Belföld

Tőzsdehét – tovább, tovább

Folytatódott a részvénypiacok hosszú ideje tartó fellendülése november utolsó hetében is. A BUX többször is átlépte a 8000 pontos lélektani határt.

A Dow Jones immár nyolcadik egymást követő hetét zárta emelkedéssel, bár ezúttal nem száguldottak a részvényárak a Wall Streeten. A blue chip index egy százalékkal, a chicagói Nasdaq kissé visszafogottabban, fél százalékkal erősödött.

Kellemes makromeglepetések

A profitrealizálók népes táborát is elnyomó vételi kedvet a héten megjelent makromutatók indokolták. Felülvizsgált adatok szerint a harmadik negyedévben éves szinten négy százalékkal növekedett az amerikai gazdaság (ennek egyik oka az alacsony bázis), holott az elemzők, valamint az előzetesen kiadott számok jóval alacsonyabb értéket prognosztizáltak.

Október kellemes hónapnak bizonyult a „fogyasztáshívőknek”, a lakossági költekezés, illetve a tartós fogyasztási javak megrendelés-állománya nem várt mértékben ugrott meg. A Conference Board fogyasztói bizalmi felmérésének novemberi végeredménye kissé ugyan elmaradt a piaci konszenzustól, mégis elmozdult a múlt hónapban felállított nyolc éves minimumáról.

Némi óvatosságra intett a gazdaság állapotát boncolgató, szerda este kiadott Bézs Könyvében (Beige Book) a Fed. A növekedés törékeny mivoltára hívta fel a figyelmet.

Európa ideges

Amíg az amerikai piacok rövidített hetet zártak (csütörtökön szünetelt, pénteken pedig kurtított volt a kereskedés a Hálaadás ünnepe miatt), addig Európában az Európai Központi Bank következő ülése tartotta folyamatos lázban a meglehetősen össszevissza mozgó részvénypiacokat. A pénteki zárás tükrözte ugyan az ideges befektetői hangulatot – a DAX és a londoni FTSE minimális csökkenéssel zárt, míg a CAC kisebb erősödést mutatott – de a nyolcszázalékos heti ingázás jobban jellemezte a piaci szereplők lelkivilágát.

Főként a német makromutatók vonzották a részvényesek szemét. A novemberi inflációs ráta a vártnál kedvezőbb mértéket ütött meg, az IFO üzletiklíma-indikátor ellenben nem sok derűlűtűsra adott okot. A gazdasági helyzet aktuális értékelésének indexe ugyan jobbra sikeredett a várakozásoknál, a jövőre vonatkozó kérdésekre azonban inkább negatív válaszok születtek, miáltal egyéves mélypontra süllyedt az alindex.

Az adatok megerősítették azt a vélekedést, mely szerint az Európai Központi Banknak is követni kellene végre a Fed példáját, csökkentve jelenlegi 3,25 százalékos kamatszintjét (a Fed a múlt hónapban vágott ötven bázispontot, mellyek sok évtizedes, 1,25 százalékos mélypontra taszította az irányadó kamatlábat). Az elemzők véleménye meglepően egységes: a Bloomberg által megkérdezett harminc elemzőtársaság majd mindegyike hasonló mértékű enyhítésre számít. Amennyiben a lépésről döntés születik az ECB csütörtöki ülésén, ez akár újabb vételi hullámot indíthat a kontinens idén elég gyengén szerepelő tőzsdéin.

Pénz- és állampapírpiac

  

Az MNB Monetáris Tanácsa a hétfői ülésén nem módosított irányadó alapkamatán. A napokban az előző heti felfutás után korrekció mutatkozott a piacon.
A három hónapos diszkont kincstárjegy kibocsátáson hat bázisponttal, 8,1 százalékra emelkedett az átlaghozam, az ÁKK huszonötmilliárdnyit bocsátott ki a papírból, kétszeres túljegyzés mellett.
Érdektelenség jellemezte a héten megtartott két államkötvény-kibocsátást. A hároméves kötvény aukciójára alig negyvenmilliárdnyi ajánlat érkezett, az ÁKK így a tervezett harmincötmilliárd helyett harminckétmilliárdra csökkentette a kibocsátott mennyiséget. Az MNB egy héttel korábbi kamatcsökkentése most épült be a papír átlaghozamába (amely így száztíz bázisponttal, 7,4 százalékra csökkent). Az ötéves papírra beérkező ajánlatok értéke (harmincegymilliárd forint) alig haladta meg a meghirdetett mennyiséget, a kibocsátó végül huszonötmilliárdnyit dobott piacra, nyolcvanegy bázisponttal csökkenő hozam (7,12 százalék) mellett.
Profitrealizálás emelte a másodpiaci hozamokat, főleg a hét második felében. A referenciahozamok minden lejáraton növekedtek.
Tíz bázisponttal 8,95 százalékra csökkent a DWIX index értéke.
Hosszas hezitálás után gyengülni kezdett a forint, a dollárhoz képest (239,1) fél százalékkal értékelődött le, míg az euróval szemben a sávban tizennégy százalék alá gyengült.  

Profitlefölözés a BÉT-en

Régiónkban a nemzetközi hangulathoz igazodtak a börzék: Moszkvában két, Prágában és Varsóban egy-egy százalékkal mozdultak felfelé a helyi benchmarkok. Itthon biztatóan indult a hét, pénteken azonban már csak minimális emelkedésre futotta.

A BUX egész héten mindössze tizenhárom pontot javult, pedig a hét nagy részét bőven nyolcezer pont felett töltötte. Az indexre nagyobb eladói nyomás csak a lélektani határ fölött nehezedett, ám a nyereséglefölözés hatása elegendő volt ahhoz, hogy az index 7945 ponton zárjon.

A forgalom a hét elején kiugróan nagy volt, kétszer is megközelítette a tízmilliárd forintot. A hét végére azonban elfogyott a lelkesedés, nem utolsó sorban az amerikai tőzsdeszünnap okozta bizonytalanság nyomán, s így pénteken mindössze feleakkora kereskedési volument regisztráltak.

A blue chipek közül egyedül az OTP nem drágult. A bankpapír közel ötszázalékos csúszását csak a Danubius hasonló teljesítménye, valamint a Humet hét százalékot meghaladó esése múlta felül. Egységesen lefelé mozogtak a vegyipari papírok, a TVK és a Borsodchem két-két százalékot esett, míg az egyik üzletrészétől megváló – ezért átmenetileg tőzsdei felfüggesztés alá került – Pannonplast kisebb gyengülést mutatott.

Folytatódott a spekuláció az Inter-Európa papírjaira, a bankrészvény újabb tíz százalékot ugrott, kísértetiesen másolva ezzel márciusban kezdődő, majd júniusban kifulladó felfutásának első fázisát. Nem csitult az ÁÉB és az Arago nézeteltérése a Zalakerámia kapcsán. A tulajdonosi vita közepette a kisrészvényesek jártak igazán jól, papírjuk kilenc százalékkal erősödött, megelőzve ezzel a hajóhintaként viselkedő – ezúttal felszálló ágban lévő – Phylaxiát.

Ami várható…

Európában az ECB esetleges kamatcsökkentése mellett a napokban megjelenő összeurópai adatokra is érdemes lesz odafigyelni. Hétfőn a szeptemberi kiskereskedelmi forgalmi adatok, kedden az októberi termelői árindex, illetve munkanélküliségi ráta, szerdán pedig a harmadik negyedéves GDP-növekedés előzetes adata nyújthat majd támpontot.

Nem mutatkozik nagy esély kamatcsökkentésre az angol jegybank esetében, a Bank of England csütörtöki ülése azonban tartogathat meglepetéseket.

Az Egyesült Államokban a hétfőn megjelenő ISM üzleti bizalmi indexen felül a pénteken publikálandó novemberi munkaerő-piaci adatok fejthetnek ki jelentős hatást a részvénypiacokra.

















Tőzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta, %
BUX


7944,9



0,17 %



11,41 %

Varsó WIG


14662,9



1,01 %



5,32 %

Prága PX50


464,2



1,20 %



17,64 %

Frankfurt DAX


3320,3



-0,02 %



-35,65 %

Párizs CAC


3326,7



0,63 %



-28,07 %

London FTSE


4169,4



-0,14 %



-20,09 %

Nikkei 225


9215,6



5,05 %



-12,59 %

Hang Seng


10069,9



0,05 %



-11,65 %

Dow Jones IA


8896,1



1,04 %



-11,23 %

Rio Bovespa


10508,8



1,01 %



-22,60 %

Mexikó BOLSA


6156,8



5,82 %



64,91 %

Nasdaq


1478,8



0,68 %



-24,18 %

Moszkva RTS


361,2



2,24 %



38,88 %


Ajánlott videó

Olvasói sztorik