Belföld

Szent Gaál Cabernet Franc barrik 1997, Aliscavin – Borkóstoló

Köszöntsük a koraőszt egy elegáns, ősz-ízű szekszárdi borral. Szekszárd valamiért különösen kedves szívünknek, szép szőlőhegyeivel és a város polgárias arcával, hatalmas múltjával, mely a római Aliscától Liszt Ferencen és Babitson át a kissé álmos jelenig húzódik.

Szent Gaál Cabernet Franc barrik 1997, Aliscavin – Borkóstoló 1Magam előbb szerettem bele Szekszárdba, mintsem ismertem volna, mégpedig Mészöly Miklós jóvoltából, az ő barrikolt, sok tanninnal, hallatlan belső értékekkel és hatalmas potenciállal rendelkező mondatai miatt, melyeket azóta is rendszeresen fogyasztok, és mindenkinek jó szívvel ajánlom, mert az ilyen mondatok jót tesznek az egész-ségnek, akárcsak a vörösbor. (Mint ismeretes, egy amerikai-francia komparatív vizsgálat kimutatta, hogy a franciák sokkal egészségtelenebbül élnek, mint a jenkik, dohányoznak, viszont nem sportolnak, miközben tömik a fejüket libamájjal, sonkával, sajttal és vajjal, mégis vagy 50 százalékkal kevesebb náluk az infarktus, mint a dzsoggingoló-müzlifaló-fogyókúrázó amerikaiknál, a vörösborban lévő antioxidáns fenolok jóvoltából. Ne feledjük persze, hogy egy üveg borral meg lehet inni, kettővel nem, mert akkor megeszi a fene az egészet. Úgyhogy ha az ember például szekszárdi Cabernet Franc-t iszik, hátradőlve karosszékében, és hozzá Mészöly Miklós Nyomozás című prózáját kortyolgatja, kétszeresen is jót tesz egész-ségének).

A cabernet franc ugyebára másodhegedűs a cabernet sauvignon mögött, mondják, de a hír nem igaz, mert ahol szeret, és Magyarországon szeret a c. franc, ott teljesen szép borokat hoz. Ilyen e heti borunk is, mely a ’90-ben alakult, a térség lényeges szereplőjének-szervezőjének számító Aliscavin főborászának, Módos Péternek a talentumát dicséri. Olyan bő 30 hektár körüli birtok fölött diszponálnak, jellemző rájuk a hosszas érlelés, ami az igazi borászat lényege alighanem, emellett komoly technikai fejlesztések folynak, úgyhogy még sokat várhatunk tőlük.

Elegáns a címke és remek, informatív hátcímke is segíti a fogyasztót. A bor színe inkább a téglavörösbe hajló bordó (bordeaux) ugye, ami a muzeális öt évet jelzi, már tartalmas illata részegítő szinte, ízében felül fanyarság, középen leginkább a szilvalekvárhoz hasonlítható vastag színképvonal, lent az ősz avaros illata és kesernyéje, mindez sima, a szép savakra támaszkodó, áttekinthető egyensúlyban olvad össze. Nívós marha- és vadételekhez ajánlható ez a szép és kellemes szekszárdi borital.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik