Belföld

Újabb amerikai-európai pengeváltás a WTO-ban

Az Európai Bizottság újabb keresetet nyújt be a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) az Egyesült Államok ellen, mert méltánytalannak tartja azt a módszert, amely szerint az Egyesült Államokban a dömpingellenes büntetővámokat kiszámítják.

A génmanipulált élelmiszerekkel, az acélvámokkal és az
exporthitelekkel kapcsolatos, WTO elé vitt bonyodalmak után újabb vita bontakozik ki az Egyesült Államok és Európa között. Az Európai Bizottság konzultációt kért Washingtonnal, ami az első jogi akció WTO vitarendezési ejárásában.


A régebbi vitákban a legfrissebb fejlemény: az Egyesült Államok a WTO elé akarja idézni az Európai Uniót, annak a génmanipulált élelmiszerekkel kapcsolatos moratóriuma miatt. A panaszt legkésőbb június közepéig benyújtják. Az Európai Unióban a génmanipulált élelmiszerek importját négy és fél éve érvényben levő moratórium tiltja, miközben az Egyesült Államokban ezeket az élelmiszereket nagy mennyiségben állítják elő. Az amerikai kormányzat az EU-moratórium miatt kukorica-, gyapot-, és szójatermékeit igazságtalan hátrányban érzi.


Sürgetik a mezőgazdasági támogatások reformját


Az amerikai kormány általában is sürgeti az EU mezőgazdasági támogatási rendszerének reformját. Közben, ez év elejétől, az EU-ban világkvóta lépett érvénybe a gabonaimportra: a világ országai 2 981 600 tonna gyenge és közepes minőségű lágybúzát exportálhatnak az EU-ba tonnánként 12 eurós kedvezményes vámmal, kivéve azokat az országokat, amelyekkel – mint például az EU-tagjelöltekkel – az EU külön megállapodásokat kötött már régebben. A világkvótából 572 ezer tonna az Egyesült Államoké és 38 ezer tonna Kanadáé. A kvótán felüli gabonabevitelre tonnánként 95 eurós vámot vetnek ki az EU-ban.


Jönnek a szankciók


Az Európai Bizottság május elején értésre adta, hogy ha az Egyesült Államok őszig nem változtat exporttámogatási szabályozásán, az EU a jövő év elejétől összesen több mint négymilliárd dollár értékben vezethet be ellene kereskedelmi szankciókat. A figyelmeztetés az után hangzott el, hogy az unió hivatalosan is megkapta a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vitarendezési testületének felhatalmazását a kilátásba helyezett büntetőintézkedések alkalmazására. Ennek birtokában akár 100 százalékos pótvámokat vethet ki az Egyesült Államokból importált termékek széles skálájára. A vitatott, 1984 óta alkalmazott amerikai törvény alapján a teljes amerikai exportnak több mint a fele részesül az átlagosan 30 százalékos adókedvezményekbe csomagolt szubvencióban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik