Belföld

Ecostat: több mint 3 százalékkal csökkent a Kkv-index

A kis- és középvállalkozói (kkv) kör üzleti várakozásait tükröző kkv-index júniusban 47,6 százalék volt szemben a májusi 51 százalékkal - derül ki az ki az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legfrissebb felméréséből.

A kis- és középvállalati szektor fél éves előrejelzései szerint mind a nemzetgazdaság, mind a vállalkozások gazdasági kilátásai kedvezőtlenebbül változnak a korábban vártnál. Júniusban a hazai gazdaság javuló kilátásaiban és a stabilitás fennmaradásában bizakodik a vállalatok közel egyharmada. A pesszimista várakozások aránya 42 százalékra növekedett.

Saját vállalkozásuk rövidtávú lehetőségeit idén a legszűkebb körben ítélik javulónak, a többség helyzete változatlanságát feltételezi. Működési feltételeik romlásától a vállalatok több mint egynegyede tart.

Tevékenységük hat hónapon belüli bővítésére a cégek 42 százaléka lát lehetőséget, ami az elmúlt év előrejelzéseinek összehasonlításában kedvezően értékelhető. A vállalatok 73 százaléka nem számol a piaci verseny erősödésével. Új versenytárs megjelenését fél éven belül a cégek 70 százaléka nem valószínűsíti.

A korábbi hónapokhoz képest nincs változás a beszállítói lehetőségek javulásában. A cégek megítélése szerint Magyarország két és fél éve romló versenyképességének és tőkevonzásának kárvallottjai a kis- és középvállalatok.

Az Európai Unión belüli éles verseny leginkább a középvállalatokat fenyegeti, amelyek legfőbb nehézsége a technikai lemaradás, a tőkehiány és sok esetben a tájékozatlanság, rugalmatlanság.

A kkv-szektor vállalkozásainak megítélése szerint a tevékenység bővítését akadályozó tényezők rangsorában első helyen a belföldi kereslet elégtelensége és a tőkehiány szerepel. A cégek értékelésében nagyobb súlyt kapott a bizonytalan gazdasági környezet. Hosszabb ideje pozitív megítélés alá esik a beszerzési feltételek változása, a munkaerőpiac összetétele és a saját kapacitásállományban meglévő tartalékok.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik