Belföld

Szobrot állítottak Madagaszkáron Benyovszkynak

Megérkezett 12 napos madagaszkári útjáról az I. magyar-nemzetközi expedíció, mely Benyovszky Móricnak, a XVIII. század neves magyar utazójának és felfedezőjének kívánt emléket állítani az Indiai-óceáni szigeten.

A hattagú csapat felkereste Benyovszky egykori telephelyét és azt a területet, ahol 1786-ban feltehetően meghalt. Az általa alapított Louisbourg ma már nem létezik, a tengermosások eltűntették a település központját. De áll még az a falu, Maroantsetra amelynek főterén – helyi törzsi rituálé kíséretében – felállították a Benyovszky Móric emlékét hirdető három nyelvű emléktáblát és szobrot, amelynek eredeti példánya a budapesti Benyovszky Móric utcai emlékkertben található.


Antananarivóban, Madagaszkár fővárosának Benyovszky utcájában is elhelyezték egy emléktáblát. A magyar expedíciót nagy érdeklődéssel fogadták a hazánknál kb. hatszor nagyobb, tőlünk több mint 8000 kilométerre levő szigeten. A delegációt fogadta a kulturális miniszter, a szenátus és a parlament elnöke valamint Jacques Sylla miniszterelnök is.


Az expedíció tagjai voltak: G.Németh György újságíró, Stella Gábor grafikus, prof. Pintér Lajos orvos, Martos Tamás operatőr, dr. Pintér László orvos, Randniarasolo Richard közgaszdász és a helyszínen kapcsolódott a csapathoz Éva Szinnai. Az eseményről – mely a néhány hónappal ezelőtt Budapesten alakult Magyar-Madagaszkári Baráti Társaság szervezésében valósult meg – film és könyv is készül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik