Belföld

Eladják a bolgár légitársaságot

Bulgária azt tervezi, hogy - elsősorban hazai befektetőknek szánt többségi részesedéssel - akár teljes egészében eladja új légitársaságát, a Bulgaria Airt. A kormány csütörtökön hagyta jóvá az értékesítési tervet.

Az Európai Unióba készülő Bulgária szerkezeti reformjai keretében készül privatizálni a légitársaságot, amelynek egyúttal tőkeinjekciót is jelentene a magánosítás. A Bulgaria Air tavaly decemberben alakult a csődbe jutott Balkan Airlines utódaként.

A korábbi, márciusban ismertetett privatizációs tervek szerint a légitársaság legalább 51 százalékát privatizálták volna, majd 25 százalékát tőzsdén értékesítik. Csütörtökön azonban a kormány a közlekedési minisztérium azon javaslatát támogatta, amely szerint a légitársaságot akár 100 százalékban privatizálnák. A terv, amelyhez parlamenti jóváhagyás kell, legalább 51 százalékban bolgár befektetőket akar bevonni a magánosításba, mivel ezzel lehetővé válna, hogy a Bulgaria Air nemzeti légitársaságként működjön.

A pályázatot eredetileg 2003 elején akarták kiírni, de számos tisztviselő szerint az még most is késedelmet szenved az egyhónapos nyári parlamenti szünet miatt. Figyelembe véve, hogy a repülési ipar általános válsága közepette nehéz lesz stratégiai befektetőt találni, a kormány elfogadta, hogy az árverésen legalább 200 millió euró értékű pénzügyi befektetői alapok is részt vehessenek. A stratégiai befektetőknek legalább 100 millió eurós bevételt kell felmutatniuk fő tevékenységükből az elmúlt három évben.

Ipari források szerint reménybeli vásárló lehet a Hemus Air, egy helyi magán légitársaság. A Bulgaria Airnek 14 repülési célállomása van, többségük Európában, és összesen négy, lízingelt Boeinggel repül. A légitársaság az idén 35 millió dollár körüli forgalmat vár. A kormány tavaly hozta létre a légitársaságot, az 1947-ben alapított Balkan Airlines helyett, amely csődbe ment három évvel azután, hogy egy izraeli befektetői csoport 1999-ben 75 százalékos részesedést szerzett benne. A Balkan 2001. márciusa óta csődgondnokság alatt állt.

A Bulgaria Air a privatizációs listán szereplő azon 15 fontos állami vállalat egyike, amelyek az új törvény értelmében parlamenti rendkívüli eljárással, igazságügyi ellenőrzés nélkül magánkézbe adhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik