Belföld

Csökkent a jegybank hitele

Középtávon jelentkezhetnek a januári forint elleni spekuláció kedvezőtlen gazdasági hatásai - állítja az ECOSTAT.

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet elemzése szerint a januári forint elleni spekulációs támadás kedvezőtlen hatásai közép távon jelentkezhetnek. Jelentősen megváltozott a monetáris politika feltételrendszere, amely a süllyedő kamatok indukálta keresletnövekedésben, valamint a megtakarítások nem várt csökkenésében mutatkozhat meg. A világgazdasági konjunktúra kibontakozása továbbra is elhúzódhat, az iraki háború kockázata pedig csak növeli a bizonytalanságot.


Gyengélkedik az amerikai gazdaság


Az Egyesült Államok termelékenység növekedése idén is elmaradhat a várttól, s még mindig egyensúlyi gondok jellemzik a gazdaságot. Az amerikai dollár az elmúlt hónapban tovább gyengült az euróval szemben, s az iraki konfliktus elhúzódásával a tendencia kedvezőre fordulása nem tűnik valószínűnek. A gazdasági növekedés üteme 2003-ban várhatóan meghaladja a tavalyi évre prognosztizált 2,2 százalékot, de az előrejelzett 3 százalék körüli GDP dinamika előreláthatóan kevés lesz a “világgazdasági motor” szerepének betöltéséhez.


Lazul a fegyelem az Európai Unióban


Az Európai Unió számára változatlanul a pénzügyi egyensúlyra vonatkozó szigorú előírások betartása illetve betartatása jelenti a legfőbb gondot. A költségvetési fegyelem lazulása Németország után már Franciaországban is érzékelhető. A kiigazításra tett erőfeszítések ugyanakkor egyelőre eredménytelennek bizonyultak. Az infláció csökkenése a régióban az év elején tovább folytatódott, kamatcsökkentésre azonban még nem került sor. A gazdasági növekedés érdekében a közeljövőben monetáris lazítás is elképzelhető. Erre főképpen az unió legnagyobb gazdaságának, Németországnak lenne szüksége, ahol az ipari termelés növekedés decemberben 2,6 százalékra lassult.


Az export húzza a magyar gazdaságot 


Magyarország ipari termelése 2002-ben mindössze 2,6 százalékkal emelkedett. Míg a külföldi értékesítés 5,7 százalékkal bővült, a belföldi értékesítés kis mértékben, 0,2 százalékkal esett vissza. 2003-ban csak kisebb mértékű javulás várható. Prognózisunk szerint a belföldi értékesítés lassú növekedése mellett az export az előző évi szinten fog alakulni. Összességében 4-5 százalékos termelés-növekedés várható. A gazdasági növekedés legfontosabb eleme újra az export.


Csökkent a jegybank hitele 


Az elmúlt hónapokban egyre kedvezőtlenebbé váló pénzügyi feltételrendszerben január közepén a forint elleni spekulációs támadás visszaverése rövid távú sikert hozott de ez középtávon nyilvánvaló veszteséget fog eredményezni. Az irányadó kamat csökkentése, valamint a kamatfolyosó +/- 3 százalékra történő kiszélesítése nyomán a kereskedelmi bankok kamatai olyan mértékben csökkentek februárban, hogy az már a kereslet emelkedésén keresztül jelentkező inflációs nyomást jelez. Az alacsony piaci kamatok ugyanakkor a lakossági megtakarítások csökkenéséhez is vezethetnek, ami az államháztartás finanszírozási igényének szab korlátokat. Feltételezhető továbbá, hogy az MNB hitelességét sem hagyta érintetlenül a spekulációs támadás. Január közepéig a jegybank folyamatosan az infláció leszorításának elsődlegességét hangsúlyozta, s az árfolyammal kapcsolatos lépéseket elhárította. Februárra az álláspont megváltozott, a 2003. évi inflációs cél teljesülését már a jegybank sem érzi tarthatónak, előtérbe a 2004. évi cél került.


Tapad a spekulációs pénz


A jegybank lépéseit nagymértékben korlátozza a januárban “beindult” külföldi tőke. Az MNB egyelőre nem tudta elérni, hogy a spekulációs célú, megközelítően 4 milliárd euró távozzon az országból, ezért a kivárás jellemzi a piacot. A gazdaság egésze számára jelentkező kockázatok nem engedik meg, hogy sokáig az adott kamatfeltételek legyenek meghatározóak. Intézetünk ezért a közeljövőben a kamatfolyosó szűkítésére számít.


Jelentősebb drágulás az üzemanyagok áránál várható


A fogyasztói árindex januárban a vártnak megfelelően 4,7 százalék volt. Az Ecostat előrejelzés szerint a 12 havi árindex augusztusban éri el csúcsát, s a decemberi árindex 5,1 százalék körül várható. Éves szinten 5,2 százalékos áremelkedéssel számolunk. Jelentősebb drágulás – az iraki háborútól függően feltehetően rövid ideig – az üzemanyagok áránál várható.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik