Belföld

Kisembereket visz a Fidesz a parlamentbe

Nagyrészt tanárok, orvosok, helyi önkormányzati tagok és kisebb települések polgármesterei lesznek a választás utáni Országgyűlés új képviselői a Fidesz-KDNP színeiben. Sokan nagycsaládosok, de többen vallási tisztségeket is betöltenek. Az új honatyák között van olimpikon, világbajnok, horgászegyesületi vezető és olyan, aki szinte minden évben szerez egy diplomát. Az LMP és a Jobbik új képviselőit nagyrészt már ismerjük az országos politikából.

Nagyrészt polgármesterek, helyi önkormányzati képviselők és polgári kör alapítók lesznek a 2010-es választások után alakuló Országgyűlés új tagjai a Fidesz részéről. Az eddig 139 fős Fidesz-frakció jelentősen megduzzadt: 263 képviselőt delegálhatnak a parlamentbe.

A nagypolitikában újoncnak számító honatyák és honanyák (összesen 10 nőt indított egyéniben a Fidesz 176-ból) életrajzukban rendszerint hangsúlyozták a vallás és a család értékét, a többség pedig büszke lokálpatrióta is. (Igaz, van Erdélyből származó jelölt is Fejér Andor személyében).

Nem egy most megválasztott képviselő vallotta azt, hogy a 2002-es választások késztették arra, hogy tevőlegesen is elkezdjen politizálni: több mostani politikus polgári kör alapítóként kezdte pályafutását a Fideszben.

A kor szerinti megoszlás igen változó, sokan ötvenes éveiket tapossák, de vannak egész fiatalok is: Kocsi Máté, Józsefváros polgármestere például még csak 29 esztendős, a borsodi Zsiga Marcell, a Fidelitas volt elnöke pedig 31. Riz Levente, a XVII. kerület polgármestere 36 éves, ám lelkében még ennél is fiatalabb: van egy rockzenekara, akikkel rendszeresen fellép. Billentyűs hangszeren és gitáron játszik.

Több gyerek, sok gyerek

Az új képviselők életrajzait összevetve megállapítható, hogy a túlnyomó többség családban él és több gyermeket nevel. Michl József, Tata polgármestere például öt, Lipők Sándor, Kemecse első embere pedig három édesgyermeke mellett felesége korábbi házasságából származó fiát is neveli. Dióssi Csabának, Dunakeszi alpolgármesterének is négy gyermeke van, hasonlóan Gödöllő vezetőjéhez, Vécsey Lászlóhoz. Pest megye egy másik Fidesz-KDNP-jelöltje is nagycsaládos: Földi László, Cegléd első emberének legnagyobb fia például a Nemzeti Színház művésze.

De a komlói Polics József és a budapesti Tarnai Richárd is négy gyermekkel büszkélkedhet. Utóbbi politikus, aki Barsiné Pataky Etelka személyi titkáraként kezdte pályafutását az EP-ben, életrajzában kiemelte: születésétől fogva ugyanabban a kispesti lakásban lakik.
Kép: Rédley Tamás

Kép: Rédley Tamás


Bábiné Szottfried Gabriella Pest megyei jelölt, aki végzettségét tekintve védőnő, 3 gyermek édesanyja, ahogy Mágori Józsefné makói önkormányzati képviselő is. Rónaszékiné Keresztes Mónika Mária, a Fidesz erzsébetvárosi alelnöke viszont hét gyermeket nevel. Emellett 2005-ben a gazdatüntetéskor segítette a demonstrálókat, amiért a Magosz tiszteletbeli tagjává választották.

Minden évre egy diploma

A végzettséget tekintve szintén vegyes képet mutatnak az új képviselők. A Bács-Kiskun megyei Kapus Krisztián kétség kívül a legtöbb képesítéssel rendelkező honatya az újonnan bekerülők közül: 1996-ban magyar-könyvtár és katolikus hittanár szakon is végzett, egy évvel később művelődésszervezés-média képesítést szerzett, 1998-ban diplomázott az egészségfejlesztés-mentálhigiéne szakon, 1999-ben közoktatási vezető és informatikus könyvtáros bölcsész is lett. Az ezredfordulót orosz irodalom és nyelv tanári diplomával köszöntötte, majd 2005-ben az ELTE BTK társadalom és állampolgári ismeretek szakán szerzett papírt. Két évvel később művelődésszervező , ezt követően ifjúsági szakértő, majd 2009-ben pedagógiai szakértő képesítéseket is begyűjtött. Pályáját egyébként hitoktatóként kezdte, jelenleg a Constantinum Intézmény Katolikus Gimnázium és Szakközépiskola vezetője.

Több praktizáló orvos is bekerül a parlamentbe 2010 tavaszától: az újpesti Hollósi Antal Gábor 37 éve dolgozik sebészként az újpesti Károlyi Sándor Kórházban és 22 éve a helyi önkormányzatban. Szalay Péter szintén hűséges a szakmához és munkahelyéhez: a XIII. kerületben a sebészeti szakrendelést vezető főorvos, 1974 óta. A gyulai Kovács József pedig 35 éve dolgozik belgyógyászként.

Viszonylag sokan végeztek jogi egyetemet is a Fidesz jelöltjei közül: Vas Imre 2004-ben végzett Pécsett. Ő korábban autószerelőként és autóvezető-oktatóként kereste a kenyerét, jelenleg egy ügyvédi irodában tevékenykedik. Salgótarján polgármestere, Székyné Sztrémi Melinda szintén viszonylag későn, 45 évesen szerzett jogi doktorátust, magyar-orosz szakos diplomája mellé.

Lelkészek és teológusok a képviselők soraiban

Sok képviselő hangsúlyozta a vallás szerepét életrajzában, többen aktív szerepet is vállalnak egyházközösségükben. A gyulai Kovács József például 1980 óta a helyi katolikus egyházközösség világi alelnöke. Demeter Zoltán, a borsodi közgyűlés tagja hivatását tekintve református lelkész.

Tata polgármestere, Michl József teológusként, valamint szociális szervezőként szerzett diplomát, 1994-től az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán főiskolai főtitkár és tanulmányi osztályvezető volt. Alapítóként részt vett az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Adjutórium Alapítványának munkájában, és máig tagja a Tóvárosi egyházközség képviselő-testületének.

Élsportolókat is felvonultatnak

Több egykori profi sportoló is a Fidesz-KDNP politikusaként folytatja életét 2010-től.

Kovács Péter például ifjú korában az IKARUS SE igazolt atlétája, majd kézilabdázója volt. Kovács József 45 éves koráig igazolt játékosként futballozott. Borkai Zsolt, Győr polgármestere 1982-ben nyújtón ifjúsági világbajnok lett, 84-ben a Honvéd színeiben Európa-bajnok nyújtón, ugrásban pedig bronzérmes. 87-ben lólengésben szerzett világbajnoki aranyérmet, egy évvel később a szöuli olimpián pedig olimpiait.

Szegeden Botka László kihívója és legyőzője, Bohács Zsolt József, ötszörös világbajnok kenus. Hoffman Pál, Tököl polgármestere 1967-90 között volt első osztályú kézilabdázó, sportvezető az FTC-ben, az Újpesti Dózsa és a Spartacus csapataiban. Négy alkalommal szerepelt a magyar kézilabda-válogatottban.

Tradíciók és hobbik

A vallás mellett a tradíció szerepe is fontos a Fidesz-KDNP új képviselőinek. Tiffán Zsolt villányi borosgazda például büszke arra, hogy ősei még a 18. században települtek Elzászból Magyarországra. Ő már a tízedik nemzedékbeli, aki borral foglalkozik, bár eredetileg tanítónak készült.

Herman István némethonból származó kézműves család sarja, a Heves megyei kézműves kamara elnöke, nyomdász.

Tessely Zoltán, aki életrajzában azt írja, felmenői egy nagy múltú polgári család tagjai, biológia-földrajz szakos diplomát, valamint néptáncoktatói végzettséget szerzett. Népzenei és néptáncgyűjtéseket végzett Erdélyben. A békési L. Simon László is művészettel foglalkozik: író, szerkesztő, kulturális szakértő. 2004-től a Magyar Írószövetség titkára. A Magyar Műhely, a Kortárs és a Kommentár című folyóiratok szerkesztője, a Magyar Műhely Galéria kurátora. Az Aktuális avantgárd és az Underground expanzió könyvsorozatok szerkesztője. Emellett rendszeresen publikál esszéket, tanulmányokat, valamint szőlész-borász képesítéssel is rendelkezik.

Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere ugyanakkor a Millenniumi Horgász Egyesületnél tölt be vezetőségi tisztséget. Horváth László pedig 2002-ig alelnöke volt a Magyar Lótenyésztő és Lovassport Szövetségnek. Érdekesség, hogy 2006-ban nem indult az országgyűlési választásokon, hanem az üzleti életben kezdett el dolgozni az Egyesült Arab Emirátusokban.

A Jobbikosokat és LMP-seket már ismerjük

A Jobbik frakciójában az Országgyűlésben még nem tevékenykedő, az országos politikából azonban már 2006 óta ismert nevek foglalnak majd helyet. Vona Gábor történelem szakon szerzett diplomát és kezdetektől vezető tisztségeket töltött be a pártban, jelenleg elnöke és miniszterelnök-jelöltje. Balczó Zoltán alelnök a jelenlegi EP-képviselőségét adná fel a magyar parlamentért. Pörzse Sándort újságíróként ismerte meg az ország, ezentúl a Jobbik politikusaként hallhatunk majd róla. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd neve a Magyarok Világszövetségéből lehetett ismerős eddig, most azonban ő is a parlamenti politikában fog részt venni. A párt sajtófőnöke, Novák Előd a MIÉP-ből kiábrándulva lett Jobbikos, feleségével, a párt szóvivőjeként dolgozó Dúró Dórával.

Szintén viszonylag ismert arcok kerülnek be az országházba az LMP részéről. A jogászként végzett Schiffer András listavezető a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvivője volt. A fővárosi lista első helyezettje, Jávor Benedek (aki egyébként biológiából doktorált) korábban a Védegylet szóvivőjeként, főleg a verespataki ügy kapcsán vált ismertté. Karácsony Gergely pedig a Medián közvélemény-kutató cég elemzőjéből lett politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik