Belföld

Napi egymillió hordóval is emelkedhet az olajkvóta

Az OPEC akár napi egymillió hordóval is növelheti termelését, ha az olaj piaci átlagára január 14-ig minden munkanapon hordónként 28 dollár fölött lesz. Pénteken a hordónkénti ár meghaladta a harminc dollárt, s így már tizennegyedik napja a kritikus sávban van.

Az OPEC elnöke, Abdullah al-Attija – aki egyszersmind Katar olajminisztere – vasárnap a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a tagországok rövidesen akár napi egymillió hordóval is növelhetik termelésüket a megnövekedett olajár letörése végett. Január 14-ig elválik, kell-e rendkívüli értekezletet összehívni a termelésnövelés miatt.

Ha január 14-ig minden munkanapon hordónként 28 dollár fölött lesz az OPEC-olajok piaci átlagára, a szervezet kvótakötelezett tagjainak elvileg automatikusan növelniük kellene a termelést. A szervezet 2001 végén bevezetett ármechanizmusa szerint a termelést napi 500 ezer hordóval kell növelni, amennyiben az OPEC-olajok átlagára tíz munkanapon át folyamatosan 28 dollár fölött van. A tagországok azonban egyeztetett módon, más mértékű termelésmódosítás mellett is dönthetnek. Az utolsó ismert adat szerint az OPEC-olajok átlagára csütörtökön hordónként 30,05 dollár volt – tizenharmadik napja több, mint 28 dollár. A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolaj pénteken hordónként 33,08 dolláron zárt februári szállításra. Az északi-tengeri Brent típusú olaj a Londoni Nemzetközi Olajtőzsdén ugyanakkor hordónként 30,77 dolláron zárt. November közepe óta a New York-i és a londoni olajpiac mintegy 30 százalékkal drágult, kétéves csúcsot érve el.

Az olaj drágulását több tényező okozza: elsősorban a venezuelai sztrájkok és az iraki olajexport esetleges kiesése. Ezekhez társul, hogy az amerikai nyersolajkészletek tíz százalékkal, azaz 34 millió hordóval maradtak el az egy évvel korábbi mennyiségtől, megközelítve negyedszázados mélypontjukat. A helyzetet súlyosbító tényező a hideg időjárás, és az elemzők szerint nem biztos, hogy a január közepére várható termelésnöveléssel az OPEC pótolni tudja majd a piacon keletkező hiányt.
[Krízis előtt az olajpiac?]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik