Belföld

Romló várakozásokról tanúskodik az Ecostat kkv-indexe

2003. augusztusban a kis- és középvállalati konjunktúra-index értéke 42,7 százalék, a júliusi értéknél 2 százalékponttal alacsonyabb.

A döntően hazai tulajdunú vállalkozások gyengülő üzleti várakozásai hátterében az ország első félévi, várttól elmaradó teljesítménye és a jövő évben elkerülhetetlen takarékossági intézkedések végrehajtása áll.

A magyar gazdaság első félévi növekedése időarányosan elmaradt a tervezettől, az ipari termelés nagyfokú ingadozás mellett összességében mintegy 4 százalékkal bővült. Az ipari export 6 százalékos növekedése fél éven belűl lassult, a fejlettebb piacok szűkös kereslete miatt jórészt a kelet-európai régióba irányult. A belső keresletélénkülés az ipari értékesítés folyamatát alig érintette, bővülése nem érte el az 1 százalékot.

A külső egyensúly romlása alapvetően a csökkenő külpiaci értékesítésnek és a dinamikus lakossági fogyasztásnak a következménye. Az államháztartás hiánya júniusban elérte az éves előirányzat mintegy háromnegyedét, döntően a kiadási oldal “túlteljesítése” miatt. Idén a hiány növekedésének lefékezésére viszonylag szűk mozgástere maradt a kormánynak, nagyobb eredményt a januártól bevezetésre kerülő ár- és adópolitikai intézkedésektől várnak.

2003 hátralévő időszakában a hazai gazdaságban szerény élénkülés várható, a növekedés üteme megközelíti a tavalyi szintet, miközben az egyes ágazatok teljesítménye ingadozó marad, az egyensúly romlik és a külső eladósodás növekszik.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik