Belföld

Letette az esküt Horváth Ágnes

Rekordgyorsasággal, ötnapi jelöltség után hétfőn letette az esküt az új egészségügyi miniszter. Horváth Ágnes a molnári reformok puhítására készül: kompromisszumos, vegyes több-biztosítós modellt ajánl, nem riogatná a kismamákat fizetős szülésszel, illetve változtatna a vizitdíjmentességet élvezők körén is.

Rekordgyorsasággal lett a volt egészségügy államtitkárból miniszter: múlt szerdán jelentette be az SZDSZ jelöltségét, pár órával később pedig Gyurcsány Ferenc közölte, támogatja Horváth Ágnes kinevezését. Öt nappal később, hétfő délelőtt megkapta az Országgyűlés egészségügyi bizottságának támogatását is, egy órakor pedig már az esküt is letette. Az új miniszternek az eskütétel után gratulált Gyurcsány Ferenc, Navracsics Tibor, Semjén Zsolt, Kóka János, Eörsi Mátyás, Lendvai Ildikó, Herényi Károly és Kökény Mihály.

Puhítja a reformokat

Horváth Ágnest egyébként húsz jelölt közül választotta ki a liberális párt ügyvivői testülete, az utolsó körben Horváth mellett már csak Erdős Attila, a Genoid Kft. vezetője volt versenyben. Horváth Ágnes a bejelentés után úgy fogalmazott, hogy most a reformlépések stabilizációjának időszaka következik. Az új egészségügyi miniszter lapértesülések szerint már el is kezdte a Molnár-csomagok felülvizsgálatát: egyrészt szűkíti és bővíti a vizitdíjmentességet élvezők körét, másrészt olyan javaslatot készít elő, mely alapján nem kell fizetni a kismamáknak a választott szülészért.

Horváth Ágnes ezeken túl a több-biztosítós modellt is úgy alakítaná át, hogy az a koalíciós partnernek is megfeleljen. Múlt héten egy egészségbiztosítási konferencián ismertette kompromisszumos javaslata fő irányvonalait, mely szerint az Állami Egészségbiztosító mellett a piacot megnyitnák a magánbiztosítók előtt a kötelező biztosítások területén, megteremve ezzel a versenyhelyzetet.


Letette az esküt Horváth Ágnes 1

Molnár Lajos ment, Horváth Ágnes jött (Fotó: MTI)


Reformvisszavonást vár a Fidesz

Az egészségügyi bizottságban, ahogy az várható volt, az ellenzék nem támogatta Horváth Ágnes kinevezését, a Fidesz ugyanis öt feltétel teljesülése esetén adott volna csak bizalmat Horváthnak. Az új egészségügyi minisztertől várják egyrészt a vizitdíj és a kórházi napidíj visszavonását, a kórházbezárások, valamint a beutalási rend és az ágyszámelosztás felülvizsgálatát. Szintén feltételként szabták, hogy tegyen le a több-biztosítós rendszer bevezetéséről, és hagyja abba a pénzkivonást az egészségügyből. Horváth Ágnes azonban úgy tűnik, folytatja a Molnár Lajosi utat.

Molnár okozta a fordulatot

Molnár Lajos április 4-én, az SZDSZ berkein belül is meglepetést keltve, váratlanul nyújtotta be lemondását. Gyurcsány Ferenc ezt április 6-i hatállyal el is fogadta. Egész pontosan máig nem lehet tudni, miért is mondott le az egyébként rendkívül népszerűtlen miniszter. Molnár Lajos közleményben cáfolta, hogy állítólagos betegségének köze lenne döntéséhez. A hivatalos indoklás szerint egyébként éppen a több-biztosítós modell volt a miniszter lemondásának oka: a koalíciós egyeztetésen állítólag heves vita volt a szisztéma bevezetéséről Gyurcsány és Molnár között. Ráadásul Molnár Lajost túl sok támadás érte, túl sok konfliktus kísérte az egészségügyi reform első szakaszát, ezért a tárcavezető úgy gondolta, személye hátráltatná a több-biztosítós rendszer bevezetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik