Belföld

Amikor a Pingvin lecsap!

A Linux valaha a szoftver-ellenkultúra szimbóluma volt, mára "mainstream" technológiává vált. A Linux World konferencia is komoly üzletemberek találkozójának ígérkezik.

A New Yorkban január 21-én nyíló Linux World konferencián nem vízionáriusok, filozófusok, a nyílt forráskód aktivistái adnak egymásnak találkozót, sokkal inkább a pragmatikus üzletemberek, akik elsősorban a Linux rendszerek olcsóságát és rugalmasságát értékelik nagyra. Az előadók is többnyire nagyvállalatok technológiai vezetői lesznek, akik az operációs rendszer előnyeit elsősorban a takarékosság szempontjából közelítik meg.

Az óriás meghátrál 

A Linux–használók mára úgy elszaporodtak az amerikai üzleti szektorban, hogy a Microsoft vezetői is kapcsoltak: ideje felhagyniuk a nyílt forráskódú szoftverek csepülésével, kommunikációjukat alapjaiban át kell formálniuk. “Vannak fenntartásaink, de nyilvános fórumokon nem beszélünk erről – mondta a The New York Times-nak Peter Houston, a Microsoft stratégiai ügyvezetője. – 2003-ban elsősorban szoftvereink előnyeit: ár-érték arányukat, versenyképességüket és a termékek biztonságát kívánjuk hangsúlyozni.” 

Pingvinveszélyben a Unix?

A Linux az elmúlt években számos piaci résre tört be sikeresen: komolyan jelen van a szerverpiacokon, előszeretettel használják nagykapacitású feladatokra, így népszerű például a hollywoodi filmstúdiók, illetve a Wall Street- i befektetési bankok körében. Az igazi kérdés azonban az, hogy képes-e növelni piaci részesedését az asztali gépek piacán.

Az IDC egy közelmúltban megjelent tanulmánya szerint a szerveroperációs rendszerek piacán 2005-re a Linux a Windows és a Unix mellett “mainstream” alternatíva lesz. Bár a Linuxot elsősorban a Windows kihívójaként, a Microsoft-monopólium megtörőjeként szokás emlegetni, a kutatóintézet szerint a közeljövőben nagyobb veszélyt jelent a Unixra. 

Az alma túlnövi a fát? 

A dolog érdekessége, hogy a Linux a Sun Microsystems, az IBM és a HP által fejlesztett Unix nyílt forráskódjú “leszármazottja”. Ám míg a szabványos Unix ugyanolyan védett szellemi termék, mint a Windows, ugyanúgy fizetni kell érte, addig a Linux ingyenes.


A Unix futtatása előnyösebb drága, specilaizált hardvereken, míg a Linuxot olcsóbb, Intel-processzoros gépekre tervezték. Az IBM és a HP nagyon bizakodóan tekint a Linuxra. Egyre több cég kínál hardvertámogatást, technikai supportot a rendszerhez.

A pénzügyi szféra rákapott

A Linux Worldon is előadó E*Trade online bank és brókercég tavaly állt át az operációs rendszerre és a rendszert támogató Intel-alapú szerverekre, de már 2001 elejétől kacérkodott a gondolattal. Akkor még túl kockázatosnak érezték a váltást, ám miután 2001 végén az IBM és HP bejelentette, hogy a Linux-rendszereket hardverekkel, szoftverekkel és szolgáltatásokkal támogatja, úgy érezték, hogy eljött az idő. A vállalat 160 Intel-alapú szervert vásárolt, és Linuxot telepített rá. Előtte jóval költségesebb unixos gépeket használt. A váltás jelentős költségmegtakarítást jelent a vállalatnak.

A J.P. Morgan Chase befektetési banknál is próbálkoznak a Linuxszal. Elősorban kockázatszámításhoz, óriási adatmennyiség feldolgozásához használják.

A Goldman Sachs nem olyan régen terjedelmes elemzésben fejtette ki, hogy a Linux domináns operációs rendszerré válhat vállalati szerverek területén: mind az egyszerűbb alkalmazások (file, nyomtató, mail-szerverek), mind a nagykapacitású vállalati adatközpontok terén. A befektetési bank szintén úgy véli, hogy a Linux és az Intel-alapú szerverek elsősorban a Unix rendszereket és a RISC processzorokat szorítják majd ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik