Belföld

A kockázatitőke-társaságok

Kockázati tőkéhez jutni Magyarországon igen nehéz. De mi is az a kockázati tőke?

A kockázatitőke-társaságok működésének lényege, hogy egy évben több száz vállalkozást vizsgálnak meg, s azok közül csak néhányat választanak ki. Ezekbe – jellemzően társtulajdonosként belépve – tőkét invesztálnak. Ám a befektetett tőkét “nem hagyják magára”. Folyamatosan figyelemmel kísérik és tanácsaikkal segítik a vállalkozás fejlődését, érdekeik ugyanis jórészt egybeesnek a menedzsmentével.

Ha érdekli milyen lépései vannak a kockázatitőke-befektetéseknek klikkeljen ide! >>

Jó példaA legjobb példa a rendszer működésére a kaliforniai Szilícium-völgy, amely a kockázati tőkések egyik kedvenc állítása szerint nélkülük nem virágzott volna fel. A fő célpont ma az IT- és a telekom-szektor, ahol az információtechnikai forradalom valóban sok jó alkalmazási lehetőségét kínál.

Hazai eredmények

A kockázatitőke-alapoknál és -társaságoknál a magyarországi cégek finanszírozására allokált tőke nagyságrendje meghaladja az 1 milliárd dollárt – derül ki Karsai Judit, az MTA Közgazdaságtudományi Kutatóközpontjának főmunkatársa nemrégiben publikált felméréséből. 1998 végéig a kockázati tőke befektetésére vállalkozó finanszírozók száma elérte a negyvenet, s a kör azóta több mint egy tucattal gyarapodott.

Az e célra összegyűjtött tőkéből a hazánkra szakosodott ország-alapok mintegy 300 millió dollárnyit kezelnek, a kockázatitőke-finanszírozással foglalkozó hazai befektető társaságok jegyzett tőkéje összesen 90 millió dollár, a nem csupán ide befektető regionális alapok összegyűjtött tőkéje pedig meghaladja 2,4 milliárd dollárt.

A fő probléma

A befektetők egyik fő probléma az Új Gazdaság cégeinek beárazása – mennyit is ér az adott vállalkozás -, mert e területen nincsenek receptek. A hagyományos gazdaságban kialakult

Kockázatitőke-társaságok• NewMedia Spark (Egyesült Királyság)

• BrainSpark (Egyesült Királyság)

• GorillaPark (Hollandia)

• Speed Ventures (Svédország)

• IdeaLab! (Egyesült Államok)

• Ehatchery (Egyesült Államok)

• Ecompanies (Egyesült Államok)

Forrás: Carnation Consulting

módszerek sok esetben nem alkalmazhatók – például az egyik legnépszerűbb, a várható cash flow alapján számoló DCF (discounted cash flow) modell sem. Ez és a hasonló eljárások ugyanis éppen a folyamatosan és többé-kevésbé kiszámíthatóan működő piacokra készültek.

Magyarán, maguk a tőkebefektetők is gondban lehetnek egy-egy tárgyalás előtt, amikor a kiválasztott cég értékét kell megadni. Ezért az IT-szektor befektetésein dolgozó szakértők jellemzően egy ársávot határoznak meg. Az internetes vállalkozásoknál pedig elfogadott gyakorlat, hogy mondjuk félévente felülvizsgálják az üzleti terveket, és ennek megfelelően változtatják a befektetett pénzért cserébe kért tulajdoni arányt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik