Közélet

Őssejtügy: vádat emelt az ügyészség

Az ügyészség mind a kilenc vádlott esetében felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte.

Az ügyészség jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat  – mondta Ihász Sándor fővárosi főügyész szerdán az m1 Ma Reggel című műsorában. A vádirat szerint az IRM Magyarország Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejt Központ Zrt. kaposvári klinikáján engedély nélkül végeztek őssejtkezeléseket. A céget kifejezetten erre a célra alapították, és négy dunántúli városi kórházzal kötöttek szerződést a kezelésekhez szükséges őssejtek beszerzésére. Az ügyészség szerint az IRM Zrt.-nek csak az őssejtek levételére és tárolására volt engedélye, terápiás célra azonban nem használhatták volna fel azokat.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda korábban emberi test tiltott felhasználása miatt nyomozott. A gyanú szerint egy őssejtkutató labor és egy magánklinika szervezésében végeztek őssejtkezeléseket 2007-től, anyagi ellenszolgáltatás fejében. A páciensek egy-egy kezelésért általában 25 ezer amerikai dollárt vagy 5 millió forintot fizettek. A rendőrség szerint a gyanúsítottak több helyszínen is végeztek illegális őssejtkezelést.

A vádlottak között van egyébként Pákh Imre műgyűjtő, Fási Ádám zenész, valamint egy ukrán orvosprofesszor és egy szintén ukrán biológus. Az ügyészség valamennyi vádlott esetében felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kéri a bíróságtól – tette hozzá a főügyész.

Ugyancsak a vádlottak között szerepel Seffer István. Az ismert plasztikai sebésszel a Hír24 exkluzív interjút készített. Az orvos állítja: semmilyen törvényellenes dolgot nem követett el. Azt mondja, ügye komoly fejtörést okoz azoknak, akik ebbe az egészbe belekeverték, és biztos abban, hogy végül ők maradnak bajban.

Ihász Sándor azt mondta: az ügyben több jogkérdést kellett értelmezni. Köztük azt, hogy megállapítható-e az emberi test tiltott felhasználása, de felvetődött a kuruzslás, illetve a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés is.

Mint kifejtette, a csalás tényállása – a tévedésbe ejtés, tévedésben tartás – abban valósult meg, hogy egyrészt a páciensek és hozzátartozóik előtt eltitkolták, hogy nincs engedélyük, másrészt a kockázatok- és mellékhatásokról nem adtak teljes körű tájékoztatást. Ráadásul az ilyen beavatkozásról – a tudomány jelen állása szerint – nem bizonyított, hogy ténylegesen hasznos vagy gyógyulást eredményező lenne – hangsúlyozta a főügyész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik