Belföld

INA-privatizáció: váratlanul felújították a tárgyalásokat

Egyhónapos halasztás után Horvátország felújította a tárgyalásokat az INA nemzeti olajtársaság 25 százalékára plusz egy részvényére ajánlatot tevő három külföldi céggel - köztük a magyar Mollal.

A horvát gazdasági minisztériumban hétfőn úgy tájékoztatták az MTI tudósítóját, hogy a tárgyalások megkezdődtek, és az ajánlattevők most konzultációsorozaton részletezhetik, magyarázhatják ajánlatukat, illetve megismerhetik az INA üzleti terveinek és más dokumentumainak részleteit. A hivatalos formájú tárgyalási fordulót május 12-17-re tervezik.


A döntés a választások utánra maradhat


Elsőként az osztrák OMV képviselői ülhetnek össze a horvát
illetékesekkel és tanácsadóikkal Zágrábban. A magyar Mol kedden, az orosz Rosznyeft szerdán kezd. A három cég januárban nyújtotta be ajánlatát, de az ügyben azóta kevés fejlemény történt. A részesedés eladását eredetileg áprilisig akarták lebonyolítani, majd június végéig tolták ki a határidőt. Egyes elemzők szerint azonban az sem lehetetlen, hogy a jövő áprilisi választások utánra halasztják.


Fej-fej mellett a Mol és az OMV


A sajtónak korábban kiszivárogtatott, meg nem erősített hírek
szerint a tanácsadók előnyt adtak az OMV-nek, amely 380 millió dolláros ajánlatot tett. Az OMV-t szorosan követi a versenyben a Mol. Horvát kormánykörökben ugyanakkor nagy érdeklődést keltett a Mol partnerségi javaslata. A horvát kormány és az INA azt kéri az ajánlattevőktől, hogy hároméves időszakra tartsák meg az INA 16 ezres alkalmazotti létszámát, és támogassák az INA saját növekedési tervét. A cég 1,6 milliárd dollárt készül befektetni a következő öt évben, kiterjesztve a kiskereskedelmi tevékenységét a térségben, valamint fel akarja újítani két elavult finomítóját.


2001-ben már nyereséges volt az INA


A cég, többévi veszteség után, 2001-ben már nyereséges volt.
Tavaly a tiszta nyeresége 800 millió kunára nőtt 14 milliárd kuna bevételből. Egy évvel korábban, 2001-ben 700 millió kuna tiszta nyereséget ért el 15 milliárd kuna bevételből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik