Belföld

Kiújult a vita az önkormányzatok támogatásáról

Míg az ellenzék "katasztrofálisnak" tartja a 2004-es költségvetési tervezetben az önkormányzatoknak juttatandó támogatásokat és az önkormányzatok "ellehetetlenítéséről" beszél, a kormányzat a decentralizálással együtt többletforrások átcsoportosítását ígéri.

Az önkormányzatok napján a helyhatóságok képviselői sürgették, hogy jövőre a jelenlegi kormányzati elképzeléseket jóval meghaladó összeget, 50, illetve 100 milliárd forinttal többet kapjanak.

Az önkormányzati szövetségek vezetői azt kérik a kormánytól, teljesítse ígéretét: valósítsa meg a közigazgatási, közszolgáltatási és önkormányzati finanszírozási reformot és a beterjesztetthez képest 50 milliárd forinttal többet fordítson az önkormányzatokra – jelentette ki Demszky Gábor.

A budapesti főpolgármester a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének, a Magyar Faluszövetségnek, a Községi Önkormányzatok Szövetségének, a Kistérségi Önkormányzatok Szövetségének és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének vezetőivel tartott megbeszélést az önkormányzatok napján a jövő évi költségvetésről.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke kijelentette: álláspontjuk szerint nem 50, hanem 100 milliárd forint pluszforrás szükséges, hogy az önkormányzatok “tartani tudják” a 2003-as szintet.

A főpolgármester elmondta: a jövő évi költségvetés tervezete szerint az önkormányzatoknak kevesebb pénzből több feladatot kellene ellátniuk, ami bezáró iskolákat, elmaradó beruházásokat, leálló tömegközlekedést, azaz az önkormányzatiság felszámolását jelenti.

Emellett az önkormányzati szövetségek vezetői garanciát kérnek az önkormányzati finanszírozási rendszer gyökeres reformjára 2004-ben és a kistérségi rendszer 2005-ös bevezetésére. Azaz a kormány biztosítsa a kötelező feladatokhoz a szükséges pénzügyi fedezetet – mondta Demszky Gábor.

Takarékos működés mellett fejlesztési többletforrásokra számíthatnak jövőre az önkormányzatok – mondta a belügyminiszter a keddi kormányülés után. Lamperth Mónika közölte, a kormány “elvi döntése” értelmében jövőre mintegy 40 milliárd forint fejlesztési forrást csoportosítanak át a minisztériumoktól a területfejlesztési tanácsokhoz. A belügyi tárca vezetője a közigazgatási reform fontos lépéseként értékelte a decentralizációról hozott döntést.

Tóth Zoltán a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára korábban közölte, hogy jövőre az önkormányzatok fejlesztésére és működtetésére fordítható átlagosan 160 milliárd forintos pályázati pénzek egyharmadát kívánják decentralizálni a közigazgatási reform keretében.

Gémesi György (MDF) szerint a 2004-es költségvetési tervezet azt mutatja, hogy folytatódik a kormány önkormányzat-ellenes, azok ellehetetlenítésére irányuló finanszírozási politikája.

Az előző kormány a 2001 és 2002. évi költségvetésben látható jelét adta annak, hogy fontosak számára az önkormányzatok – mondta az MDF-es képviselő a parlamentben, napirend előtti felszólalásában.

Kiemelte, hogy ebben az évben közel 100 milliárd forinttal kevesebbet kaptak az önkormányzatok, aminek az az oka, hogy “a kormány megszegte ígéretét, és a közalkalmazotti bérnövekmény egy részét az önkormányzatokra terhelte”. Gémesi hozzátette: ennek eredményeként az idén az önkormányzatok vagyoneladásra, hitelfelvételre, működésük feladatellátást veszélyeztető visszafogására kényszerültek.

Pál Tibor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára válaszában kiemelte, hogy az elmúlt 13 évben egyik kormánynak sem sikerült a koncepcionális problémákat megoldania. Pál szerint nem sikerült meghatározni azt sem, hogy mi az önkormányzatok törvényileg előírt feladata.

A jövő évi költségvetésben a cél- és címzett támogatások 8 milliárd forinttal emelkednek meg az előző évhez képest – mondta.

Megdöbbentő és katasztrofális a jövő évi költségvetési törvényjavaslat önkormányzatokat érintő fejezete – jelentette ki Szita Károly, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség önkormányzati tagozatának elnöke.

Mint mondta, a kormány jövőre sem kívánja az önkormányzatok számára biztosítani a közalkalmazotti és köztisztviselői bérek teljes fedezetét.

“Megdöbbentő azért is, mert a kormány ötvenezer fő önkormányzatoknál dolgozó közalkalmazott és köztisztviselő elbocsátására számít” – tette hozzá.

Szita Károly véleménye szerint a kormány jövőre is folytatni kívánja azt a gyakorlatot, hogy az önkormányzatok szabadon felhasználható forrásaira ráteszi a kezét. Közölte, hogy az önkormányzatok igényeihez képest a kabinet 150 milliárd forinttal kevesebbet kíván biztosítani 2004-ben a településeknek.

“Most már látszik, hogy az uniós csatlakozás vesztesei a magyar falvak, városok lesznek” – fűzte hozzá. Font Sándor (MDF) a parlamentben kifogásolta, hogy az áfa-visszaigénylés lehetősége megszűnik azoknak az önkormányzatoknak és cégeknek, amelyek állami támogatást vesznek igénybe. Ezzel 28 milliárd forintot vesz el tőlük a költségvetés – hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik