Belföld

Erőteljesen nőtt a tartós fogyasztási cikkek ára

Az ipari termelői árak áprilisban 0,1 százalékkal nőttek tavaly áprilishoz és 0,7 százalékkal csökkentek márciushoz képest. Legerőteljesebben a tartós fogyasztási cikkeket előállító ágazatokban nőttek a belföldi árak.

Az ipari termelői árak áprilisban 0,1 százalékkal nőttek tavaly áprilishoz és 0,7 százalékkal csökkentek márciushoz képest. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfői közleménye szerint az ipari termelői árak márciusban 0,6 százalékkal nőttek, 1,2 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly márciusban.


Tavaly áprilisban az ipar termelői árai 0,3 százalékkal nőttek márciushoz képest, a megelőző év áprilisához viszonyítva pedig 2,7 százalékkal csökkentek. Az idén áprilisban a belföldi értékesítések árszintje 0,5 százalékkal, a forintban számba vett exporté 0,8 százalékkal volt kisebb a megelőző hónapinál.

Egy év alatt ugyanakkor a belföldi árszínvonal 3,3 százalékkal nőtt, az export árszínvonal 2,6 százalékkal alacsonyabb lett. A belföldi értékesítések áprilisi szintjét a feldolgozóipari ágazatok áralakulása határozta meg. A legnagyobb ármozgás a vegyipari ágazatokat jellemezte, itt egy hónap alatt átlagosan közel 4 százalékkal mérséklődtek az árak, elsősorban a kőolaj-feldolgozás mintegy 10 százalékkal csökkenő árai következtében.

Az elsősorban építőipari anyagokat előállító nemfém ásványi termékek gyártásában 1,8 százalékkal, a bőrtermék-, lábbeligyártásban pedig a márciusinál 1,3 százalékkal magasabb árszint alakult ki. A belföldi értékesítések tizenkét havi árváltozása a feldolgozóipari ágazatokban átlagosan 2,4 százalékos volt. Ezt meghaladó éves árnövekedés alakult ki a vegyianyag-, -termékgyártásban, a bőrtermék-, lábbeligyártásban, a fém-alapanyag-gyártás, fémfeldolgozásban, valamint nemfém ásványi termékek gyártása területén.

A vegyiparon belül a kőolaj-feldolgozást 1,8 százalékos árcsökkenés jellemezte, 2,8 százalékkal nőtt az élelmiszer-, ital-, dohánygyártás éves árszintje egy év alatt. A forintban mért exportértékesítések esetében áprilisban az előző hónaphoz képest az átlagos ármérséklődést meghaladó mértékben csökkentek a kiviteli árak a vegyipari ágazatokban, elsősorban a kőolaj-feldolgozás termékeinél, továbbá az élelmiszeripari termékek esetében.

Egy év alatt alatt az ipari kiviteli árak változását 95,0-106,5 közötti árindexek jellemezték. A legmagasabb árnövekedést a bőrtermék-, lábbeliexport, a legerőteljesebb ármérséklődést a villamosgép-, műszergyártás exportja mutatta. Az ipari kivitelt meghatározó ágazatok árszintje, a gép- és élelmiszeripar rendre elmaradt az egy évvel korábbitól. Az ipar belföldi értékesítése rendeltetés szerinti csoportjainak április havi árváltozását az energiatermelő ágazatokban bekövetkezett 2,8 százalékos mérséklődés határozta meg. A többi rendeltetési csoportban 0,4-2,2 százalék közötti árnövekedést mért a KSH.

Legerőteljesebben a tartós fogyasztási cikkeket előállító ágazatokban nőttek a belföldi árak. A továbbfeldolgozásra kerülő termékek, valamint a beruházási javakat előállító ágazatok termékei 0,4 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkeké 0,5 százalékkal kerültek többe márciushoz képest.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik