Belföld

Mennyibe kerül Magyarországnak az EU szabályok átvétele?

admin

2003. 01. 24. 15:33

Az Európai Bizottság becslése szerint a GDP 2-3 százalékát kell “befektetnie"a tíz új belépőnek saját csatlakozási projektjébe. Csupán az EU környezetvédelmi jogszabályaiban foglaltak végrehajtása 80-110 milliárd eurót emészt majd fel.

A 2004-ben EU-taggá váló országoknak a belépéstől kezdve át kell venniük az EU teljes hatályos joganyagát, ami komoly költségekkel is jár, hiszen a jogszabályok egy sor előírását teljesíteni kell.

Az aquis communitaire érvényesítéséhez a csatlakozó tízek kénytelenek lesznek állami vagy magán-pénzintézetekhez fordulni. Előfordulhat az is, hogy az EU törvénycsomagjának alkalmazása érdekében a kormányok az adóterhek növelésére vagy hasonló gazdasági intézkedésekre kényszerülnek.

Gyenge adminisztrációs rendszer

A közösségi törvények alkalmazása elsősorban a gyenge közigazgatási képesség miatt okoz majd gondot. A 2004-ben csatlakozó országoknak ezen túlmenően olyan jellegzetes problémáik is vannak – mint például a környezeti állapot –, amelyek megoldása plusz anyagi terhekkel jár. Az Európai Bizottság becslése szerint az EU törvénycsomagjának teljes körű alkalmazásához a GDP 2-3 százalékával egyenértékű befektetésekre van szükség, tájékoztat az EU Observer.

A csatlakozást követően az új tagországok fő anyagi forrását a szerkezeti és kohéziós alapok jelentik majd. A tízek 2004-2006-ban körülbelül 22 milliárd euró értékű szerkezeti támogatáshoz jutnak. Eszerint csupán a kohéziós alapból származó környezetvédelmi befektetési támogatások a csatlakozást megelőző időszak támogatásainak háromszorosára emelkednek. A bizottság tájékoztatása szerint környezetvédelemre a szerkezeti és a vidékfejlesztési alapból nyújtanak majd többlettámogatást.

A tízeket az aquis alkalmazására sürgetik

A környezetvédelmi biztos nemhivatalos találkozón figyelmeztette a tízek környezetvédelmi minisztereit az EU-törvénykezéssel kapcsolatos elvárásokra.

– Nem elég elfogadni a törvényeket, azokat alkalmazni is kell. Tavaly óta az unión belül különös figyelmet szentelünk az előírások betartásának, illetőleg megsértésének – nyilatkozta Margot Wallström környezetvédelmi biztos.

A bizottság rendszeresen figyeli majd az elkötelezettségek tiszteletben tartását, s fél évvel a 2004 májusára tervezett csatlakozás előtt jelentést tesz a törvényalkalmazás helyzetéről. A 15 tagország egyébként egyetért a bizottság javaslatával, amely szigorú intézkedéseket helyez kilátásba azon országok ellen, amelyek nem tesznek eleget elfogadott kötelezettségeiknek.

Muszáj lesz óvni a környezetet

– Ellenőrizzük majd, hogy megtartják-e ígéreteiket, megbizonyosodunk afelől, hogy folytatják a tagsághoz szükséges reformok bevezetését, s hogy biztosítják az új törvények hatékony működését. A szavak nem elegendőek – intette Margot Wallström a 2004-es csatlakozók környezetvédelmi minisztereit, elismerve, hogy a következő időszakban a tízeknek nehéz és költséges terheket kell vállalniuk.

Brüsszelben jegyzék készült az EU törvénycsomagjának elfogadásával járó előnyökről. Ezek közé sorolják a föbb levegőszennyező anyagok visszaszorulását, az ivóvíz minőségének javulását, a mérgező fémek kiáramlásának csökkenését, általában véve a környezeti viszonyok jelentős mértékű javulását a csatlakozók térségében.
[euro.hu]

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2015. október 19.
Áder János köztársasági elnök (j) október 17-i hatállyal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré nevezi ki Rogán Antalt a Sándor-palota Tükörtermében 2015. október 19-én. Középen Orbán Viktor miniszterelnök, Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főigazgatója, Altorjai Anita, a KEH Sajtóigazgatóságának igazgatója, Gróh Gáspár, a KEH Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője és Szadai Károly, a KEH főtanácsosa (j-b).
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.