Belföld

Felvirágoztatta a spanyol kereskedelmet az euró

Az euró bevezetése után rá sem lehet ismerni a katalánok lakta spanyol területre: a franciákkal szomszédos határ menti országrészen franciák tömegei vásárolnak az üzletekben, a vállalkozások egész sora települ át az olcsóbb munkaerőt ígérő földre.

Nem kell sokat számolniuk a turistáknak a spanyol-francia határ által kettévágott Le Perthus városban, hogy rájöjjenek, a város spanyol részében minden egyharmadával olcsóbb, mint a francia területen.

Pénzváltásra nincs szükség, hiszen az euró a fizetőeszköz itt is, ott is, így a tömegesen érkező francia vásárlók azonnal látják, hogy mennyit spórolhatnak meg azzal, hogy az út túloldalán lévő boltban költik el pénzüket. Azt pedig, hogy a főutca melyik fele tartozik francia, illetőleg spanyol területhez, a vásárlók, vendégek csoportosulásából lehet megtudni. A spanyol részen tömöttek az éttermek, kávézók, a francia oldal pedig kiürült, álmos, fáradt tunyaságba süllyedt.

Előnyök a vállalkozásoknak is

Az előnyöket nemcsak a hétköznapi vásárlók, hanem a vállalkozások is kihasználják. “Az euró bevezetése óta a multinacionális vállalkozások könnyebben össze tudják hasonlítani az árakat” – világít rá az egyik előnyre a katalán kormány vállalkozásokat ösztönző hivatalának vezetője, Carlos Valero a BBC riportjában. “Következtetésképp sokan átgondolták európai termelőegységeik területi struktúráját és az olcsóbb térségekbe költöztették a gyárakat”. A Spanyolország északi részén levő régió e trendnek köszönhetően ma már 3000 külföldi cég székhelyének ad otthont.

Az euró bevezetése után két évvel, a spanyolok európai kereskedelme megélénkült, a számok szerint az import 20, az export pedig 30 százalékkal nőtt. Az új pénz egyszerűsítette a dolgokat, s az árak átláthatóságát, az árfolyam-ingadozás okozta veszélyek megszűntét a kisebb vállalkozások is kihasználják.

Tehetetlen franciák

A régióba számos francia és olasz családi vállalkozás érkezett, s ők nemcsak az euró előnyeit, hanem az olcsóbb munkaerőt is vonzónak tartják. Becslések szerint Franciaországhoz képest a spanyol munkás egy negyedével-egy harmadával kevesebb órabérrel is beéri. Franciaországban ráadásul rengeteg a korlátozó szociális szabály, sok a szakszervezet és a munkások kevésbe motiváltak.

A katalánok francia oldalán a hatóságok tehetetlenek, és beismerik, hogy az egységes pénznem nem az ő érdekeiket szolgálja. Kevés spanyol cég honosodott meg a francia területen, s szinte kizárólag gyümölcs- és zöldségkereskedelemmel vagy borokkal foglalkoznak, minimális befektetést eszközölve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik