Belföld

Korszakalkotó újítás a Motorolától

A Motorola bejelentette, hogy kutatóinak sikerült kifejleszteniük egy olyan félvezetőgyártási technológiát, amely ötvözi a sziliciumlapkák olcsóságát a high-tech anyagok kiváló vezetési tulajdonságaival.

Korszakalkotó újítás a Motorolától 1A hatalmas innovációs képességéről ismert Motorola kedden olyan félvezetőgyártási technológiával rukkolt a közvélemény elé, amely képes kombinálni a sziliciumchipek olcsóságát és az optikai vezetők gyorsaságát. A Motorola Labs kutatóinak ezzel egy csaknem harminc éve fennálló ellentmondást sikerült felszámolniuk: a számítógépekben és az egyéb elektronikai berendezésekben dolgozó sziliciumlapkák tartósak és olcsók, de áramköreikben igencsak korlátozott az áramlási sebesség. A DVD-lejátszókban, az optikai hálózatokban és a lézerekben alkalmazott chipek igaz 40-szer gyorsabbak tisztított homokból készült társaiknál, hátrányuk viszont, hogy törékenyek és igencsak drágák. Az egyetemi kutatók és a félvezetőipar nagyjai már régóta fáradoznak azon, hogy a két lehetőség között megtalálják az összeköttetést; a Motorolának ez most sikerült (Olvassa el a cég közleményét eredetiben!).

Az átlagember szemszögéből

Az új technológiának köszönhetően lényegesen olcsóbbá válik az optikai kommunikáció és az adatátvitel. Számos technológia fejlődését ugyanis az tartja vissza, hogy túl költséges lenne a szükséges átviteli sebességet biztosító chip kifejlesztése. Az olcsó technológia előnye, hogy – legalábbis jó esetben – a fogyasztók is olcsóbban kapják meg a tartós cikkeket. Ezek az olcsó készülékek ráadásul még okosabbak is lennének jelenlegi társaiknál: az új funkcióknak már egyre kevesebb tényező szab határt. A gyors adatátvitel alkalmazási területei között említhetők például a szélessávú internethozzáférések, a mobiltelefonon lejátszott videók és a közúti karambolok megelőzését célzó radar-rendszerek.

A technológia titkaAz új gyártási eljárásban egy különösen vékony, úgynevezett III-V-anyagokat (gallium-arzenid, indium-foszfid és gallium-nitrit) tartalmazó réteget visznek fel a sziliciumlapkára. (Ezt az anyagok illeszkedési tulajdonsága miatt lehetetlennek tartották a kutatók: a két anyag kristályszerkezete ugyanis merőben eltér egymástól.) A két alkotórészt egy harmadik “csodaanyag” tartja össze, amit kisérletei közben véletlenül fedezett fel dr. Jamal Ramdani, a Motorola Labs kutatója.

Jövőre már a piacon

Az évente mintegy ezer újítást prezentáló Motorola 270 szabadalmat jelentett be a technológiával kapcsolatban, melyet a cég értékesíteni kíván az érdeklődőknek. A vállalat üzletpolitikája ugyanis úgy szól, hogy az innovációkat licenszként el kell adni rögtön azok megjelenése után. Ezen megoldás mellett szól kétségtelenül, hogy a vevők ebben a fázisban hajlandók a legtöbbet fizetni a technológiáért (nem beszélve arról, hogy a gyorsaság miatt a társaság jóval hamarabb megkapja a kialkudott vételárat). A Motorola kalkulációiban azonban az is szerepel, hogy ha a versenytársakkal együtt ülteti át az innovációkat a gyakorlatba, akkor az iparág egészének növekedése miatt mindenki jól jár. Tekintettel arra, hogy a Motorola mindent levédett az új technológiával kapcsolatban, az Intel, a Texas Instruments és az Advanced Micro Devices (AMD) sem tehet mást, minthogy üzletet köt a mobiltelefonjairól is ismert céggel. Az ötlet gyors piacra dobásának köszönhetően az – elvileg akár 70 GHz-es (!) – új chipeket tartalmazó első mobiltelefonok már a jövő év elején megjelenhetnek a boltokban.

Olvassa el……az FN kapcsolódó cikkét:

Vége a szilíciumkorszaknak?

Harcban a befektetők bizalmáért

A Gartner Group Dataquest félvezetőipari elemzője, Jeremy Donovan biztos abban, hogy a Motorola chipjei valóban új fejezetet nyitnak a lapkagyártási technológiák terén. A projekt sikerességére szüksége is lenne az illionoisi társaságnak, hiszen az utóbbi időben mobil- és félvezető-üzletága egyaránt csak rossz hírekkel szolgálhatott a befektetőknek. Júliusban az egyszeri tételeket is beleszámítva 759 millió dolláros veszteségről számolt be a cég, miközben árbevétele meghaladta a 7,5 milliárd dollárt. A Motorola-részvények a “régi szép időkben” még 61 dollár felett is cseréltek gazdát; ehhez képest a papír keddi 17,5 dolláros záróárfolyama kudarcnak tekinthető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik