Belföld

Univerzális kapcsolat – hódít az USB

Az egyre több eszközben meglévő USB gyorsasága és egyszerűsége mellett hátrányai elhanyagolhatók, ezért mindinkább felváltja a hagyományos csatlakozókat.

Napról napra csökken a párhuzamos porttal felszerelt nyomtatók vagy modemek készlete az elektronikai szaküzletekben – a legtöbb periféria ma már USB-kábellel (universal serial bus – univerzális soros busz rendszer) kapcsolható a számítógéphez. Ez az alig néhány éve megjelent megoldás azért válhatott mára csaknem egyeduralkodóvá, mert az általa nyújtott nagysebességű kommunikációs kapcsolatnak nem akadt komoly vetélytársa.


Univerzális kapcsolat – hódít az USB 1

Hiába kiemelkedő a PC vagy a hozzá csatlakoztatható eszköz teljesítménye, amennyiben a két végpont közötti összeköttetés lassú, akkor ez nem érvényesülhet. Ezért egy új, praktikus adatátviteli szabványra volt szükség, amelyet minden gyártó elfogad és be is épít termékeibe. Az Intel által kifejlesztett USB megfelelt erre a célra: a megoldás első, 1.0-ás, majd az azt követő 1.1-es, illetve a legújabb v2.0-ás változatának valamelyike már szinte az összes perifériában megtalálható, talán a monitort kivéve. Így van már USB mobiltelefonban, joystickben, digitális kamerában, szkennerben, egérben, CD-meghajtóban, vagy billentyűzetben; sőt léteznek USB memóriák, vagy biztonságos beléptetéshez használt ujjnyom-azonosítók, és digitális kulcsot tároló USB-tokenek is.

Ezen eszközök közös előnye, hogy a PC-n a legtöbb újabb operációs rendszeren (például Windows 2000, vagy XP) automatikusan, plug-and-play módon indulnak, vagyis általában nincs szükség konfigurálásukra, illetve driver szoftverek telepítésére, és tápellátásukat is az USB kábel biztosítja. Amennyiben a PC-n elhelyezett USB portok száma nem elegendő, a felhasználó hubot (központ) csatlakoztathat a géphez, amelyből további kábeleket ágaztathat el; ezekre akár összes meglévő USB-s eszközét rákötheti. Sajnos azonban a kábelek hossza az 5 métert nem haladhatja meg, ennél nagyobb méret után ugyanis a jelerősség vészesen csökken.

 Az USB szabvány a mérlegen

ELŐNYÖK:
• Szinte minden portot (soros, párhuzamos, PS/2) kivált
• Bővíthető
• Gyors
• Beépített tápellátású
• Kétirányú kommunikációt tesz lehetővé
• Platformfüggetlen

HÁTRÁNYOK:
• Rövid, legfeljebb 5 méteres kábel alkalmazható
• Nem eléggé biztonságos
• Egyes operációs rendszerek nem támogatják

„Az USB nemcsak a kliens oldalon terjedt el” – magyarázza Soós Zoltán, a Grepton Informatikai Rt. rendszerintegrációs szakértője. Munkája során ő például gyakran használ úgynevezett pen-drive-okat (USB csatlakozású memóriát), amikor két fizikailag elválasztott szerver között kell adatokat szállítania, vagy USB meghajtókat, amikor adatmentést kell végeznie. Az USB kényelmesebbé teszi munkáját, ám, mint megjegyzi, kissé kockázatosabbá is: a létfontosságú adatokat tartalmazó hordozó ugyanis kis mérete miatt könnyen elkallódhat, vagy illetéktelen kezekbe kerülhet. A titkosított információhoz persze nem könnyebb hozzáférni az USB eszközön, mint más adathordozón, ám az adatok elvesztése önmagában is bosszantó lehet.

Az Intel technológiájának pillanatnyilag legnagyobb riválisa az eredetileg az Apple által fejlesztett FireWire adatátviteli szabvány, amely már azelőtt létezett, hogy az USB megjelent volna a piacon. Talán az Intel részéről a perifériagyártókra gyakorolt nyomás az oka annak, hogy jelenleg mégis az USB áll jobban; a v2.0 szabvány sebessége pedig ma már meghaladja a rivális technológiáét, ami valószínűleg csak fokozni fogja elterjedtségét. Soós Zoltán mindezekeknek köszönhetően a jövőben az USB technológia további fejlődésére számít, bár ő úgy véli, ezt a folyamatot nem az USB teljesítményének növekedése, vagy a hardvereszközök változása, hanem a szabványt kihasználó szolgáltatások terjedése – a digitális kamerák, szkennerek, és egyéb perifériák PC nélküli kezelését lehetővé tévő menüjének bővülése – fogja mozgatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik