Belföld

Hárman pályáznak a Postabankra

Három pályázó adta le kötelező érvényű ajánlatát a Postabank Rt. privatizációs pályázatának második fordulójára a meghívott ajánlattevők közül pénteken - közölte az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.

“Tekintettel arra, hogy a pályázat ezzel még nem ért véget,ugyanakkor a kiírás szerint sem a pályázók, sem a kiíró ÁPV Rt. a pályázat végéig nem nyilatkozhat a résztvevők konkrét személyéről és a pályázatok tartalmáról, ezért a pályázók megnevezésére a végső döntéskor, szeptember 25-én kerül majd sor” – teszik hozzá.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a Postabank értékesítése a 2003. évi privatizációs program egyik legfontosabb eleme. A tranzakció sikere és a verseny tisztasága érdekében olyan értékelési módszert dolgozott ki az ÁPV Rt., melynek keretében az árajánlatok, minden külső tényező kiszűrésével, zárt láncon jutnak el a döntéshozókhoz.

A kötelező érvényű ajánlat az ajánlati dokumentációból és az árajánlatból áll, utóbbit az értékelés legutolsó fázisában, szeptember 25-én bontják fel. A beadott ajánlatok értékelésének első szakaszában az értékelő bizottság érvényesség szempontjából vizsgálja meg az ajánlati dokumentációkat, ha szükséges, hiánypótlást rendel el.

Az értékelő bizottság és az ÁPV Rt. igazgatósága együttes, zárt ülésére szeptember 25-én kerül sor. Az árajánlatok értékelése után a legmagasabb ajánlat összegéről, és az azt benyújtó nyertes pályázó nevéről az ÁPV Rt. a döntést követően azonnal tájékoztatja az ajánlattevőket és a nyilvánosságot.

A kihirdetett eredmény ismeretében kezdődhetnek meg a szerződés véglegesítésére irányuló tárgyalások, majd történhet meg a részvény adásvételi szerződés aláírása. A tranzakció zárásához szükség van a PSZÁF és a Versenyhivatal jóváhagyására is – teszik hozzá.

Az OTP Bank Rt. pénteken hozta nyilvánosságra, hogy nem nyújtott be kötelező érvényű ajánlatot a Postabank 99,965 százalékos állami tulajdonú részvénycsomagjának megvásárlására. A döntést azzal indokolták, hogy a bank vezető testülete a várható árversenyben nem látta biztosíthatónak az OTP Bank számára elvárható megtérülést, egyben figyelembe vette a versenyhivatali eljárás kimenetelének bizonytalanságát is.

Az ÁPV Rt. május 20-án jelentette meg a Postabank privatizációs pályázatát, amelyben a több mint 20 milliárd forint alaptőkéjű bank teljes részvénycsomagját, azaz az alaptőke 96,8 százalékát kitevő és a Magyar Posta tulajdonában lévő részvénycsomagot, valamint az ÁPV Rt. tulajdonában lévő 3,2 százalékos részvénycsomagot ajánlotta fel megvételre.

A bank privatizációs pályázati dokumentumát hét befektető vásárolta meg, végül hatan nyújtottak be pályázatot az első fordulóban. Az 1998-ban bekövetkezett állami szanálásáig negyedik legnagyobb kereskedelmi banknak jelenleg több mint 500 ezer aktív lakossági ügyfele van, a vezetői szerint potenciális ügyfélszáma eléri az egymilliót. Ezenkívül mintegy százezer egyetemista és főiskolás vezet számlát a banknál, akik így jutnak az állam által folyósított diákhitelhez.

A Postabank hitelállománya 2003 első félévének végén meghaladta a 252 milliárd forintot, 46 százalékkal volt több, mint a 2002. június végi 172 milliárd forint. A Postabank 2003. június végi, 422,1 milliárd forintos mérlegfőösszege 15 százalékos növekedést mutat az egy évvel korábbi, 365,9 milliárd forinthoz képest. A Postabank erre a félévre 874 millió forintos veszteséget tervezett, ezzel szemben a negatívum 177 millió forint volt.

A Postabankra első körben beadott árajánlatok 45 és 67 milliárd forint között mozogtak – erősítették meg több forrásból. Piaci körök szerint tízszázalékos tartalék még a legtöbbet ígérő bank tarsolyában is lehet, így a végső ár elérheti a 70-75 milliárd forintot. De meglepetés sem zárható ki. Volt, aki hallani vélte, hogy Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy a bolgár DSK Takarékpénztárra első körben ajánlott 160 millió eurós árat is majd megduplázták az utolsó borítékban. (Szófiában 311 millió euróval nyert az OTP Bank, lekörözve az Erstét.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik