországban 45 jelentkezőből választották ki a nyerteseket. A példakép kategóriában egy gépészmérnök végzettségű fiatal feltaláló nyert, aki 1992-ben alapította – minimális tőkével – újszerű konyhai háztartási eszközöket forgalmazó vállalkozását. Kvido Štĕpánek cége – az Isolit-Bravo – jelenleg 500 főt foglalkoztat, és 70 százalékban nyugat-európai exportra termel, mint nagy nemzetközi cégek beszállítója. A nemzetközi díjat ugyanebben a kategóriában egy indiai szoftverfejlesztő úr nyerte, aki nagy nemzetközi cégek számára tervezett egyesített vállalat-irányítási rendszereket. Narayana Murthy cége, az Infosys Technologies jelenleg 15 ezer embert foglalkoztat és piacvezető a vállalatirányítási rendszerek piacán. Murthy azzal nyert, hogy felismerte: a rendkívül bonyolult globális vállalatirányítási mechanizmusokat miként lehet néhány egyszerű és gazdaságilag is hatékony alapelvre visszavezetni. A merész újító kategóriában a nemzetközi díjat egy olasz cipőgyáros nyerte, aki egy új cipőt talált fel. Mario Moretti Polegato futás közben azt tapasztalta, hogy mindegyik sportcipőjébe beleizzad a lába. Ezért apró lukakat vágott cipője felsőrészébe – így megszületett a cipő, amely „lélegzik”. Polegato a Geox International Csoport vezérigazgatójaként, elsősorban a zseniális ötletre alapozott innovatív marketingstratégiája miatt nyerte el a díjat.

Nemzetközi karrierlehetőség



A díj szponzorációs igazgatója hangsúlyozta: a nemzeti díj elnyerése a győztes számára egyedülálló lehetőséget jelent a globális továbbfejlődésre, és természetesen az üzleti kapcsolatok sokkal hatékonyabb építésére – legyen szó akár kis- és középvállalkozókról, akár egy nemzetközi cég hazai vezetőjéről. A nemzetközi tapasztalatok alapján arra számítanak, hogy a nyertesek karrierjét a világban és Magyarországon is jelentősen befolyásolni fogja a díj odaítélése.

“Az Ernst & Young azért most indította útjára a díjat, mert a magyar gazdaság mostanra jutott el oda, hogy a díj által támasztott magas szintű nemzetközi függetlenségi kritériumoknak is képes legyen megfelelni – különös tekintettel a felelős és etikus vállalatirányítási módszerekre” – mondta Terták Ádám.

Szándékaik szerint, a díj elsősorban erkölcsi elismerés, amely hangsúlyozottan az emberi erőfeszítésekről, a személyekhez szorosan kapcsolódó eredményekről szól, éppen ezért példaértékű. A verseny magyarországi elindításával ugyanakkor nemcsak az innovatív, gazdaságilag sikeres vállalatvezetésre is szeretnék ösztönözni a magyar cégvezetőket, de a felelős, etikus vállalatirányítás jobb elterjesztését is szeretnék segíteni, mivel ezen a területen állandóan javítani kell a helyzeten, akárcsak külföldön. 

Az Ernst & Young üzletemberdíja abban különbözik a többi ilyen jellegű díjtól, hogy az eredményhirdetés után nem szűnik meg a jelöltek, a nyertesek, illetve a szervezők közötti kapcsolat. A jelöltek felvételt nyernek az Ernst & Young Business Class tagjai körébe, s így időről-időre alkalmuk nyílik a negyedévente megrendezésre kerülő, a legégetőbb üzleti problémákról történő véleménycserére üzleti reggelik, szemináriumok formájában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik