Belföld

FigyelőTrend Befektetés – házassági szerződések

Németországban a házasulandók tíz százaléka nemcsak az anyakönyvvezetőhöz, hanem az ügyvédhez is elmegy, hogy válás esetére házassági szerződéssel elejét vegye a hosszú pereskedésnek. Hazánkban ez egyelőre ritka.

FigyelőTrend – BefektetésA hétem megjelent FigyelőTrend második kiadványa a befektetések világával foglalkozik.

A PORTFÓLIÓ ÖSSZEÁLLÍTÁSÁNAK SZABÁLYAI:

Tippek befektetőknek

ÚTIKALAUZ A RÉSZVÉNYVÁLASZTÁSHOZ: Amikor üt az óra

A RÉSZVÉNYESEK SZOLGÁLATÁBAN: Kapcsolattartók

BEFEKTETÉSI ALAPOK: Közeleg a szabadság

MILLIÁRDOKKAL BŰVÉSZKEDŐ ALAPKEZELŐK: A profik világa

HOGYAN VÁLASSZUNK ÁLLAMPAPÍRT?: Vedd és ülj rajta

NEM VISELKEDNEK RACIONÁLISAN A KISBEFEKTETŐK: Tovább nő a unit-linked állomány

LAKÁSTAKARÉKOK: JÖVŐRE HITELEZÉSI BOOM VÁRHATÓ: Újra virulnak

INGATLANBEFEKTETÉS: Nemcsak nagy vevőknek

KÜLFÖLDI BEFEKTETÉSI LEHETŐSÉGEK: Pénz útlevéllel

BEFEKTETÉSEK ON-LINE: A fák nem nőnek az égig

MŰTÁRGYPIAC: CSAK HOSSZÚTÁVFUTÓKNAK: Aranykor után

OLDTIMEREK PIACA: Bizonytalan üzlet

BEFEKTETÉSEK ADÓZÁSA: Paragrafusböngésző

BEFEKTETŐ HÖLGYEK: Kis női praktikák

HÁZASSÁGI SZERZŐDÉSEK: Érzelem plusz ésszerűség

NAGY BUKÁSOK A BEFEKTETÉSI PIACON: Futás a pénz után

A TANÍTTATÁS MINT BEFEKTETÉS: Tudásbiznisz

A Figyelő előfizetők a kiadványt ingyen megkapják a hetilappal

együtt. Terjesztés nagyobb forgalmú árusítóhelyeken (Relay, Citishop).

Megrendelhető a VNU Budapestnél terjesztési osztályán is: 437-1500.

Rendelje meg online a FigyelőTrend Befektetés kiadványát! >>

Hazánkban már a nyolcvanas évek elejétől kötnek házassági szerződést, a polgári törvénykönyv ezt lehetővé teszi. Akkor kezdtek kialakulni nagyobb vagyonok, s ma már a milliók gyarapodásával egyre gyakrabban találkozni ilyen jogi megállapodással. A felső ezer és a felső tízezer egy része biztosította így be a jövőjét.

Aki köt

Németországban kötöttem házassági szerződést – mondja Klapka György vállalkozó. – Ebben nemcsak azt rögzítettük, hogy kinek-kinek a saját tulajdonában marad a házasság előtt szerzett vagyona, hanem az is, amit a házasság alatt keres. Amikor pedig vettem a feleségem nevére egy házat, mielőtt kifizettem volna, közjegyző előtt aláírtunk egy szerződést, hogy haszonélvezeti jogom van. Ez azt jelenti, hogy minden költség – például a karbantartásoké – az övé mint tulajdonosé, az ingatlannal járó összes haszon viszont az enyém. A bérbeadásból származó bevétel is engem illet. Idehaza még nem nősültem meg, de ha megtenném, kötnék házassági szerződést. Nehogy megtörténhessen, hogy másnap elválunk, s a nejem azt mondja, viszem a vagyon felét. Ennyire bolond nem vagyok.

Kinek mi?

A felek általában abban állapodnak meg, hogy a házasságba hozott vagyon nem közös, a házasságban szerzett viszont igen, ezt válás esetén fele-fele arányban osztják meg. A hatályos jogszabály is így rendelkezik, ám nem árt írásban is rögzíteni, hogy ki mit hozott a házasságba.

Előfordul viszont olyan szerződés is, amely szerint a felek a közös vagyont a házasság alatti jövedelmük arányában osztják el – a FigyelőTrend Befektetés – házassági szerződések 1törvény egyébként ezt élettársi közösség esetén írja elő -, különösen ott, ahol nagy a korkülönbség. Ha a feleség otthon marad háztartásbeliként, a szerződésbe esetleg belefoglalják, hogy válás esetén a hölgy a vagyon és/vagy a férj jövedelmének 5-10 százalékát kapja. Egy megállapodás sok gondnak elejét veszi, különösen második, harmadik házasság esetén, melyek tovább bonyolítják a helyzetet.

Ha a válás után új feleség költözik a férj lakásába, az továbbra is az ő tulajdonában marad. Halála esetén a két házasságból származó gyerekek örökölnek, a túlélő feleség haszonélvezeti jogot kap. A közösen szerzett vagyon felét viszont ő örökli, a másik ötven százalékot pedig a leszármazottak – mutat be egy esetet Szőgyényi József ügyvéd.

Olcsó válás?Egy válás közös megegyezés esetén a legolcsóbb. Ha nincs vitás kérdés, a felek ügyvéd nélkül is elintézhetik a procedúrát. Ellenkező esetben a tulajdoni arányokat részletekre menően kell tárgyalni, szakértők, számos tanú bevonásával. Különösen, ha a házasságot hosszabb élettársi közösség is megelőzte, ami tovább komplikálja a helyzetet. Ilyenkkor az ügyvéd díja és a perköltség is magasabb, több millió forintba is belekerülhet, mire pont kerül az ügy végére – állítja Muskovszky Gábor.

Problémás esetek

Muskovszky Gábor ügyvéd úgy tapasztalja, hogy a házassági szerződésekkel nemigen szokott gond lenni. Problémát jelenthetne, ha valaki hozott vagyonként nem létező dolgokat is feltüntetne a szerződésben, de ez nem jellemző. Előfordul, hogy a nászajándékok megosztását is beleveszik a szerződésbe, amennyiben valamelyik fél például jelentős összeget kap a rokonaitól. Az ingatlanok rendszerint jogilag tisztázottak. Az is megesik, hogy a férj lemond a közös lakás őt megillető feléről, ennek fejében viszont nem fizet gyerektartást.

A szerződés sem garancia

Igaz, a szerződés sem jelent százszázalékos biztosítékot a bonyodalmak elkerülésére. Boris Becker például nemrég vált el, s felesége, Barbara a szerződés hiányosságai miatt arra hivatkozhatott, hogy a család otthona nem Münchenben, hanem Miamiban van, ezért az ottani vagyonból is részesedést követelt. Becker így sok millió márkát fizetett ki a feleségének, hogy beleegyezzen a válásba. Nem kevés pénzt megtakaríthatott volna, ha ügyvédje gondosabban jár el a házassági szerződés tető alá hozásakor.

Aki nem kötött…Kovács József, az Interoperett tulajdonosa nem verte a falba a fejét, hogy nem kötött házassági szerződést, és a váláskor mindent otthagyott a feleségének, amit 24 év alatt közösen szereztek. Csupán a kocsiját, ruháit, ékszereit, személyes holmiját vitte el, s egy másfél szobás bérelt lakásba költözött. Mint mondja, nem bánta meg ezt a vagyonmegosztást, mert ő kezdeményezte a válást. Ma már, ha nagyon gazdag lenne, s egy szegény lányt venne feleségül, elgondolkodna azon, hogy kössön-e házassági szerződést. Egyébként megeshet, hogy ennek birtokában is így járt volna, hiszen léteznek olyan megállapodások, hogy amennyiben a válást valamelyik fél hibájából mondják ki, a vagyon automatikusan a vétlenre száll.

A szerződésben lehet másképp rendelkezni, de a jogszabály szerint a felek házasság előtt vásárolt részvényei, az azokból származó jövedelem az eredeti tulajdonosé marad. Szőgyényi József a házastárssal való megosztást nem is tartaná etikusnak, hiszen az értékpapírokkal veszíteni is lehet, s ezt nem szabad ráterhelni a másikra. A házasságban szerzett értékpapír, hozama, illetve az értékesítéséből származó jövedelem viszont közös. A műtárgyakra ugyanez áll, tehát ha a férj vagy a feleség a korábban szerzett vagy akár már a házasság ideje alatt örökölt festményt értékesíti vagy pénzért kölcsönadja kiállításra, párjának ehhez az összeghez jogilag semmi köze.

A részvény és a műtárgy ingóság, az ingatlanra viszont más szabályok vonatkoznak. Az egyik fél tulajdonában lévő lakás bérbeadásából származó jövedelem ugyanis a házasság ideje alatt a közösbe megy.

Nem olcsó

Minél több a házasulandók vagyontárgya, annál komplikáltabb a szerződés, így a díja is annál magasabb. A korrekt ügyvédek általában a vagyonérték 1-3 százalékáért készítenek házassági szerződést, általános vélemény szerint a 4-5 százalék már kifejezetten magas díjazás. Léteznek ügyvédi irodák, amelyek óradíjért dolgoznak. Fiatalabb ügyvédek akár óránkénti 25-30 ezer forintért is vállalnak megbízást, a nevesek 40 ezer forint körüli összeget számolnak fel.

Rendelje meg a FigyelőTrend Befektetés kiadványát! >>

A kiadvány támogatói:

FigyelőTrend Befektetés – házassági szerződések 2FigyelőTrend Befektetés – házassági szerződések 3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik