Belföld

Befektetésajánló – gyorsjelentések gyors hatása

Finisébe érkezett az első negyedéves gyorsjelentések közlési időszaka a BÉT-en. Az árfolyamok és az elemzői ajánlások azonnal tükrözik a teljesítmények megítélését.

Az Egyesült Államokban már lezajlott a jelentési időszak, amely az iraki háború befejezésével megerősítve jelentősen emelte a tőzsdei árfolyamokat világszerte. Így a magyar részvénypiac számára újabb lökést adhat a blue chipek kedvező eredménye, illetve a másodvonal néhány társaságának meggyőző első negyedéves szereplése. Bár a legérdekesebb eredmény még várat magára csütörtökig, a Mol kivételével a legnagyobb cégek is nyilvánosságra hozták már első háromhavi profitjukat.

Ami még hátravan

 

Csütörtökön válik el ténylegesen, hogy vajon pozitív vagy negatív szaldóval zárják-e az első három hónapot a tőzsdei társaságok. A tavaly siralmas évet záró Rába, illetve Pannonplast mellett a Mol is ekkor közli negyedéves gazdálkodási számait. Az előző két társaságtól újfent veszteséget várnak az elemzők, a piaci becslések átlaga 70, illetve 800 millió forint körül alakul, míg az olajcégtől 18 milliárd forintos profitra számítanak. A Molt érintő becslések azonban – megszokottnak tekinthetően – erősen eltérnek egymástól, 10 és 30 milliárd forint között szóródnak. 

Alaphang

A börzén élénkebb kereskedést mutató részvények közül elsőként a NABI árfolyamán érződött az eredményhatás. A buszgyártó még egy hónappal a gyorsjelentés megjelenése előtt bejelentette, hogy értékesítési számai messze elmaradtak a tervezettől, így túl nagy meglepetést nem keltett az 1,4 millió dolláros veszteség, szemben a bázisidőszak 3,3 milliós nyereségével. Az elemzők egyelőre nem tettek drasztikus lépéseket, jellemzően tartásra ítélik az 1998-as orosz válságban tapasztalt szintre esett papírt, amelynek a veszteséges negyedév mellett a BUX kosárból való kiesést is el kellett szenvednie.

Kellemes meglepetéssel szolgált a Richter, ám a piac nem így reagált gyorsjelentésére. A gyógyszercég profitja (8,2 milliárd forint) közel egyharmadával növekedett, árbevétele hasonlóan jól alakult. A kedvező számok mögött azonban több olyan tényező is húzódott, ami csökkentette annak jelentőségét. Számviteli változásokon felül azt érdemes kiemelni, amit Bogsch Erik, a társaság vezérigazgatója is hangsúlyozott: az év hátralévő részében nem várható ilyen növekedés, a rendkívüli tételek pozitív hatásai az első negyedévben érvényesültek. A részvénypiaci szakemberek véleménye ráadásul kifejezetten vegyes, példaként: az ING és a Concorde ugyanazon a napon dobta köztudatba ajánlását, eladást, illetve vételt javasolva.

Informatikai társaságok

 

Gyorsjelentése előtt meglepő száguldásba kezdett a Graphisoft. Ez már csak azért is érdekes volt, mert bár a benchmarkként használható Nasdaq is felfelé kúszott, a Synergon nem követte a másik IT-papír száguldását. A frankfurti tőzsdéről kivezetésre kerülő Graphisoft végre örömmosolyt csalhatott részvényeseinek arcára, miután hatékonyabbá tett gazdálkodása csökkenő árbevétel mellett is profitot eredményezett az év első negyedében. A 800 ezer eurós nyereség messze felülmúlta a kis számú piaci prognózis átlagát, a társaság vezetése azonban jelezte, nem árt óvatosnak lenni az év végéig, bár 2003-ban nyereséget várnak. Többé-kevésbé sikeres három hónapot zárt a Synergon is. A társaság immár harmadik egymást követő negyedévét zárta pozitív szaldóval, igaz, a 37 millió forintos eredmény valamivel alatta maradt a várakozásoknak.  

A blue chipek

A keddi nap biztosan nagybetűsként szerepel majd az OTP tőzsdei históriájában. A bank gyorsjelentése pillanatok alatt feledésbe merült, miután délután végre megszületett a bolgár DSK bank privatizációs döntése. A vetélytársánál magasabb vételi árral pályázó OTP végül győztesként futott be, amit a BÉT azonnali felfüggesztéssel honorált.

Érdemes azért a gyorsjelentésnél is elidőzni, mivel a számok önmagukért beszéltek. A magyar számviteli szabályok szerinti beszámoló 20,4 milliárd forintos, a nemzetközi szabvány alapján készített gyorsjelentés pedig 19 milliárd forintos profitot mutatott, ami 50 százalék körüli emelkedést jelent a bázisidőszakhoz mérten.

Az elemzőknek természetesen nem sok idejük volt reagálni az eseményekre. Egyedül a Salomon Smith Barney közölt ajánlást a tegnapi nap folyamán: a befektetési társaság a piaci átlagnál magasabb növekedést tart valószínűnek a bankrészvény árfolyamában.

A tavasszal visszafogottan szereplő Matáv némi segítséget kapott szerda reggel, a cég kitűnő gyorsjelentésétől. Bár a társaság nettó profitja (19 milliárd forint) 5 százalékos csökkenést jelez a tavalyi év hasonló időszakához képest, így is jóval felülmúlja a várakozásokat, az üzemi eredmény pedig egyötödével növekedett a bázishoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik