Belföld

Az SZDSZ már jövőre profi katonákat alkalmazna

admin

2003. 01. 16. 08:38

Miközben az SZDSZ sürgeti a sorkatonai szolgálat megszüntetését, tegnapig mintegy 4400 sorköteles vonult be hat hónapra a honvédségi kiképzőközpontokba - írja a Magyar Hírlap.

A kormány programjában a választási ciklus végére ígérte a honvédség rendszerének átalakítását úgy, hogy az ehhez szükséges működési feltételek – a katonák élet- és munkakörülményeinek javítása, a kiképzés színvonalának emelésével egyidejűleg egyre több szerződéses alkalmazása, technika fejlesztése – is biztosítva legyenek.

Azóta Juhász Ferenc honvédelmi miniszter az átállás végső határidejének a 2005-ös évet célozta meg. A márciusban befejeződő védelmi felülvizsgálat után derül ki, milyen feltételek mellett valósítható meg mindez – nyilatkozta lapunknak Keleti György, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának szocialista elnöke.

A szerződéses katonák illetménye, felszerelése, elhelyezése egyaránt nagyobb anyagi terheket ró majd hadseregre. Emellett a kiképzés minőségének javítása is elengedhetetlen – tette hozzá. Minél előbb térünk át, annál kevesebb pénzt kell fordítani a kiképzésre, mert megszűnik a kétszintű kiképző rendszer. A jövőben csak egyszer kell a szerződéses katonákat megtanítani a fegyverek és a honvédségi technikai eszközök használatára – mondta Mécs Imre, a honvédelmi bizottság szabaddemokrata tagja. Ráadásul a hat hónapra behívottak komolyabb katonai feladatokra nem is alkalmasak. A szabaddemokraták reálisnak tartanák, hogy már 2004-ben se hívjanak be sorköteles fiatalokat – tette hozzá Mécs Imre.

Ma a fiatalok mintegy negyven százaléka alkalmatlannak bizonyul a katonai szolgálatra (évente egyébként 28 ezer újoncra van szüksége a hadseregnek). A sorkatonai alkalmassági vizsgálatok nemrég bevezetett szigorításától a behívhatók arányának növekedését és a csalások megszűnését remélik.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy az egyik legfontosabb feladat a szerződéses katonai szolgálatot vállalók számára vonzóvá tenni a honvédséget, hiszen a hadsereg ütőképességét a hivatásszerűen vállalt katonai szolgálat garantálná.
Ehhez viszont elengedhetetlen az eddigieknél lényegesen jobb anyagi és technikai körülmények biztosítása.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.