Belföld

Újabb Bertelsmann-ügylet – mindenestül kell nekik Britney

A német médiaóriás a Napster 8 milliárdja után újabb 3 milliárd dollárt áldoz zeneipari babérokra. Nem is akárkit igyekszik felvásárolni; a jelölt az amerikai Zomba lemezkiadó cég, amely olyan sztárok útját egyengette, mint Frank Zappa, Britney Spears vagy 2Pac.

Miután Shawn Fanning “félpénzért” (a vételár 8 milliárd dollár volt az előzetesen rebesgetett 16 helyett) a gigantikus német médiacég után dobta a léket kapott Napster fájlcserélő szolgáltatást (Korábbi írásunkért kattintson ide >>), a társaság újfent zenefronton erősít.

A médiamulti az amerikai Zomba kiadó teljes felvásárlásával foglalatoskodik. A világszerte tevékeny amerikai kiadó olyansztárokkal szerződött, mint Frank Zappa, Britney Spears, 2Pac Shakur vagy az NSync.

A BMG és a Zomba kapcsolata persze nem most kezdődött. A Bertelsmann cége először a nyolcvanas évek közepén működött együtt az amerikaiakkal. Az üzleti kapcsolatok később egyre szorosabbá váltak; 1991-ben és ’96-ban a BMG 25 százalékos részt szerzett a cég két leányvállalatában, ami az év végére teljes egészében a tulajdonába kerül. A két társaság közös keddi közleménye szerint a Zomba a mostani ügyletben eladási opciójával élt, így a BMG, a Bertelsmann zeneipari része az év végéig megvásárolja a Zomba Records és a Zomba Publishing cégekben lévő maradék részesedést.

A güterslohi cég a részesedés áráról nem kívánt nyilatkozni, legutóbbi éves beszámolójában azonban szó esett az év végén lejáró opcióról, amelynek értéke “3 milliárd dollár körül” volt akkor.

A cég teljes felvásárlása a németek reményei szerint valamelyest javítja majd a BMG jövedelmezőségét, amely az elmúlt évek apadó kereslete és a cég átszervezése következtében igen rosszul alakult. A társaság 2001 második fél évét 6,1 milliárd eurós forgalom mellett 43 millió euró üzemi veszteséggel zárta.

Az ügylet egyrészt komoly lökést adhat a németek zeneipari tevékenységének, más oldalról viszont könnyen gúzsba kötheti a céget a további terjeszkedést illetően. Márpedig a cég több irányba is kacsintgat. Legutóbb a brit televíziós piacon hozták hírbe több céggel, de a pletykák szerint más zeneipari vagy kiadócégekbe is beszállna az Egyesült Államokban, ahol forgalmának közel a felét bonyolítja le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik