Belföld

Az ötven legsikeresebb fiatal – a Magyar Hírlap toplistája

A leggazdagabb magyarok és a legsikeresebb nők listája után a Magyar Hírlap újabb kísérletet tett a „legek" felsorolására: az ötven legsikeresebb fiatal sorrendjét próbálta megállapítani.


Az ötven legsikeresebb fiatal – a Magyar Hírlap toplistája 1

Persze a szerkesztők hangsúlyozzák, hogy a mostani lista korántsem tekinthető teljesnek, a 35 éven aluli korosztályokból még számos tehetség kerülhette el figyelmüket. Ugyanakkor azt is megtudhattuk, hogy a siker kritériuma nemcsak a pénz volt, hanem az is, hogy milyen mélyről jőve sikerült elérni a célt, és mennyire szolgál mindez példaként. Az sem mindegy, hogy csak a saját hírnevét öregbíti a sikeres fiatal vagy egy egész közösségét – jegyzik meg a lista összeállítói.


 Futottak még…

A listán szereplő többi névről talán elég annyi, hogy szerepel a fideszes Rogán Antal (24. helyen), a kormányszóvivő Gál J. Zoltán (30. helyen), az RTL Klub műsorvezető-szerkesztője, Kolosi Péter (15.), a zenész-showman Hajós András (Emil Rulez), a 43. helyen, és a 47. helyen Karafiáth Orsolya költő.

Az első háromból kettő sakkozó


De nézzük, hogy kik is a legsikeresebb ifjak hazánkban: aligha meglepő, a „dobogós” helyezések közül kettőt is sakkozók foglalnak el: az első helyen ugyanis a világbajnokjelölt Lékó Péter, a harmadikon pedig a világ legjobb női sakkozója, Polgár Judit áll.


Az ötven legsikeresebb fiatal – a Magyar Hírlap toplistája 2

Lékóról tudni érdemes, hogy Jugoszláviában, Szabadkán született, és máig nem fejezte be a középiskoláit, tehát legsikeresebb fiatalként egészen kivételes pályafutást mondhat magáénak Magyarországon. Persze nem szabad tévedésbe esnünk: Lékó alighanem többet tanult bármelyik magyar fiatalnál (leszámítva talán a Polgár-lányokat), hiszen napi 6-8 órát tölt a sakkasztal vagy az elemző számítógépe mellett.


Az ötven legsikeresebb fiatal – a Magyar Hírlap toplistája 3

A Polgár család sikereiről pedig már annyit beszéltek, hogy nem valószínű, hogy bárkinek is újdonságként szolgálhatna a Juditról szóló sikertörténet: a lényeg az, hogy magántanulóként kezdte, kevés szabadságot vesz ki magának, és egy szisztéma szerint nevelkedett. Hogy ez kinek mennyire tetszik, azt nehéz eldönteni, azonban mindkét sakkozónkról meg kell állapítani, hogy ugyan Lékó a legjobb öt között van a világon, Polgár Judit pedig a legjobb női játékos, egyelőre egyik sem érte el a legmagasabb célt, a világbajnokságot (aki ezért elítéli őket, az persze igen bátor ember…).

A két sakkozó közé egy bankár „szorult be” a második helyre: a nemzeti bankos múlttal a CIB-hez érkező Farkas Ádám 34 évesen került az egyik legnagyobb hazai pénzintézet vezérigazgatói posztjára (ahol társa Karvalits Ferenc), az ő karrierje egyetemi oktatóskodás után szinte nyílegyenesnek tűnik, s neki még a világranglistán elfoglalt helyezések miatt sem kell aggódnia…


A legmélyebbről a legtávolabbra



Az ötven legsikeresebb fiatal – a Magyar Hírlap toplistája 4

A negyedik helyen egy olyan emberről esik szó, aki sikereit nem pénznek, vagy ranglistás helyezésnek köszönheti, hanem annak, hogy rendkívül nehéz körülmények közül küzdötte magát egészen kivételes helyzetbe. Kóczé Angéláról van szó, aki egy munkanélküli roma családban, Fehérgyarmaton született, Kispaládon, az ukrán határ mellett nevelkedett, tinédzserkorában félárvaságra jutott, s aki 33 évesen, szociológusként egy európai roma szervezet élére kerülve egészen Brüsszelig ért el.


Az ötven legsikeresebb fiatal – a Magyar Hírlap toplistája 5

Az ötödik helyen Bozsik Yvette táncművész, koreográfus szerepel. Őt aligha kell bemutatni a szakértőknek, de talán még a laikusoknak sem: az avantgárd egyik legelismertebb képviselője hazánkban, tevékenységét számtalan magyar és külföldi díj illusztrálja, de természetesen nem ettől tekintik őt sikeresnek a hazai szerkesztők. Egyébként jegyezzük meg róla: a párizsi operában előbb koreografált, mint Budapesten…


 Vállalkozók és menedzserek a listán

Az ötven legsikeresebb fiatal közül a menedzserek sorába tartozik Farkas Ádám, a CIB Bank vezérigazgatója, Czinege László, a hp magyarországi vezérigazgató-helyettese, Bács Zalán a TVK egyik vezetője. A menedzserek közül Pandurics Anett a Magyar Postánál dolgozik, Pozvai Zsolt pedig a Door Tréningnél. Kóka János az Elender és a PSINet és más internetes cégek vezetője. A tulajdonosok-sportolók közé tartoznak a fogathajtó Lázár fivérek, Kokó, a bokszoló. Tisztán üzletember Gerendai Károly, a “Sziget-szervező”, Márffy György könyvkereskedő, Csonka Tamás szállodatulajdonos. Seres Béla pénzügyi tanácsadóként került fel a listára, Szücs Árpád pedig cukrászként. Illy Péter egyszerűen “építtetőnek” nevezteti magát, ő az Angyalföldi Lakásépítő Rt. vezérigazgatója. Kepets András könyvkiadással foglalkozik, Bölcs Ádám és Fabricius Gábor pedig reklámszakemberek. Csizy Dezső építési vállalkozó, Novák László rendezvényszervező. Kócza Zsolt gabonakereskedő, Oláh Márton pedig brókerkedéssel foglalkozik. Az ötven fős listának tehát csaknem egyharmada üzletemberként is tevékenykedik.

Fogathajtás és üzlethajhászás


A hatodik Lázár Zoltán a legsikeresebb fiatalok között. Ő fogathajtó és üzletember. Testvérével, Vilmossal együtt érték el sikereiket: a báty azonban már 36 éves, így nem lehet ott a listán… A Lázár fivérekről el kell mondani, hogy a sportban világbajnoki címekig jutottak, az üzleti életben pedig egy egyre terjeszkedő kereskedelmi vállalkozást vezetnek, amely pályaudvari büféktől CBA-boltokig terjed.


Kokó, a bokszoló, a hetedik a listán, ami szép eredmény, ahhoz képest, hogy ökölvívóként már nem arathat sikereket. Üzletemberként, a Boxutca nevű étterem tulajdonosaként és öt cégben érdekelt vállalkozóként viszont egyre komolyabban veti bele magát a “bizniszbe” a 33 éves fiatalember.


A nyolcadik helyen Schilling Árpád neve bukkan fel. Ha Bozsik Yvette-től azt írtuk, hogy avantgárd, akkor az extravagáns szó igazán illik a színházi rendezőként „befutott” Schillingre. Nyolc évvel ezelőtt, 21 évesen létrehozta a Krétakör színházat, s produkciói óriási visszhangot váltottak ki.


Az ötven legsikeresebb fiatal – a Magyar Hírlap toplistája 6

Aki látta egy-egy rendezését, annak aligha kell magyaráznunk, hogy miért, aki pedig nem, annak pedig hiába is próbálnánk két sorban érzékeltetni Schilling munkásságát. Akit viszont a díjak érdekelnek, annak elmondhatjuk, hogy Schilling megkapta például a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét. Igaz, nem vette át, s ezzel nem lepett meg szinte egyetlen bennfentest sem…


A nullszaldó is siker?



Az ötven legsikeresebb fiatal – a Magyar Hírlap toplistája 7

A kilencedik legsikeresebb ember Magyarországon Gerendai Károly, aki egy szinte mindig veszteséges vagy nullszaldós rendezvényt szervez. Mégis évről évre nagyobb méretű az esemény. Hát persze, hogy a Szigetről van szó. Persze, hogy Magyarországon mi nyereséges, és mi nem, azt nem biztos, hogy a hivatalos közleményekből kell megtudni…

A tizedik legsikeresebb magyar megint egy üzletember, Kóka János: ő budai polgárcsaládból származik, és mára internetes cégek alapításával és felfuttatásával szerzett tekintélyes vagyont. A cégek persze állandóan változtak: aki az Internet világában eligazodik, annak felsorolunk párat: Elender, Wallis, PSINet, Kókát mindenesetre az Informatikai Vállalatok Szövetségének vezetőjének is megválasztották, tehát szakmai szervezet is elismerte képességeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik