Belföld

Tőzsdehét – végre valami!

Elérkezett a tőzsdézők számára az év első kellemesnek minősülő hete. A számunkra fontos tőzsdeindexek kivétel nélkül javultak a héten, három százalékos BUX ugrást generálva.

Tőzsdehét – végre valami! 1A hét első két napján ismét agybajt kaptak a brókerek jutalékuk számolgatása közben, ahogy ránéztek a négy-, illetve ötmilliárdos forgalomra. Valószínűleg a várakozásnak megfelelően alakuló decemberi inflációs számokat sem fogadták kitörő lelkesedéssel, mivel ezek alakulása sem hozott friss vért a tőzsdére.

Pénz- és állampapírpiacA héten diszkont kincstárjegy aukciókat bonyolított le az Államadósság Kezelő Központ. Élénk kereslet mellett a három hónapos papír kivételével tíz bázispont körüli mértékben csökkentek a hozamok az előző kibocsátáshoz képest. A legrövidebb papír aukciója négy bázispontos emelkedést hozott.

A referenciahozamok egyöntetű hozamnövekedést mutattak az elmúlt napokban mind a rövid, mind a hosszú oldalon. Kivételt a három éves államkötvény képzett, itt azonban technikai emelkedésről lehet beszélni, mivel a 2003/K referenciapapírt a 2004/I váltotta fel.

A DWIX értéke 11,35 százalékra csökkent. Ez 18 pontos csökkenést jelent az előző heti értékhez képest.

A forint a dollárral szemben két és fél százalékkal gyengült, a sávban elfoglalt helye nem változott számottevően, a sáv közepétől számított -2,2 százalékon állt.

Szerdán azonban teljesen megváltozott a piac képe. A vártnál kedvezőbb amerikai fogyasztói árindex és a legnagyobb tengerentúli társaságok eredményközléseinek kavalkádja megbolydította a vezető nyugati részvénypiacokat, és az addig halovány teljesítményt nyújtó indexek erőteljes emelkedésbe kezdtek. A Nasdaq több mint öt százalékot javult az elmúlt napokban, a Dow Jones is gyenge erősödést produkált, míg a dél-amerikai fejlődő piacokra az eddiginél is brutálisabban ömlött befelé a pénz. Térségünk börzéi szintén jól teljesítettek, Moszkvában például hét százalék feletti emelkedést mutatott a helyi részvényméter.

A baljós árnyak azonban továbbra is ott lebegnek a tőzsdék felett, az OPEC várakozások szerinti kitermeléscsökkentése nyomán az olajár 27 dollárra ugorott (5 százalék), Amerikában pedig durva esést produkáltak a héten közölt bizalmi indexek. Ez már csak azért is érdekes, mert az elmúlt hetekben folyamatosan arról szónokolt a FED maghatalmú vezetője, Alan Greenspan, hogy a gazdaság soft landingjéről alkotott kép számára ezekből a mutatókból áll össze végérvényesen.

A BUX három százalékos emelkedése és a tartós nyolcezer pont feletti indexszint ellenére kiemelkedő vételi szándékról távolról sem beszélhetünk, a hét második felében is csak kínnal-keservvel került a forgalom viszonylag emberi, 11-12 milliárd forintos szintre.

Természetesen mind a forgalomnövekedés, mind az emelkedés motorja a Matáv volt, a hét százalékos árfolyam-erősödést mutató papír húzta maga után a többi részvényt.

A hét nyertese a Graphisoft volt, a múlt heti 2200 forintos árfolyam után tekintélyes összeget vághattak zsebre a spekulánsok, mivel a részvény nem túl aktív üzletmenet mellett 23 százalékkal erősödött. Szintén erőteljes korrekció zajlott le a Borsodchem piacán, a vegyipari papír 13 százalékot ugrott, továbbra is meglehetősen bizarr körülmények (a napról napra változó nagyrészvényesi nyilatkozatok, illetve a PSZÁF ismételt közbeszólása) közepett. Az elkövetkezendő napok fő eseménye a társaság közgyűlése lesz, a 24-ei összejövetel napján érdemes lesz a részvény szereplésére óránként pillantást vetni – már ha nem függesztik fel a kereskedését… Jól teljesített a többi hagyományosan vezetőnek minősülő részvény is.

A heti mínuszos papírok közül a legnagyobb veszteség is “mindössze” négy százalék volt, a Synergon érte el. Ugyanennyit csökkent a Prímagáz értéke, miután a cég profit warningot adott ki – nem létező nyereségére. A Démász lassan, de biztosan csúszott tovább lefelé. A kisbefektetőket legfeljebb az vigasztalhatja, hogy itt még van áram, nem úgy, mint a napfényes Kaliforniában.

Itthon a BC közgyűlését leszámítva eseménytelennek ígérkezik a hét, bár ez az egy történés nagy felfordulást okozhat. Amerikában tart a vállalati eredmények közlési szezonja. Nem túl sok, de annál erősebb hatású makrogazdasági mutató várható közlése mellett vélhetőleg ismét ezek fogják meghatározni a magyar piac mozgását is.

Tõzsdeindexek
Index pénteki záróár Változás egy
hét alatt, %
Változás az
év eleje óta, %
BUX 8146,0 3,03 % 3,77 %
Varsó WIG 17598,0 3,09 % -1,04 %
Prága PX50 515,1 4,82 % 7,65 %
Frankfurt DAX 6651,5 2,49 % 3,39 %
Párizs CAC 5845,7 0,20 % -1,36 %
London FTSE

6209,3

0,71 % -0,21 %
Nikkei 225 13989,1 4,81 % 1,48 %
Hang Seng 15933,6 4,17 % 5,55 %
Dow Jones IA 10587,6 0,59 % -1,85 %
Nasdaq 2770,4 5,48 % 12,14 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik