Belföld

A Greenpeace súlyos katasztrófát sejt Pakson

A paksi atomerőműben négy tonna radioaktív fűtőelem hever a hűtőmedence mélyén, s fennáll a veszély, hogy ellenőrizetlen láncreakció következik be, ami bizonyosan újabb radioaktív szennyezéshez vezetne az egész térségben, ezért a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet hozzáférést követel egy független nemzetközi szakértői bizottság számára.

Ezt szerdán közleményben tudatta a Greenpeace osztrák ága. Az MTI kérdésére Erwin Mayer, a szervezet nukleáris szakértője elmondta: az új információ, amelyet Alexander Machowetz, a Siemens-leányvállalat ANP szóvivője is megerősített, a megsérült elemek tömegét illeti. Egyelőre nem tudni, milyen jelentősek a károk, csak annyi világos, hogy eddig nem következett be a láncreakció.

Mayer ezúttal is hangsúlyozta, hogy a paksi Csernobil óta a legsúlyosabb esemény Európában egy atomerőműben, s bár Pakson más típusú reaktorok vannak, mint Csernobilban, minden hasonló berendezésnél fennáll a kritikus tömeg szándékolatlan elérésének veszélye.

A szakértő hozzátette: a sok éves hagyománnyal ellentétben ezúttal a magyar hatóságok nem időben és nem átfogóan tájékoztatták a szomszédos országokat, s ebben a Greenpeace további bizonyítékot lát arra, hogy Pakson több történt egyszerű incidensnél. Ezért követeli, hogy haladéktalanul osztrák, szlovák és szlovén szakértőkből álló független bizottság győződhessen meg a helyszínen arról, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) INES skálája szerint valóban 3. fokozatú incidensről, vagy ennél többről van szó.

A közleményben ez nem szerepel, de Mayer az MTI-nek elmondta: magukat meg nem nevező forrásokból olyan értesüléseik is vannak, amelyek szerint a történtek esetleg az INES skála szerinti 4., sőt 5. fokozathoz is sorolhatók. (Az INES skála legfelső, 7. fokozatán a súlyos, vissza nem fordítható nukleáris baleset áll, s e fokozattal minősítik a csernobili katasztrófát.)

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) környezetvédelmi szóvivője, Ulli Sima kijelentette, hogy amennyiben a Greenpeace adatai megfelelnek a valóságnak, súlyos botrányról van szó, s Josef Pröll mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztertől követelte a helyzet azonnali tisztázását, az osztrák lakosságnak ugyanis joga van tudni, mi történik a határtól alig 200 kilométerre lévő atomerőműben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik