Belföld

Hét érdeklődő a Postabank privatizációs tenderén

A hétfő esti beadási határidő leteltéig hét befektető vásárolta meg a Postabank privatizációs pályázati dokumentációját. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. keddi tájékoztatása szerint az előzetes tárgyalások alapján valamennyi érdeklődő vételi szándéka komolynak tűnik.

Mivel a pályázati dokumentáció megvétele nem jelent kötelezettséget a vevőkre nézve, a tranzakció sikere érdekében az ÁPV Rt. a lehetséges pályázók kilétéről a mostani szakaszban nem ad felvilágosítást. Korábban már számos jelentős hitelintézet érdeklődést tanúsított a Postabank iránt. Egyebek közt az OTP Bank, a Budapest Bank anyavállalata, a General Electric Capital, az Erste Bank, a Kereskedelmi és Hitelbank anyabankja, a belga KBC, és a HVB Bank is jelezte, hogy érdeklődik a Postabank megvétele iránt.

Rajtuk kívül az egyik legnagyobb olasz hitelintézet, az Unicredito is úgy nyilatkozott, hogy szeretné megvenni a Postabankot. Az olasz bank a kelet-közép-európai térségben mindenütt rendelkezik már leánybankkal, kivéve Magyarországot. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.) május 20-án jelentette meg a Postabank privatizációs pályázatát, amelyben a több mint 20 milliárd forint alaptőkéjű bank teljes részvénycsomagját, azaz az alaptőke 96,8 százalékát kitevő és a Magyar Posta tulajdonában lévő részvénycsomagot, valamint az ÁPV Rt. tulajdonában lévő 3,2 százalékos részvénycsomagot ajánlja fel a privatizációs szervezet megvételre.

A kétfordulós pályázat első fordulójában belföldi, vagy külföldi jogi személyek vehetnek részt, amelyek a Standard and Poor’s szerint legalább BBB, vagy a Moody’s szerint legalább Baa3 hitelminősítéssel rendelkeznek. A pályázat második fordulójában a kötelező érvényű ajánlat biztosítékául 400 millió forint bánatpénzt kell átutalni az ÁPV Rt.-nek.

Az indikatív ajánlatokat június 25-én 10 és 12 óra között, a kötelező érvényű ajánlatokat pedig szeptember 12-én 10 és 12 óra között kell benyújtania az ajánlattevőknek a privatizációs szervezetnél. A pályázati kiírás szerint a részvények értékesítésével az ÁPV Rt. célja a vételár maximalizálása, a bank hatékonyságának növelése és versenyképességének fokozása. A vételárat a vevőnek egy összegben, készpénzben kell megfizetnie az adásvételi szerződésbe foglalt feltételek teljesülését követő 15 napon belül.

A pályázaton kívül, de azzal összefüggésben az ÁPV Rt. fenntartja azt a lehetőséget, hogy a privatizációs szervezet tulajdonában lévő részvénycsomagot felajánlja a bank munkavállalóinak. A vevőnek azonban joga és kötelezettsége lesz eladási és vételi opciókkal megszerezni ezeket a részvényeket is. A Postabank az elmúlt évet 398,8 milliárd forint mérlegfőösszeggel zárta, amely jelentős növekedés a 2001 végi 363,243 milliárd forinthoz képest. A Postabank vesztesége 2002-ben 1,776 milliárd forint volt, ez azonban jóval kevesebb, mint a 2001. évi 2,211 milliárd forint mérleg szerinti veszteség. A bank vezetése szerint a hitelintézet komoly értéket képvisel a magyar pénzpiacon, különösen, ami kiterjedt fiókhálózatát, évek óta hű lakossági és vállalati ügyfélkörét, valamint a postával kialakított üzleti kapcsolatát jelenti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik