Belföld

Figyelőlistán a K&H – romló nemzetközi megítélés

Néhány napja figyelőlistára helyezte a K&H Bankot a londoni Fitch hitelminősítő intézet, hétfőn a Moody’s is követte példáját. Mindketten az eddigi besorolások lerontását helyezték kilátásba.

A K&H Equities körül kipattant botrány és az ügyfélpénzek csalárd kezelésének vádja miatt indított vizsgálódások következményeként figyelőlistára helyezte a brókercég tulajdonosát, a Kereskedelmi és Hitelbankot két nagynevű hitelminősítő intézet is. A bank rövid és hosszú távú hitelképességét ugyan nem, de pénzügyi erejének megítélését negatívan befolyásolják a harmadik évezred hazai brókerbotrányának fejleményei. A Fitch és a Moody’s várhatóan rövid időn belül dönt a besorolás változtatásáról, és félő, hogy a mostani D, illetve D+ kategóriát lefelé módosítják majd, ezáltal akár a legrosszabb osztályzatot is megkaphatja a brókercég anyabankja.

Mi van a betűk mögött?

 

A: kiemelkedően erős bank, nagyon erős fundamentumokkal, értékes ügyfélkörrel, nagyon kiszámítható és stabil működési környezettel
B: erős bank szintén erős fundamentumokkal, jó ügyfélkörrel és stabil működési környezettel
C: megfelelő erősségű bank, jó fundamentumokkal egy kevésbé stabil működési környezetben vagy elfogadható pénzügyi fundamentumokkal, de kiszámítható és stabil környzetben
D: belső vagy külső eredetű gyengeségekkel küzdő bank, amely időnként külső segítségre szorulhat,
E: kifejezetten „gyenge” bank, amely komoly problémákkal küzd – megoldásukhoz mindenképpen vagy valószínűsíthetően külső segítség szükséges.
A fenti kategóriák közötti átmenetet + vagy – előjellel jelzik a hitelminősítők. 

Pénzügyi erő – gyenge bank a K&H?

A hitelminősítő intézetek egymástól eltérő rendszerben osztályoznak, de az elemzett szempontok egymással összevethetők. A Fitch és a Moody’s egyaránt A-tól E-ig terjedő skálán vizsgálja a bank erősségét, amit az előbbi intézmény „egyéni besorolásnak” (individual rating), az utóbbi pedig pénzügyi erőnek (financial strength rating) nevez.


A lényegét tekintve azonban mindkét ismérv ugyanazt mutatja meg: milyen lenne a bank, ha teljesen függetlenül tevékenykedne és nem tudna külső támogatásra számítani. A besorolás tehát a kockázatnak való kitettség mértékét, illetve kezelésének képességét becsüli fel.

A mutató meghatározásakor többek között figyelembe veszik a bank működési környezetét, a jövedelmezőségét, a menedzsment erejét és kvalitásait és a jövőbeli kilátásokat. Ezek alapján a Fitch D-t, a Moody’s pedig D plusz minősítést tartott eddig reálisnak a K&H esetében. Ez a kritérium kerül most felülvizsgálat alá, ami viszont azt eredményezheti, hogy a legalsó, gyenge minősítésű bankok közé sorolódhat.

A Fitch úgynevezett háttérbesorolást (support rating) is alkalmaz, amely azt a megítélést tükrözi, hogy milyen valószínűséggel kaphat az államtól vagy más külső intézménytől (például az anyacégtől) segítséget a bank, ha bajba kerül. Ez a háttérbesorolás a K&H esetében 3-as szintű, vagyis a tulajdonosok támogatása biztosnak tekinthető (erről egyébként a belga KBC és a holland ABN AMRO közleményében kötelezettséget is vállalt).

A háttérbesorolás legmagasabb fokán a teljesen biztos állami támogatás áll, amely két okból következhet be: vagy azért, mert a bank összes követelése államilag garantált, vagy mert a bank nemzetközileg vagy nemzeti szinten akkora jelentőségű (gondoljunk például a Postabank esetére). A leggyengébb minősítés ugyanakkor azt jelenti, hogy az adott bank semmilyen külső segítségre nem számíthat.


Pozitív vagy negatív kilátások

 

A különböző besorolások mellett pozitív, negatív vagy stabil minősítést is kaphatnak a bankok, amelyek a hosszabb távú kilátásokra utalnak. Azt jelenítik meg, hogy a hitelminősítő intézet 1-2 éves távlatban mire számít: az adott besorolás javítására, helyben hagyására vagy lerontására. A változtatás nem feltétlenül következik be, de jelzés a befektetőknek. További intő jel az úgynevezett figyelőlista (watch list), amelyre időnként valamennyi besorolás felkerülhet, jelezvén, hogy rövid időn belül pozitív vagy negatív irányban változik a minősítés.  


A hitelképesség megvan



A K&H Equities ügy a jelek szerint a hosszú és rövid távú hitelminősítést (long-term és short-term credit rating) nem veszélyezteti, ennek osztályozását mindkét intézmény megerősítette a napokban. Ezek a minősítések azt takarják, hogy ha én ügyfélként pénzt adok kölcsön a banknak (mondjuk betétek helyezek el vagy veszek egy általa kibocsátott kötvényt), akkor mekkora biztonsággal kapom vissza az előre megállapodott időpontban a pénzem.

A befektetésre ajánlott vagy alkalmas fokozatok a Fitch szempontrendszere alapján az AAA-BBBmínusz skálán mozognak a hosszú lejáratú instrumentumok esetében és F1-től F3-ig a rövid lejáratoknál. A spekulatív vagy befektetésre nem ajánlott célpontok besorolása BB-től D-ig terjed a hosszú és B-től D-ig a rövid lejáratú adósságok megítélésekor, ahol a legalsó, D kategória már valamilyen mulasztás, vétség bekövetkeztére utal.

A Moody’s besorolása ettől valamelyest eltér: Aaa-tól C-ig terjed a skála, amit 1-től 3-ig számokkal is kiegészítenek, jelezvén, hogy az adott kategória felső (1) vagy alsó (3) perifériáján helyezkedik-e el a bank. Az Aaa minősítésű követelések a lehető legkisebb kockázatot hordozzák (a bank szinte biztosan vissza fogja fizetni azokat), míg a Caa, Ca és végül a C besorolás már fennálló visszafizetési problémákat jelez. Ami a rövid távú hitelképességet illeti, a Moody’s skálája ez esetben a Prime 1,2,3 szintektől a Not Prime kategóriáig terjed.

A K&H Bank A- (mínuszos) Fitch-től kapott, illetve a Moody’s A1-es hosszúlejáratú hitelminősítése „jónak” tekinthető, de azért bizonyos kockázatok nincsenek kizárva. Rövid távon ennél jobbnak ítéltetik a bank hitelképessége: a Fitch szerint az F2-es, a Moody’s szerint viszont a legjobb P-1-es szintet üti meg, vagyis a rövidtávú kötelezettségeinek szinte biztosan eleget tud tenni.

Európai tendenciák

Az elmúlt évben számos európai bank hitelminősítése rosszabb sávba került a Fitch listáján, ami jelzi az európai bankszektor egészének súlyosbodó problémáit, valamint azt, hogy a gazdaság megtorpanása a hitelintézetekre is negatívan hat. Legjobban a német bankok pénzügyi ereje hagyott alább, és felszínre kerültek a strukturális gyengeségek is.

A Dresdner Bank hitelminősítését például a 2002 júliusa óta eltelt évben kétszer is lefelé módosította az intézmény (rontott a hosszú távú és az



Figyelőlistán a K&H – romló nemzetközi megítélés 1


egyéni hitelbesoroláson is), így az most az európai nagybankok közül a leggyengébb osztályzatokkal bír – megítélése egyébként éppen megegyezik a K&H-éval. Ami viszont a német bank számára biztató, hogy magas „háttérbesorolása” miatt ennél lejjebb aligha csúszhat, a Fitch meggyőződése szerint ugyanis a német állam midenképpen kisegítené az esetlegesen bajba jutó bankot.

A romló mutatók általános érvényét megszegve az egyetlen pozitív példát a Santander Central Hispano spanyol bank jelentette. Hosszú távú hitelminősítését gyakorlatilag két lépcsővel tolta feljebb a Fitch, és középtávú kilátásait stabilról kifejezetten pozitívra javította.



Figyelőlistán a K&H – romló nemzetközi megítélés 2

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik