Belföld

Tőzsdehét – jobbra tartanak

Trendet váltottak a világ tőzsdeindexei a múlt héten, lélektani ezres határokat lépve át. Az Egyesült Államokban felszabadult hangulatban rohantak felfelé a részvényárak, Európa vezető börzéi pedig ismét túlreagáltak mindent.

Az Egyesült Államokban a tavaly szeptemberi zuhanást követő felfutáshoz hasonló száguldást produkáltak a tőzsdeindexek. A Dow Jones hat százalékot ugrott, a Nasdaq pedig valamennyivel még túl is teljesítette a nagy testvért.

Jól muzsikált az üzleti szektor

A hirtelen hangulatváltás a vállalati szektorból érkező kedvező híreknek volt betudható. A meglehetősen pesszimista piaci várakozásokat a jelentősebb tőzsdei társaságok rendre túlteljesítették aktuális gyorsjelentéseikben. Előző pénteken a General Electric nyitotta a sort, amelyet a múlt héten a Johnson & Johnson, a Coca Cola, a Caterpillar, valamint a fontosabb befektetési bankok (Merrill Lynch és J.P. Morgan) folytattak.

Az igazi szenzációt a számítástechnikai ágazat szolgáltatta. Minden várakozást felülmúló számokkal rukkolt elő a Microsoft, és a becsléseknél jóval kedvezőbb eredményt közölt az IBM is.

Az optimizmust a héten megjelent makromutatók sem változtatták meg, bár az ipari termelés nem várt szeptemberi csökkenése, a külkereskedelmi mérleg rekordszintet felállító augusztusi hiánya, valamint a Philadelphia Fed regionális üzleti bizalmi indexének egy éves mélypontja szolgált volna okkal erre.

Bevásárlások a kontinensen

Európában ész nélküli vásárlások zajlottak a legnagyobb tőzsdéken. A francia CAC közel kilenc, a német DAX index nyolc százalékot ugrott, kiugró forgalom mellett. Pedig kellemetlen hír ezúttal is érkezett. Az Ericsson pénteken jelentős veszteségről adott számot, majd bejelentette, hogy a mobiltelefonok iránti kereslet visszaesését várják a közeljövőben is. Eközben a nagy rivális Nokia piaci konszenzusnak megfelelő eredményről számolt be.

A magyar részvénypiac illeszkedett a nemzetközi eseményekhez, mindössze egy napos csökkenés után kúszott hétezer pont fölé. A BUX erősen változó forgalom mellett három százalékot meghaladó mértékben erősödött, ami nagyjából megfelelt régiónk átlagos teljesítményének.

Pénz- és állampapírpiac Két és félszeres túljegyzés mellett zajlott a múlt hét egyetlen diszkont kincstárjegy aukciója. A háromhónapos kincstárjegyből a tervezett huszonötmilliárdnyit bocsátotta ki az ÁKK, az átlaghozam két bázisponttal, 9,53 százalékra csökkent.

Két kötvénykibocsátás is zajlott a napokban: az ÁKK három-, illetve tízéves papírokat aukcionált. A rövidebb kötvényből a tervezettnél ötmilliárddal kevesebbet (huszonötmilliárdnyit), a hosszabb lejáratúból ugyanennyivel többet (harmincmilliárdnyit) hoztak forgalomba. A hozamok emelkedtek, a három éves kötvényé (9,27 százalék) harminc, a tízévesé (7,39 százalék) négy bázisponttal kúszott feljebb az előző kibocsátásokon kialakult értékekhez mérten.

A rövidebb lejáratokon stagnáltak a másodpiaci referenciahozamok, a hosszabb oldalon kisebb hozamcsökkenés mutatkozott.

Egy bázisponttal, 9,59 százalékra csökkent a DWIX index.

A forint közel két százalékot esett a dollárral szemben (252,6), a sávban változatlanul 11,3 százalékon zárta a hetet.

IT-napok a BÉT-en

A hét nyertesei az informatikai papírok voltak a BÉT-en. Az amerikai IT szektor részvényeinek szárnyalása itthon is éreztette hatását, a Synergon és a Graphisoft húsz-húsz százalékkal erősödött. A Graphisoft száguldása nagyrészt a cégvezető részvényvásárlásaihoz kötődött, amelynek nyomán Bojár Gábor huszonöt százalék fölé növelte részesedését a szoftverfejlesztő társaságban.

Szárnyalt a Matáv is: a telekomrészvény több mint tíz százalékot javult, hasonlóan a minőségi kifogásokkal jelentkező vevőjével peren kívüli megállapodásra jutó NABI-hoz.

A fontosabb részvények közül mindössze páran zárták csökkenéssel a hetet. A száguldása után korrigáló Egis hét százalékot esett, a napokban profit-warninggal előlépő Pannonplast négy százalékkal vált olcsóbbá, míg a dobogó harmadik fokát a két és fél százalékkal gyengülő MOL érdemelte ki.

Írországban meglepően nagy többséggel az EU-bővítés mellett döntöttek a szombaton megtartott népszavazáson, ami várhatóan kedvezőbb színben tűnteti majd fel a csatlakozni kívánó kelet-európai országok értékpapírpiacait is.

Ami lesz

Szerdán munkaszüneti nap lesz Magyarországon, az amúgy sem túl eseménydús héten. Itthon mindössze a kiskereskedelmi forgalom augusztusi alakulásának mutatója jelenthet némi támpontot. Csütörtökig él az Aragó nyilvános vételi ajánlata a Pickre, ekkor lehet utoljára a meghirdetett 5.265 forintos ajánlati áron megszabadulni a szalámigyártó papírjaitól.

Az Egyesült Államokban hétfőn az ország szeptemberi konjunktúraindexe, pénteken a véglegesített Michigan fogyasztói bizalmi index, valamint a szeptemberi tartós fogyasztási cikkek megrendeléseinek változása számít majd lényeges momentumnak.

Természetesen a befektetők ezúttal is a nagyvállalatok gyorsjelentéseire fognak majd fókuszálni a tengerentúlon. Hétfőn a Texas Instruments, kedden az AT&T és a McDonalds, szerdán az AOL és a Lucent, csütörtökön az SBC Communications, pénteken pedig többek közt a JDS Uniphase közli majd eredményét. Az elemzőknek amúgy is lesz dolguk rendesen: a Fed szerda este publikálja szokásos gazdaságértékelő kiadványát, a Bézs Könyvet.

Tõzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
7093,8
3,21 %
-0,52 %
Varsó WIG
13652,6
3,98 %
-1,94 %
Prága PX50
430,1
2,36 %
9,00 %
Frankfurt DAX
3163,7
7,95 %
-38,69 %
Párizs CAC
3157,0
8,78 %
-31,73 %
London FTSE
4130,5
4,48 %
-20,83 %
Nikkei 225
9086,1
6,52 %
-13,82 %
Hang Seng
9613,1
7,22 %
-15,65 %
Dow Jones IA
8322,4
6,01 %
-16,95 %
Rio Bovespa
9022,5
1,89 %
-33,55 %
Mexikó BOLSA
5973,2
2,19 %
-6,26 %
Nasdaq
1287,9
6,39 %
-33,97 %
Moszkva RTS
357,4
4,35 %
37,45 %

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik