Belföld

Dinamikusan növekvő távközlési cégek az élen

A közhiedelemmel ellentétben nem minden távközlési szolgáltatónak megy rosszul a sora. A Deloitte Technology Fast 500 listájának első öt helyezettje között két amerikai telekommunikációs cég is megjelent az idén.

Az évente összeállított, a leggyorsabban növekvő amerikai technológiai cégek listáját a TheraSense Inc. vezeti, mely a cukorbetegség kimutatására alkalmas készülékeket gyárt. A bevételét második leggyorsabban növelte a távközlési szolgáltató, a Paetec Communications Inc., harmadik pedig a Z-Tel Technologies Inc. Az ötös lista további szereplői sorrendben a WebMethods Inc., ami alkalmazás integrációs szoftvereket gyárt, és az Advertising.com Inc., egy interaktív hirdetési hálózat.

Ami a két amerikai távközlési céget illeti, a hang- és adatátvitellel foglalkozó Paetec az 1998-as 150 000 dolláros bevételét 2002-re 289,2 millió dollárra növelte. A másik telekommunikációs cég, a Z-Tel is hasonló eredményt mutat fel: 1998-ban még csak 140 000 dolláros bevétellel, 2002-ben már 235,3 millió doláros bevétellel büszkélkedhet. A gyorsan növekvő forgalom ellenére a Z-Tel 9,1 millió dollár veszteséget könyvelhetett el idén az első hat hónapban, többnyire azért, mert elvesztette kulcsügyfelét és kereskedelmi partnerét, a MCI-t. A Paetec magáncég, ezért tulajdonosai nem árultak el pénzügyi adatokat.

A Fast 500 lista 16 százaléka távközlési cégeket tartalmaz, a szoftver cégek a névsor 39 százalékát teszik ki. A Deloitte minden évben elkészíti a Fast 500-as listáját. Ezen a listán 2002-ben azok az amerikai cégek szerepelhettek, akik 1998-ban legkevesebb 50,000 dolláros bevételt, 2002-ben pedig minimum 1 millió dolláros bevételt értek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik