Belföld

A kegyes halál mellett döntenek az alkotmánybírák?

Tíz évvel a kérelem benyújtása után várhatóan néhány héten belül határozatot hirdet az Alkotmánybíróság eutanáziaügyben.

Kolláth György szerint az AB ki fogja mondani, hogy bizonyos feltételek mellett az emberi méltóság joga megelőzheti az élethez való jogot. Németh János elnök, az ügy előadó bírája számol vele, hogy a határozat hatalmas indulatokat vált ki. Nem születhet ugyanis olyan döntés, amely mindenkinek megfelel.


Az Alkotmánybíróság restanciája – saját kimutatásai szerint – évről évre csökken, ugyanakkor számos fajsúlyos ügyben viszont rendre késik a testület állásfoglalása. Így minden korábbi ígéret és híresztelés ellenére sem született tavaly döntés eutanáziaügyben, noha Kmetty Ildikó és Takács Albert erre vonatkozó beadványa csaknem tíz éve a testületnél van. Kilenc éve, 1994 óta vár döntésre Szikinger István kérelme, amelyben a jogász a rendőrségi törvény tizennyolc pontjának alkotmányosságát támadta meg. Néhány hete már nem is keltett meglepetést, hogy a Habeas Corpus szervezet egy normakontroll kapcsán magát az AB-t vádolta meg alkotmánysértő mulasztással.

Ma már talán kevesen emlékeznek arra, hogy melyik konkrét ügy kapcsán született Takács Albert és Kmetty Ildikó beadványa. 1993-ban Binder Györgyi halálba segítette tizenegy éves, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő kislányát: a víz alá nyomva szabadította meg a gyermeketszörnyű fájdalmaitól.

A bíróság elsőfokú döntésében két évfelfüggesztett börtönre ítélte az aszszonyt. A LegfelsőbbBíróság 1995-ben mellőzte a szabadságvesztés háromévi próbaidőre való felfüggesztését. Göncz Árpád akkori köztársasági elnök azonban élt kegyelmi jogával: négy év próbaidőre felfüggesztette a kétévi börtönbüntetés végrehajtását.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.