Belföld

Topfizetések – a menedzsernek is maga felé hajlik a keze?

Eddig nagyon-nagyon-nagyon gazdagok voltak az amerikai felsővezetők, most már csak nagyon-nagyon gazdagok – foglalta össze az elmúlt év változásait a Fortune.

Az amerikai vállalatvezetők a legnagyobb kátyúból is ki tudnak mászni. A Fortune magazin a felsővezetői jövedelem irraconiális mértékét taglalja
Topfizetések – a menedzsernek is maga felé hajlik a keze? 1

“Hogy nem szégyellik magukat” című összeállításában. Az őrület nem most kezdődött, a magazin egyik 20 évvel ezelőtti számának vezércikke az Őrült felsővezetői javadalmak címet kapta.

A Fortune szerint a topfők az összes eddigi, a jövedelmük megkurtítását célzó kezdeményezést kijátszották. Még a vállalati botrányok vihara sem volt elég ahhoz, hogy luxusyachtjaik vitorlája kicsit megtépázódjék. A rendszert saját hasznukat nézve változtatják: még olyankor is, amikor a jó érzés azt diktálná, talán kicsit engedniük kellene ebből.

Más újság, más vélemény

 

A Business Week, a Fortune-höz hasonlóan, összeállítást készített az amerikai felsővezetői jövedelmek alakulásáról, az ExecuComp felmérésére alapozva. E szerint 2002-ben átlagosan 33 százalékkal kevesebb pénzt tehettek zsebre a topmenedzserek. Igaz, mindkét magazin finomította eredményét, és a korábban irracionálisan magas jövedelmek radikális csökkenésének tulajdonította a jelentős mérséklődést, a két cikk hangvétele mégis eltér egymástól. Bár pozitív és negatív példát egyaránt említenek – akadtak olyanok, akik jelképes összegért vezették vállalatukat, és olyanok is, akik a romló teljestmény ellenére is több pénzt vittek haza –, a Business Week pozitívan értékelte a változásokat, arra a megállapításra jutott, hogy a felsővezetők között egyre inkább teret nyer a konzervatív szemlélet, vagyis szigorúan a vállalati teljestményhez kötött javadalmazás. Igaz, a botrányok előtti kompenzációs elemeket vette górcső alá, így a részvényopciókban rejlő jövedelemnek a tőzsdei mutatók mélyrepülését követő csökkenését emelte ki. Ezzel szemben a Fortune az új, botrányok után feltűnő elemekre és a továbbra is magas, egyszeri juttatások vizsgálatára helyezte a hangsúlyt.  

A tulajdonos húzza a rövidebbet

A vállalat tulajdonosának, részvényesnek lenni az utóbbi évben biztosan kevésbé érte meg, mint a vállalat alkalmazásában állni. A Fortune többek között a Tyconak, a botrányok egyik főszereplőjének esetét hozza fel példának. A cég korábbi elnöke, Dennis Kozlowski ellen bűntetőeljárás folyik. Az új vezérigazgató Kozlowski éves jövedelmének 60 százalékáért, 62 millió dollárért szegődött el a cég szolgálatába.

A hasonló okokból leváltott pénzügyi igazgató helyére jövőnek már csak évi 25 millió jutott, csakúgy, mint az új divízióvezetőnek. A felfrissített igazgatóság önmérsékletet tanúsított: eddig az alapfizetésük 600-700 százalékát kaphatták meg bónuszként a vezetők, ezt a jövőre nézve 200 százalékra mérsékelték. Mindeközben a részvények értéke 71 százalékot zuhant tavaly.

A Fortune felkérésére egy felsővezetői javadalmazással foglalkozó független cég, az Equilar megvizsgálta, hogy a 100 legnagyobb S&P vállalatnál hogyan alakult 2002-ben a felsővezetői kompenzációs csomag. Az eredmény szerint a vezérigazgatók (CEO) jövedelme átlagosan 23 százalékkal, éves szinten 15,7 millió dollárra csökkent.

Ha azonban finomabb elemzéseket végeztek, már nem a mérséklődés irányába mutatott a trend. Ha a mintából kivették




























CEO / vállalat neve
Teljes jövedelem 2002-ben (millió dollár)
Részvényesek jövedelmének alakulása 2002-ben (%)
Steve Jobs
78,1
– 34,6
Apple Computer
David Cote
68,5
-27,3
Honeywell
A jövedelem 80 százaléka az “arany kézfogásból” származik, Cote 2002 februárjában vette át a cég irányítását.
John Chambers
54,8
27,7
Cisco Systems
Chambers jövedelme 66 százalékkal csökkent a korábbi évekhez képest.
Pat Russo
38,2
-75,4
Lucent technologies
Russot 2002-ben nevezték ki CEO-vá, jövedelmének felét a kezdő bónusz és az ún. “make whole” fizetés teszi ki.
Jeff Barbakow
35,0
-58.1
Tenet Healthcare
David D’Alessandro
34,3
-31,7
John Hancock Financ. Services
Jövedelmének nagy részét részvények teszik ki, D’Alessandro állítása szerint 2,1 milliót vitt haza készpénzben.
Scott McNealy
31,7
-74,7
Sun Microsystems
Bár a Sun nagyon rossz évet zárt, az alapító jövedelme 31 százalékkal nőtt.
Miles White
30,4
-26,7
Abbott Laboratories
A cég szerint White fizetését a 2001-es év teljesítményéhez igazították.
Hank Greenberg
29,2
-26,9
American Intl. Group
Alain Belda
24,8
34,6
Alcoa
Az igazgatóság elutasította a részvényesek kezdeményezését, melyben a vállalat legnagyobb és legkisebb fizetésének arányát kívánták csökkenteni.
Richard Jay Kogan
24,4
-36,4
Schering Plough
Robert Essner
22,2
-37,9
Wyeth
Nemcsak Essnert fizetik meg bőségesen, a korábbi, nyugdíjba vonult CEO ennél is többet kapott.

Forrás: Fortune magazin

azokat a CEO-kat, akiknek korábbi megafizetése radikálisan csökkent, akkor kiderült, hogy a topmenedzseri jövedelmek 2002-ben is tovább nőttek, összesen 14 százalékkal: átlagosan 13,2 millió dollárral lesznek gazdagabbak évente.

Bearanyozott kezdet és vég

 

A topmenedzsereknek járó „arany ejtőernyő” fogalma régóta ismert, amit évek óta az „arany kézfogás” egészít ki. A kezdő és távozó CEO-k szerződésük szerint szép kis summát, átlagosan 15-16 millió dollárt tehetnek zsebre alkalmanként. Nem beszélve az úgyneveztt „make whole” kifizetésekről, ami azért jár a topfőknek, hogy hajlandóak legyenek feladni korábbi vezetői pozíciójukat: az előző vállalatnál kapott minden kedvezmény, kölcsön és fizetés manapság már automatikusan jár nekik. 

Kipótolt jövedelem



Több, független tanácsadó véleménye szerint sem sikerült megvalósítani a vállalati reformokat, mindössze annyi történt, hogy új trükkökkel, más jogcímeken zsebelnek be dollármilliókat a topmenedzserek. Igaz kicsit szerényebben, mint korábban, de ez semmiképp sem tükrözi a vállalat teljesítményét.

A hihetetlen mértékű és rendkívül kedvezően beárazott részvényopciók, melykre a botrányok során oly sokan hivatkoztak, a kompenzációs csomagnak jóval kisebb részét teszik ki, mint korábban. Ez ugyan örvendetes hír lehet a reformereknek, de kicsit mélyebbre ásva kiederül: mással kárpótolták magukat a mendzserek.

Mivel az opciókból származó jövedelmük csökkent, megnövelték a többi elem súlyát. Átlagosan 5 százalékkal az alapfizetésüket, 21 százalékkal a bónuszt. Mindezt a Fortune egyszerűen csak „csirketápnak” nevezi a korlátozottan kereskedés alá vont részvényekhez képest. Tavaly 41 százalékkal több CEO kapott ilyen juttatást is. Ez a részvényesek számára is megnyugtató, mert így kizárható a részlehajlás gyanúja, amit esetleg a túl kedvezően beárazott opciós csomag kelthetett.

Édes-édes nyugdíjas évek

A topmenedzserek jövedelme a tulajdonosok számára követhetetlen módon is nő. A nyugdíjak megállapításánál igen nagylelkűek a vállalatok. A bűvös szó a SERP (supplemental executive-retirement plan). Az amerikai nyugdíjrendszer szerint a vállalatok évente bizonyos százalékot félretesznek az alkalmazottak jövedelméből, amiből később a nyugdíjas éveket finanszírozzák. Csakhogy a CEO-knak olyan évekért is jár a félretett összeg, melyeket nem felsővezetői pozícióban töltöttek, így gyakorlatilag meg sem keresték ezt az összeget.









CEO / vállalat neve
Szolgálati évek
A nyugdíj jelenértéke
(millió dollár)
Dick Brown EDS
4
19,6
16 extra évet számoltak fel Brownnak.
Mike Armstrong AT&T
5
17,4
Armstrong a többi alkalmazott nyugdíjának megkurtítása árán kaphatja meg ezt az összeget.

Gery Wendt
Conesco

2
17,3
A Conseco tavaly tönkrement, Wendt mégis megkapja a teljes összeget.

Stephen Wolf
US Airways

6
15
24 extra év felszámolása adja ki az összeget. (Az US Airways csökkentette a pilóták nyugdíját tavaly.)
Leo Mullin Delta
5
11,5
22 extra év, és a dolgozók nyudíjának csökkentése mellett kap ennyit Mullin.
Forrás: Fortune magazin


Ráadásul a nygdíjuknak sincs köze a a vállalat teljesítményéhez. Ha a cég csődbe megy is, a topmenedzser nyugodtan alhat, mert a cég által külön erre a célra létrehozott alap garantálja a nyugdíj kifizetését. Az igazgatóság általában azzal indokolja az irreálisan magas összegeket, hogy a CEO-knak vonzó csomagot kell felkínálniuk ahhoz, hogy egyáltalán vállalják a nehéz helyzetben lévő társaságok irányítását. Mindemellett a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt több vállalat csökkentette az alkalmazottak korábban megállapított nyugdíját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik