Belföld

Asti Riccadonna D.O.C.G., Canelli

Egy könnyű utószilveszteri pezsgőcskét ajánlunk a maródi olvasó figyelmébe, mely kellemesen levezeti az új évezred siralmas első évét búcsúztató napok fáradtságát.

Asti Riccadonna D.O.C.G., Canelli 1Ez a könnyű darab a honi fogyasztási szokásokhoz illeszkedik ügyesen: nem bonyolult és édes. Igen, igen, az igazi pezsgő száraz, és tradicionálisan készül, a mi szívünk benső hajlatán is száraz champagne van egybefonva füstölt lazaccal és friss osztrigával, mégis jó szívvel ajánljuk ezt a könnyű pezsgőt, több okból is.

Egy: nem lehet mindig Kantot olvasni, van, hogy Rejtő Jenőre van szüksége az embernek. Kettő: aztán az édes is lehet jó, ha természetes, azaz nem kívülről vitték be a borba, zsákos napfény formájában. Márpedig az Asti Riccadonna organikus édességét a Moscato dAsti fehér szőlő cukrából nyeri. Három: szóban forgó pezsgőnket alacsony, a természetes édességhez és a gyümölcsösséghez-virágossághoz jól illeszkedő 7 százalékos alkoholja afféle jolly jokerré teszi, mely bármikor fogyasztható, akár reggel, hogy az ember hamarabb elérje az üzemi hőmérsékletet, akár beszélgetéshez, akár (6-8 fokra hűtve) desszertekhez, akár mindenféle frivol testhelyzetekhez.

Mert hát a pezsgő azért elsősorban az érzékiség itala, melyben a szénsav villámsebesen eljuttatja a könnyű szeszt az agyba. Talán ezért vált a belle epoque borává a champagne.

Futólag nem árt tisztázni néhány fogalmat. A pezsgő olyan bor, mely kétszeri erjedésen megy át, szemben a sima borral. A must ugyebár egy dekadens metamorfózison keresztül borrá változik, azaz a benne lévő cukor az élesztőgombák tevékeny közreműködésével alkohollá fermentálódik, azaz erjed, miközben széndioxid keletkezik. Ha a borba újra cukrot teszünk, újraerjed, ez történik a pezsgő készítésekor. Ehelyütt nem merülhetünk bele a pezsgőbe és készítésének regényes, bonyolult rejtelmeibe, de annyi bizonyos: ha az újraerjedés és a hosszas érlelés a palackban történik, akkor a pezsgőnek olyan íze lesz, ami máshogy nem érhető el, ez a tradicionális, Champagne-i metódus. Létezik egy olcsóbb és így könnyebb pezsgőkhöz vezető eljárás, a Charmat-módszer, kevésbé költőien a tankpezsgős eljárás, amikor ménkű nagy tankokban erjesztik-érlelik az anyagot, ez populárisabb és kevésbé komplex cucc, de így is születnek szép dolgok, ilyen az életet megédesítő dolce Asti Riccadonna.

Van egy csöppet feminin jellege ennek az elegáns kis pezsgőnek, mely Torinótól nem messze, a Piedmonti borvidék Asti körzetében készül a Canelliben található pezsgőspincészetben, D.O.C.G – azaz Denominazione di Origine Controllata e Garantia – kategóriában, ami a legmagasabb minőségi osztályt jelenti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik