Belföld

Gyorsasági rekordot döntött a Sobig vírus

A Sobig vírus legújabb verziója, a Sobig.F minden korábbi vírusnál gyorsabban terjed, állapította meg a brit e-mail biztonsági cég, a Message Labs.

„Az, hogy minden 17 levélből egy fertőzött legyen, a legnagyobb, amit eddig láttunk”, közölte csütörtökön Paul Wood, a MessageLabs vezető információbiztonsági elemzője. „A vírus korábbi inkarnációi fokozatosan fejlődtek, és ez lett a leghatékonyabb, eddig mindenképpen.” A MessageLabs mérése szerint a vírus az első 24 órában 1 millió példányt produkált.

Wood szerint a vírus gyors terjedését két tényező magyarázza. Az egyik az, hogy a Sobig.F egyidejűleg több e-mail küldésére is képes, míg a féreg korábbi verziói egyszerre csak egyet küldtek. A másik ok pedig az, hogy kijavítottak egy korábbi verziókban meglévő hibát, „minek következtében sok fájlnév csonkolt volt, a kiterjesztés .pif helyett csak .pi volt, így nem voltak futtathatók”.

De Wood felhívta a figyelmet arra is, hogy érdekes a vírust kísérő üzenet is. Az e-mail fejlécében ugyanis az áll, hogy a levelet vizsgálta vírus szkenner, és megtisztította – efféle tréfával eddig még nem találkoztak a szakértők. „A vírus egyetlen célja, hogy védtelen gépek tömegét hozza létre, melyek bármikor ellenőrzés alá vonhatók és felhasználhatók tömeges reklámlevelek (spamek) szétküldésére, vagy webhelyek befogadására (host)”, folytatja Wood.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik