Belföld

Demeter és Csányi is rátelefonált a főrendőrre

Hárman is felhívták Bencze József országos rendőrfőkapitányt - köztük Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója és Demeter Ervin (Fidesz) volt titokminiszter -, miután a Nemzeti Nyomozó Iroda házkutatást tartott az UD Zrt. több telephelyén és szervereket, illetve adathordozókat foglalt le - derül ki abból a feljegyzésből, amit az ORFK vezetője szeptember 11-én az igazságügyi miniszter részére készített.

A dokumentumot Daróczi Dávid kormányszóvivő bocsátotta az MTI rendelkezésére annak kapcsán, hogy az Index kedden arról írt: van olyan telefonbeszélgetés az adatgyűjtési ügy dokumentációjában, amely már az eset kirobbanása után készült, és amelyen Demeter Ervin hívta fel Bencze Józsefet azért, hogy figyelmeztesse, szerinte politikai célokra akarják felhasználni ebben az ügyben a rendőrséget.

Kövér és Demeter megszólítva (Fotó: MTI)

Kövér és Demeter megszólítva (Fotó: MTI)

Daróczi Dávid hangsúlyozta, a feljegyzés nem minősített adat, így azt nyilvánosságra lehet hozni.

Másnap délelőtt

Bencze József feljegyzése szerint miután szeptember 10-én a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója feljelentést tett az UD Zrt. több vezetője, illetve alkalmazottja ellen, valamint házkutatást tartott hat helyszínen és szervereket, adathordozókat foglaltak le, másnap délelőtt Csányi Sándor telefonált neki.

A dokumentumból kiderül, az OTP vezérigazgatója azt kifogásolta, hogy a nyomozás során a Nemzeti Nyomozó Iroda a cégcsoportja által üzemeltetett három szervert is lefoglalta, csupán azért, mert azok az UD Zrt. irodájában voltak. Jelezte, hogy amennyiben az üzleti titkok konkurens társaságokhoz kerülnek, az a cégcsoport számára hátrányos lehet, ezért írásban panaszt tett a nyomozó hatóságnál – tartalmazza az anyag.

Figyelmeztetés jobbról

Az országos rendőrfőkapitány feljegyzésében olvasható, hogy ugyanezen a napon, szeptember 11-én délután felhívta Demeter Ervin volt titokminiszter, aki azt állította, a rendőrséget ebben az ügyben olyanra akarják felhasználni, ami nem a rendőrség dolga.

“Ez az ügy a közérdeklődés középpontjába fog kerülni, és a következő hónapok arról szólnak, hogy a Fidesz ellopta az iratokat, Dávid Ibolyára adatokat gyűjtöttek” – áll a dokumentumban, amelyben a fideszes politikus értetlenségét fejezi ki azzal kapcsolatban, miért 15 kommandós ment az egyik helyszínre a házkutatásra.

Csányi holding?

A feljegyzés tartalmazza, hogy szintén ezen a napon Jakab Géza nyugalmazott dandártábornok is telefonált a főkapitánynak ez ügyben, és szintén a Csányi holding lefoglalt szervereinek jogosságát vitatta.

A kormányszóvivő arra a kérdésre, miért készítette Bencze József ezt a feljegyzést az igazságügyi miniszternek azt válaszolta, ez a hivatali rend szerinti tájékoztatási forma.

Szövevényes

Az adatgyűjtési ügy azzal a momentummal került a nyilvánosság elé, hogy Dávid Ibolya, az MDF elnöke szeptember 12-én bejelentette, birtokába jutott egy CD lemez, amelyen két személy beszél arról, hogy terhelő adatokat kellene gyűjteni Dávidról.

Később kiderült, hogy a felvételen elhangzott egyik név Stumpf Istváné, a két hang tulajdonosa pedig Tóth János az UD Zrt. vezetője és Csányi Sándor.

Fideszes szál

Aztán napvilágot látott a hír, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal gépeire kémprogramot telepített valaki. Közben felmerült a gyanú, hogy több fideszes politikus is rendszeresen egyeztet az Ud Zrt. tagjaival.

Szeptember 23-án Szilvásy György titkosszolgálati miniszter Kövér Lászlót és Demeter Ervint is megnevezte a nemzetbiztonsági bizottság ülésén, mint akik ” feladatokat szoktak adni az UD-nek”.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke elismerte, tudott arról, hogy Demeter szokott egyeztetni a magáncég vezetőjével, de ennek nem tulajdonít komolyabb jelentőséget. Javaslata szerint a két megnevezett politikusnak be kéne perelnie Szilvásy Györgyöt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik